15 lebede și o lișiță, la analize. Trei probe sunt pozitive la virusul gripei aviare

HomeSocial

15 lebede și o lișiță, la analize. Trei probe sunt pozitive la virusul gripei aviare

 

lebede lacInstituția Prefectului Neamț a anunțat faptul că, de la începutul anului, au fost trimise spre analiză la Laboratorul Regional de Referință de la Iași 15 lebede și o lișiță. Din primele probe, două au fost negative, iar trei au fost pozitive pentru prezența virusului, confirmate și de Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) București.

În ultima perioadă au fost trimise la Iași mai multe probe, dintre care în șapte cazuri se confirmă suspiciunea de gripă aviară, la șapte lebede (semnalate pe Lacul Bâtca Doamnei și Zona Reconstrucția). Toate aceste cazuri au fost trimise la București, pentru confirmare sau infirmare. Pe data de 1 februarie au fost trimise la Iași probe de la trei lebede și o lișiță (aceasta din urmă găsită pe Lacul Pîngărăcior).  „Menținem o stare de vigilență pe tot teritoriul județului, mai precis în toate unitățile administrativ-teritoriale care au luciu de apă populat cu păsări sălbatice. Planul aprobat a coordonat mai eficient eforturile instituțiilor și autorităților implicate şi acest lucru va fi menținut până la încheierea perioadei în care se manifestă fenomenul”, a declarat prefectul județului, Niculina Dobrilă.

În 12 județe sunt cazuri confirmate de gripă aviară la păsări. În regiunea Nord-Est sunt semnalate cazuri în județele Bacău și Iași. Județul Neamț se regăsește între județele în care cazurile confirmate sunt păsări sălbatice. În acest context, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Neamț a organizat și o întâlnire cu medicii concesionari, în cadrul căreia a stabilit o monitorizare atentă a celor șase ferme – exploatații comerciale de păsări.

 

Comentarii

WORDPRESS: 1