În urmă cu 153 de ani, la 12 iulie 1859, promulgînd Ordonanța Domnească 276, Alexandru Ioan Cuza a statuat înființarea statisticii oficiale în România.
În acest fel, printre cele mai importante instituții publice ale țării a apărut cea care, de-a lungul anilor, a devenit principalul furnizor de informații privind starea economică și socială a țării, pe baza cărora s-au edificat toate proiectele de dezvoltare care au condus România la condiția de stat modern, membru al Uniunii Europene. Anul 2012 marchează în statistica românească momentul finalizării a două cercetări statistice importante – Recensămîntul General Agricol, pentru care au fost publicate recent rezultatele definitive, precum și Recensămîntul Populației și al Locuințelor, ale cărui rezultate provizorii au fost făcute publice în luna februarie.
„Reușita acestor cercetări, ca și a celorlalte activități statistice din acest an, se datorează statisticienilor care le-au dedicat întregul lor profesionalism, demonstrînd că sînt la înălțimea exigențelor tot mai mari pe care le implică respectarea standardelor comune ale statisticii europene. În această zi importantă pentru statistica oficială romînească, Direcția Regională de Statistică Neamț mulțumește tuturor furnizorilor de date statistice, utilizatorilor de date statistice, instituțiilor colaboratoare și nu în ultimul rînd statisticienilor, toți aceștia contribuind esențial la dezvoltarea și consolidarea sistemului statistic național„, a declarat directorul executiv al Direcției Regionale de Statistică Neamț, Corneliu Dănăilă.
Comentarii