Prima paginăSocial

250 de lei, mai importanți decît studiile

Dimensiune text

Pentru mulți dintre elevii din mediul rural, educația pentru viață și carieră se încheie la 16 ani. Puțini dintre copiii de la țară continuă studiile după ce termină zece clase. Îndemnați chiar de părinți, ei preferă să se înscrie în evidențele Agenției Locale de Ocupare a Forței de Muncă și să ceară ajutor de șomaj. „Trebuie să le deschidem ochii acestor copii„, consideră Cornelia Moldoveanu, șefa ALOFM Roman.

 

Absolvenții instituțiilor de învățămînt, care au împlinit 16 ani și care nu își continuă studiile sau care nu se angajează în baza unor contracte de muncă, vor putea beneficia de indemnizație de șomaj după prezentarea lor la Agenția Locală pentru Ocuparea Forței de Muncă (ALOFM) Roman. Cei care se înscriu în evidențele agenției în termen de 60 de zile de la terminarea anului școlar beneficiază de un sprijin financiar lunar de 250 de lei din partea statului, pe o perioadă de șase luni. Indemnizația se acordă după 60 de zile de la data absolvirii, după ce tînărul beneficiază de consiliere, informare și orientare profesională în vederea angajării.

 

Legea care stimulează lenea

 

De prevederile acestei legi beneficiază în special tinerii din mediul rural. După ce termină zece clase, aceștia sînt îndemnați uneori chiar de părinți să se înscrie în evidențele ALOFM Roman pentru a primi bani pentru statul acasă. Unii dintre ei nu se lasă convinși nici de sfaturile reprezentanților agenției de ocupare – care încearcă de fiecare dată să îi convingă că ar trebui să își continue studiile și să se pregătească serios pentru o carieră. Mai mult, printre tinerii care beneficiază de indemnizația de șomaj se numără persoane care refuză locurile de muncă spre care sînt orientați. În astfel de cazuri, ei pierd dreptul la indemnizația de 250 de lei, însă cei mai mulți nu-și fac griji, ci spun același lucru – primesc bani destui de la părinții plecați în străinătate.

Puțini dintre copiii de la țară, care termină zece clase, mai continuă studiile. Astfel de cazuri apar mai ales în comune precum Tămășeni, Săbăoani, Bozieni, Pîncești, Bîra, Adjudeni și Ion Creangă. Elevii din Roman nu se opresc din studii după absolvirea a zece clase, ci le continuă cel puțin pînă la terminarea liceului. În comune, situația este foarte diferită, mai ales în cazul fetelor. Cînd vin la noi să se înscrie în evidențe, le întrebăm ce vor să facă pe parcursul vieții. Să se mărite? Să aducă pe lume copii, de la vîrste atît de fragede? Să se plafoneze încă de la 16 ani? Am reușit să mai convingem unele din ele să vină măcar să lucreze în Roman. Unii dintre acești copii sînt foarte «dezghețați», însă nu îi îndrumă nimeni spre educație și muncă. Dimpotrivă, chiar, există multe cazuri în care părinții lor abia așteaptă să termine clasa a zecea și să împlinească 16 ani, apoi îi însoțesc la sediul agenției pentru a fi siguri că vor alege să primească indemnizația de șomaj. S-a întîmplat să găsim locuri de muncă pentru unii dintre tinerii șomeri, iar aceștia să refuze locul de muncă oferit, chiar dacă, astfel, pierd și indemnizația de șomaj. Ne-au spus că nu-și fac griji, pentru că, oricum, primesc bani de la părinții plecați la muncă în Italia. Trebuie să le deschidem ochii acestor copii, să le explicăm ce este bine să facă pentru viitorul lor. Nu întotdeauna părinții lor trebuie să le fie modele în viață, atît timp cît au alte alternative„, a precizat șefa ALOFM Roman, Cornelia Moldoveanu.

Potrivit legii, absolvenții, asimilați șomerilor, beneficiază de indemnizație de șomaj dacă sînt înregistrați la agențiile pentru ocuparea forței de muncă în a căror rază teritorială își au domiciliul și nu realizează venituri sau realizează – din activități autorizate potrivit legii – venituri mai mici decît valoarea indicatorului social de referință. Prin absolvent al unei instituții de învățămînt se întelege persoana care a obținut o diplomă sau un certificat de studii, în condițiile legii, în una dintre instituțiile de învățămînt gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condițiile legii. Data absolvirii studiilor este data de întîi a lunii următoare celei înscrise în diploma sau, după caz, în certificatul de studii eliberat de către instituția de învățămînt, dacă în cuprinsul acestora nu se specifică, în mod expres, o anumită dată de absolvire.

Actele necesare pentru înregistrarea la AJOFM Neamț ca persoană în căutarea unui loc de muncă sînt, în cazul absolvenților, actul de identitate (copie și original), actul de studiu sau adeverința din care să rezulte data absolvirii (copie și original), certificatul de naștere (copie și original), certificatul de căsătorie sau de divorț – unde este cazul (copie și original), precum și o adeverintă de la medicul de familie care să ateste dacă tînărul este apt de muncă.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0