150.000 de lei pentru manifestările lunii decembrie: Ziua Națională, Nunta de aur, festival de datini, Caleașca lui Moș Crăciun și Revelion

HomeSocial

150.000 de lei pentru manifestările lunii decembrie: Ziua Națională, Nunta de aur, festival de datini, Caleașca lui Moș Crăciun și Revelion

 

Ca în fiecare an, în Roman, luna decembrie este plină de manifestări culturale și de divertisment. Municipalitatea urmează a cheltui, pentru organizarea acestora, suma de 150.000 de lei, un proiect de hotărâre în acest sens urmând a fi dezbătut de consilierii locali.

Ceremonial militar de Ziua Națională

Pe 1 decembrie, cu ocazia Zilei Naționale a României va fi organizat un ceremonial militar în centrul municipiului cu participarea reprezentanților Parlamentului României, ai administrației publice județene, formațiunilor politice, reprezentanților cultelor, armatei, I.S.U, Jandarmeriei, Poliției Locale și Naționale, oameni de afaceri, învățământ și sănătate, prilej cu care se vor depune coroane în Piața „Roman Vodă”, urmat de o paradă militară dedicată acestui eveniment.

„Anul acesta avem bucuria de a avea alături de noi la acest eveniment, pe invitații din orașul înfrățit Ștefan Vodă din Republica Moldova, care vor sărbători împreună cu romașcanii Ziua Națională a României. La sfârșitul acestei ceremonii, conform tradiției, se vor amplasa corturi unde se vor servi țuică fiartă și mâncare tradițională”, se arată în expunerea de motive a proiectului de hotărâre supus dezbaterii în ședința de marți.

„Nunta de aur” și Caleașca lui Moș Crăciun

Tot în luna decembrie are loc aniversarea familiilor care împlinesc 50 de ani de căsătorie în cursul anului 2017. „Aceasta este o acţiune tradiţională organizată de autorităţile administraţiei publice locale, la care participă familiile care în cursul anului 2017 au împlinit 50 de ani de la căsătorie, prilej cu care se vor acorda diplome, flori, premii în bani, fotografii şi se va organiza o masă festivă, precum și un spectacol dedicat celebrării Nunții de Aur”, mai precizează inițiatorii proiectului.

De asemenea, în Ajunul Crăciunului, Moș Crăciun sosește cu caleașca cu daruri pentru copii, având de parcurs mai multe trasee prin cartierele municipiului, prilej cu care se vor împărți pachete-cadou tuturor copiilor prezenți pe traseul stabilit prin cartierele municipiului.

Festivalul de datini și obiceiuri

La sfârșitul lunii decembrie va avea loc Festivalul de Datini și Obiceiuri ROMAN METROPOLITAN – ediția a VIII-a, continuând astfel tradiția din anii precedenți a Primăriei municipiului Roman, de a reuni obiceiurile de Crăciun și de Anul Nou din municipiu și comunele învecinate, membre ale Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Roman Metropolitan, cu participarea unor ansambluri artistice din județul Neamț. „Scopul acestui festival este afirmarea valorilor etno-folclorice din zona Roman Metropolitan și respectarea tradițiilor autentice zonei. Festivalul va include o paradă de măști și costume tradiționale, spectatorii putând admira obiceiuri tradiționale de iarnă: Colindul, Steaua, Plugușorul, Capra, Ursul, etc”, se mai precizează în proiectul de hotărâre.

Revelion 2018

Conform reprezentanților municipalității, organizarea Revelionului 2018 în centrul municipiului Roman reprezintă „o manifestare deosebită, care răspunde dorinţei multor romaşcani şi aliniază municipiul Roman în rândul localităţilor importante din România care, la iniţiativa autorităţilor administraţiei publice locale, asigură cetăţenilor un cadru festiv, deosebit, la trecerea dintre ani”. Pentru realizarea acestei acţiuni, suma alocată va fi folosită pentru: onorarii, transport, cazare și masă pentru artiştii de muzică uşoară/ divertisment, pachete de Revelion, șampanie, ambalaje și pahare de unică folosință, foc de artificii, prezentator, animatori Anul Nou și Anul Vechi, alte servicii specifice.

Manifestarea organizată pentru romașcani la trecerea dintre ani va include concerte de muzică populară și ușoară, susținute de trei artiști, dar și un foc de artificii. În acest an, spectacolul de Revelion va începe în jurul orelor 22, cu un concert de muzică populară al cărui cap de afiș va fi Margareta Clipa, ulterior urmând a urca pe scenă What’s UP, iar după focul de artificii, Ruby.

În vederea organizării și desfășurării în bune condiții a tuturor manifestărilor menționate mai sus, consilierilor locali li se propune alocarea din bugetul local a sumei de 150.000 lei, proiect ce va fi dezbătut în ședința de marți, 28 noiembrie.

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0