267 de ordine de protecție provizorii, emise de polițiștii din Neamț în acest an

HomeActualitate

267 de ordine de protecție provizorii, emise de polițiștii din Neamț în acest an

 

Miercuri, 25 noiembrie, în întreaga lume este marcată Ziua internațională pentru eliminarea violenței asupra femeilor. În acest context, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Neamț desfășoară o serie de activități informative ce au ca scop conștientizarea și sensibilizarea cetățenilor cu privire la fenomenul violenței împotriva femeilor și evidențierii consecințelor grave ale comportamentului abuziv manifestat în cuplu, informează IPJ Neamț.

Pentru a veni în sprijinul victimelor, în primele 10 luni ale acestui an, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Neamț au emis 267 de ordine de protecție provizorii. La nivel național, în perioada ianuarie – octombrie 2020, au fost emise 7.112 ordine de protecție provizorii, cu 8,2%  mai multe față de primele zece luni ale anului trecut. Din totalul acestora, 7.016 au fost emise la solicitarea victimelor, 60 la solicitarea altor persoane, cinci la solicitarea ONG-urilor și 31 la solicitarea altor instituții abilitate în acest sens. De asemenea, au fost sesizate 402 infracțiuni de nerespectare a ordinului de protecție provizoriu, în scădere cu 18,2%, față de aceeași perioadă a anului trecut.

„Totodată, în primele 10 luni ale acestui an, au fost emise, de instanțele judecătorești, 6.957 de ordine de protecție, cu 5,5% mai multe decât în perioada similară din anul 2019, 3.312 dintre acestea fiind provenite din ordine de protecție provizorii emise de polițiști. Cea mai mare pondere în cadrul infracțiunilor de violență în familie, în primele 10 luni ale anului, o au cele de «lovirea sau alte violențe» – 61,6% , urmate de «abandonul de familie» – 13,8% și «amenințarea» – 9,2%. Din punct de vedere al locului comiterii, cele mai multe infracțiuni de violență în familie (aproximativ 80% din total) au fost comise la domiciliul subiecților”, arată reprezentanții Poliției Române.

Când se emite ordinul de protecție provizoriu

Pentru a veni în  sprijinul victimelor, legislația privind violența domestică a fost modificată și completată (prin Legea nr. 174 din 13 iulie 2018), fiind reglementată modalitatea de intervenție a polițiștilor în cazurile de violență domestică și emiterea ordinului de protecție provizoriu de către aceștia.

Astfel, la sfârșitul anului 2018, a fost aprobat și publicat în Monitorul Oficial Ordinul ministrului afacerilor interne și al ministrului muncii și justiției sociale nr. 146/2578/2018 privind modalitatea de gestionare a cazurilor de violență domestică de către polițiști.

Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.

Intervențiile polițiștilor la cazurile de violenţă domestică se pot realiza din oficiu sau ca urmare a sesizărilor primite prin Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă (112), formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie de către persoanele implicate în actele de violenţă în familie, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violenţă sau de către alte persoane.

Bright Sky RO – o aplicație care vine în sprijinul victimelor violenței domestice

Lansat în luna mai a acestui an, Bright Sky RO este un instrument digital gratuit, care vine în sprijinul victimelor violenței domestice, oferind asistență și informații utile persoanelor aflate într-o relație abuzivă sau celor care vor să ajute în astfel de cazuri. Aplicația a fost dezvoltată și adaptată pentru România în cadrul unui parteneriat al Fundației Vodafone România cu Poliția Română (prin Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității), Asociația Necuvinte și Asociația Code for Romania.

Bright Sky RO este disponibilă în AppStore și Google Play store în limbile română, engleză și maghiară. Bright Sky RO este o aplicație care oferă asistență și informații persoanelor aflate într-o relație abuzivă sau celor care sunt îngrijorate pentru o persoană cunoscută. De asemenea, aplicația se adresează practicienilor specializați și nespecializați, angajatorilor și tuturor celor care sunt în căutare de informații referitoare la violența domestică, siguranța online, hărțuirea și consimțământul sexual.

Funcțiile aplicației:

–    Un registru unic constând în servicii specializate de asistență pentru victimele violenței domestice de pe teritoriul Românei, care îți permite să contactezi cel mai apropiat serviciu direct din aplicația de pe telefon, căutând după numele localității, codul poștal sau folosind locația ta curentă.

–   Un instrument „Jurnalul meu” sigur, extrem de util pentru victime, pentru că le ajută să strângă dovezi necesare pentru documentarea abuzului.

–    Chestionare de evaluare a siguranței într-o relație, plus o secțiune de demontare a miturilor legate de violența domestică.

–    Informații pentru toți cei care doresc să afle mai multe despre violența domestică, inclusiv diferitele tipuri de asistență disponibile, pașii care trebuie avuți în vedere la ieșirea dintr-o relație abuzivă și oferirea de ajutor unui prieten care este victimă a violenței domestice.

–  Datele de contact și posibilitatea de a apela telefonic servicii de asistență dedicate victimelor violenței domestice și ale agresiunilor sexuale din România.

–    Linkuri către resurse și informații despre subiecte din sfera violenței domestice.

Bright Sky RO informează populația despre abuz și semnele lui. Prin îndrumare și un ghid cu mijloace concrete, cetățenii pot afla care sunt pașii pe care trebuie să îi urmeze o victimă atunci când se decide să iasă dintr-o relație abuzivă.

Lansarea aplicației Bright Sky RO a fost cu atât mai necesară cu cât s-a suprapus contextului pandemic COVID-19, datele organizației UN Women menționând că majoritatea țărilor au raportat creșteri ale cazurilor de violență cauzate de izolare, teama de boală sau nesiguranță financiară, modalitatea de informare individuală, în intimitatea propriei locuințe utilizând internetul și o aplicație care adună la un loc o gamă largă de informații fiind foarte  utilă.

„La nivelul județului Neamț, polițiștii au desfășurat activități de informare a cetățenilor cu privire la rolul și funcțiile aplicației dar și de informare a practicienilor din diverse domenii care întâlnesc acest fenomen în activitatea lor. Atunci când partenerul sau cineva din familie te amenință, te lovește sau își face rău în orice fel, cere ajutorul Poliției”, au mai transmis reprezentanții IPJ Neamț.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0