Prima paginăSocial

26 iunie, Ziua Internaţională de Luptă împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri

26 iunie, Ziua Internaţională de Luptă împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri

Dimensiune text

 

Consumul şi traficul ilicit de droguri reprezintă una din problemele majore ale societăţii şi continuă să creeze enorme prejudicii pentru sănătatea şi bunăstarea oamenilor.

Astfel, în data de 7 decembrie 1987, Adunarea Generală a ONU a decis ca ziua de 26 iunie să fie celebrată ca Zi Internaţională de Luptă împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri, ca o expresie a determinării ONU de a consolida acţiunile și cooperarea la nivelul statelor membre, pentru a atinge obiectivul de a avea o societate internaţională fără consum abuziv de droguri

Tema Zilei Internaţionale de Luptă împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri este „Să îi asculţi pe copii şi tineri este primul pas pentru a-i ajuta să crească sănătoşi şi în siguranţă”, iar sloganul „În primul rând, ASCULTĂ”.

„Campania de informare –educare «În primul rând, ASCULTĂ» este o iniţiativă de creştere, pe baze ştiinţifice, a sprijinului pentru prevenirea consumului de droguri, fiind astfel o investiţie efectivă în bunăstarea copiilor şi tinerilor, a familiilor şi a comunităţilor din care fac parte aceştia, subliniind importanţa unei atitudini vigilente şi responsabile din partea adulţilor: părinţi, educatori, personal din serviciile preventive, decidenţi, şi vor încuraja copiii şi tinerii din comunităţile noastre să stea departe de droguri”, precizează un comunicat al Direcției de Sănătate Publică Neamț.

Drogurile ilegale ameninţă sănătatea şi bunăstarea oamenilor. La nivel mondial, 200.000 de oameni mor în fiecare an din cauza supradozelor. Drogurile nu afectează doar consumatorii; acestea provoacă familiilor şi celor dragi, dificultăţi enorme şi suferinţă. Tulburările cauzate de consumul de droguri subminează relaţiile cu persoanele apropiate, deteriorează viaţa familială şi pot ruina oportunităţile copiilor si tinerilor de educaţie şi angajare. Impactul acestora se resimte în comunităţi, sistemele de justiţie penală şi în întreaga societate.

România continuă să se numere printre ţările europene cu cel mai scăzut consum de droguri fiind, pentru majoritatea drogurilor, sub media europeană a consumului. Drogurile cele mai consumate sunt canabisul şi noile substanţe psihoactive (NSP), fiind cele mai disponibile droguri de pe piaţă, în percepţia elevilor de 16 ani.

Conform celor mai recente date ESPAD (anul 2015), 8,1% dintre adolescenţii de 16 ani au experimentat consumul de canabis, 6,1% au consumat în ultimul an, iar 2,9% dintre ei au fumat marijuana sau hașiș în ultima lună. 1,4% dintre elevi au debutat în consumul de canabis la vârsta de 13 ani sau mai devreme. 5,1% dintre elevii de 16 ani au consumat experimental NSP, iar 3,1% au consumat recent. Cele mai consumate NSP sunt cele care se prezintă sub forma amestecurilor de ierburi de fumat cu efecte asemănătoare drogurilor, consumul recent de astfel de amestecuri fiind declarat de 2,7% dintre adolescenţi.

În anul 2015, au fost declarate, la nivel național, 21 cazuri de deces asociat în mod direct consumului de droguri, dintre care 18 cazuri în rândul bărbaților şi 3 cazuri în rândul femeilor. Toate cazurile de deces asociate direct consumului de droguri înregistrate în anul 2015, au survenit la persoane în vârstă de până în 44 ani, majoritatea fiind situată în segmentul 25-29 ani (10 din cele 21 de cazuri), arată raportul național pe 2016 al Agenţiei Naţionale Antidrog privind situaţia drogurilor.

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0