HomeActualitate

10.000 de lei amendă pentru proprietarii care nu şi-au microcipat câinii

Proprietarii de câini care nu şi-au înregistrat şi microcipat animalul de companie până la 1 ianuarie 2015 riscă amenzi până la 10.000 de lei. Pentru a scăpa de sancţiune, proprietarii se pot adresa cabinetelor veterinare pentru a-şi înregistra câinii cât mai rapid. 

cainiDe la 1 ianuarie 2015, posesorii de câini fără microcip, neînregistraţi în Registrul de evidenţă a câinilor cu stăpân (RECS) riscă amenzi de până la 10.000 de lei. Conform Ordinului nr. 1 din 2014, pentru aprobarea Normelor privind identificarea şi înregistrarea câinilor cu stăpân, emis de preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), toţi românii care au câini sunt obligaţi să-şi înregistreze animalele în RECS. O dată cu această înregistrare, câinilor li se aplică un microcip, cu o serie unică, ce va fi trecută în registru şi în carnetul de sănătate al animalului.

La nivelul judeţului Neamt, până la data de 6 ianuarie au fost microcipaţi 1.519 câini. „În acest moment există, pe raza întregului judeţ, 78 de cabinete medicale veterinare care pot oferi servicii de microcipare a câinilor cu stăpân. Proprietarii de câini care nu au respectat această regulă pot fi sancţionaţi cu amendă de la 5.000 la 10.000 de lei, în conformitate cu Legea 258 din 26 septembrie 2013. Cei care au rămas restanţi se pot adresa, în vederea microcipării şi înregistrării câinilor, cabinetelor medicale veterinare din localitatea de domiciliu”, a declarat medicul Florin Butuc, din partea Serviciului Control Oficial Sănătate Animală al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Neamţ.

Microciparea le va da posibilitatea poliţiştilor să identifice atât câinele, cât şi stăpânul, al cărui cod numeric personal va fi trecut în noul carnet de sănătate al animalului, iar proprietarul ar putea fi amendat în cazul în care abandonează câinele sau dacă animalul muşcă pe cineva.

Potrivit normelor în vigoare, proprietarii câinilor au obligaţia să identifice, prin microcipare, şi să înregistreze animalele în RECS în termen de 90 de zile de la fătare sau înainte de vânzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spaţii publice a acestora.

Comentarii

WORDPRESS: 0