Prima paginăSanatate

20 martie, Ziua mondială a sănătății orale. În Neamț își desfășoară activitatea 300 de medici dentiști

20 martie, Ziua mondială a sănătății orale. În Neamț își desfășoară activitatea 300 de medici dentiști

Dimensiune text

 

 

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Neamț marchează miercuri, 20 martie, Ziua Mondială a Sănătăţii Orale. Cu acest prilej, specialiștii în sănătate publică vor desfășura în județ mai multe activități, între care: activităţi de informare-educare derulate de personalul medical din cabinetele şcolare, asistenţii medicali comunitari şi mediatorii sanitari, precum și activități de informare a elevilor – la la Grădinița nr. 2, Școala Barticești, Liceul Botești, Grădinița nr. 9 din Piatra Neamț, Grădinița din comuna Zănești, Școala gimnazială nr. 10, Grădinița nr. 6 din Piatra Neamț, Școala Vaduri, Școala Bistrița, Școala gimnazială nr. 8 și Școala gimnazială „Mihai Eminescu” din Roman, Școala Gimnazială „Carol I” din Roman și Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” din Piatra Neamț, informează reprezentanții DSP Neamț.

Ziua Mondială a Sănătăţii Orale, o iniţiativă a Federaţiei Internaţionale a Dentiştilor (FDI), este sărbătorită anual pe data de 20 martie. Acţiunile desfăşurate cu acest prilej au ca scop creşterea, la nivel global, a gradului de conştientizare a populaţiei privind importanţa menţinerii unei stări optime a sănătăţii orale la orice vârstă. Prima zi internaţională legată de Sănătatea Orală a fost celebrată încă din anul 1994, în Anul Internaţional al Sănătăţii Orale.

Federaţia Internaţională a Dentiştilor (FDI), subliniază, prin sloganul de anul acesta „Spune Aaaa! Acționează acum pentru sănătatea ta orală!” importanţa efectuării controalelor stomatologice periodice, alături de atenţia deosebită ce trebuie acordată, încă de la vârste mici, igienei orale corecte şi alimentaţiei sănătoase.

În anul 2017, conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică, privind asigurarea populaţiei cu personal medical, numărul medicilor dentişti a fost de 15.653 persoane (cu 4,8% mai puțini faţă de anul precedent). Dintre aceștia, 1.619 lucrau în sectorul public și 14.034 în sectorul privat.

„Repartizarea pe judeţe a personalului sanitar în anul 2017 evidenţiază că cel mai mare număr de personal medical s-a înregistrat în Municipiul Bucureşti, unde şi-au desfăşurat activitatea 2.864 medici dentişti, precum și în judeţele Timiş (1.038 medici dentişti), Cluj (953 medici dentişti) și Bihor (739 medici dentiști). Numărul cel mai mic de personal cu pregătire sanitară s-a înregistrat în judeţul Giurgiu, unde şi-au desfăşurat activitatea 82 medici dentişti și în judeţul Olt cu 84 medici dentişti. În județul Neamț, în anul 2017 și-au desfășurat activitatea 298 de medici dentiști față de 280 medici dentiști în 2016”, precizează reprezentanții DSP Neamț.

 

 

 

 

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0