10.000 de credincioși la ceremonia de beatificare a primei femei catolice românce, Veronica Antal

10.000 de credincioși la ceremonia de beatificare a primei femei catolice românce, Veronica Antal

Dimensiune text

 

 

Tânăra fecioară şi martiră Veronica Antal, al cărei martiriu pentru credinţă a fost recunoscut de papa Francisc la 26 ianuarie anul curent, a fost ridicată la cinstea altarelor sâmbătă, 22 septembrie, la Nisiporeşti (judeţul Neamţ), în cadrul unei sfinte Liturghii solemne, prezidată de trimisul papei Francisc, Eminenţa Sa cardinalul Giovanni Angelo Becciu, prefect al Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor.

Sfânta Liturghie a beatificării primei femei catolice românce a fost celebrată la Nisiporeşti, localitatea natală a Veronicăi, fiind prezidată de trimisul papei Francisc, Eminenţa Sa cardinalul Giovanni Angelo Becciu, prefect al Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor.

La sărbătoare au fost prezenţi ÎPS Miguel Maury Buendía – nunţiu apostolic în România şi Republica Moldova, ÎPS Gyürgy Jakubiny – arhiepiscop de Alba Iulia, ÎPS Ioan Robu – arhiepiscop mitropolit de Bucureşti, PS Cornel Damian – episcop auxiliar al Arhiepiscopiei de Bucureşti, PS Josef Csabo Pal – episcop de Timişoara, PS Lásló Böcskei – episcop de Oradea, PS Tomàs Jòzsef – episcop auxiliar de Alba Iulia, PS Gianfranco Girotti – episcop emerit din Italia, PS Mihai Frăţilă – episcop greco-catolic de Bucureşti, PS Alexandru Mesian – episcop greco-catolic de Lugoj, şi, desigur, episcopii din Dieceza de Iaşi, PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă. Au fost prezenţi şi pr. Marco Tasca, ministru general al Ordinului Fraţilor Minori Conventuali, împreună cu membrii Definitoriului General, reprezentanţi ai congregaţiilor şi institutelor de viaţă consacrată masculine şi feminine, pr. Teofil Petrişor – ministru provincial al Provinciei „Sfântul Iosif” a Fraţilor Minori Conventuali din România, pr. Tibor Kauser, din Ungaria, ministru general al Ordinului Franciscan Secular (OFS), ordin din care făcea parte fericita Veronica, pr. Alfed Parambakuthu, din India, asistentul general OFS. Au concelebrat şi peste 350 de preoţi, participând la sărbătoare autorităţi civile, seminarişti şi aproximativ 10.000 de credincioşi veniţi din parohiile din Moldova, dar şi din afara ei, precizează reprezentanții Episcopiei Romano-Catolice de Iași.

Printre aceştia, şi persoane care au cunoscut-o pe fericita Veronica. La eveniment a fost prezentă şi o delegaţie din partea Bisericii Ortodoxe Române. Puteau fi văzute autocare sosind din Popeşti-Leordeni, Oradea, Constanţa sau Maramureş. În faţa altarului, au fost, de asemenea, prezenţi fratele şi sora Veronicăi Antal: Gheorghe Antal, respectiv Angela Albert. Mii de persoane au urmărit transmisiunea sfintei Liturghii şi prin mijloacele de comunicare, prin intermediul TVR Iaşi, TVR 3 şi TVR Internaţional, dar şi prin intermediul Radio Maria.

Cântarea la această celebrare a fost susţinută de ansamblul coral, care a reunit aproximativ 250 de corişti din Parohia Nisiporeşti şi din parohiile vecine, fraţi studenţi de la Institutul Franciscan din Roman, corul „Schola Cantorum Musatina” şi corul din Galaţi. Acompaniamentul instrumental a fost susţinut de tineri de la Filarmonica şi Conservatorul din Iaşi, organist a fost Eduard Antal, tânăr din Parohia Nisiporeşti, iar dirijor a fost pr. Cristian Dumea. Cântările din „Missa de Angelis” a însoţit momentele importante de la sfânta Liturghie.

Peste 350 de voluntari, din 25 de comunităţi, şi-au dat aportul pentru buna desfăşurare a sărbătorii. Sfânta Liturghie a fost celebrată în biserica parohială din Nisiporeşti, în care se aflau ierarhii, preoţii, persoanele consacrate, membri ai familiei, invitaţi speciali şi seminariştii. Afară, credincioşii au putut urmări sfânta Liturghie prin intermediul a câteva ecrane mari.

La finalul Liturghiei, PS Petru Gherghel a mulţumit celor care au făcut posibilă sărbătoarea beatificării fericitei Veronica, lui Dumnezeu, „pentru că şi-a îndreptat din nou privirea spre noi, cu iubirea sa nemărginită, oferindu-ne un nou mare dar: pe Fericita Veronica Antal”. Spunea păstorul Diecezei de Iaşi că „rămânem cu o dorinţă fierbinte pe care o exprimăm asemenea tinerei Veronica Antal, care obişnuia să se îndrepte cu gândul şi privirea spre cer, să spunem şi noi deseori: «Îngerilor, scrieţi în Cartea Vieţii şi acest legământ al meu: Eu sunt a lui Isus şi Isus este al meu»”.

După sfânta Liturghie, s-a format procesiunea care a ieşit din biserică, iar PS Petru Gherghel a rostit rugăciunea de binecuvântare a statuii fericitei Veronica, din curtea bisericii, fiind stropită cu apă sfinţită de cardinalul Becciu. Statuia este o lucrare realizată de artistul italian Adolfo Giusti, amplasat în partea dreaptă a bisericii. Statuia redă viaţa fericitei Veronica Antal, amintind că toţi suntem chemaţi la sfinţenie.

Veronica Antal a devenit cel de-al şaselea român declarat fericit de către Biserica Catolică. Ea este prima femeie româncă, prima tânără româncă şi primul laic român ridicat la cinstea altarelor. Primul fericit este Ieremia Valahul (1983), călugăr franciscan capucin din Moldova, mort în anul 1625, în Napoli (Italia). Următorii patru fericiţi sunt martiri din perioada prigoanei comuniste: Szilard Ignaţiu Bogdanffy (2010), episcop romano-catolic auxiliar de Satu Mare şi Oradea, mort în anul 1949, în închisoarea din Aiud; Janos Scheffler (2011), episcop romano-catolic de Satu Mare, mort în anul 1952, în închisoarea din Jilava; Monseniorul Vladimir Ghika (31 august 2013), preot diecezan, mort în anul 1954, în închisoarea din Jilava şi Anton Durcovici (17 mai 2014), episcop romano-catolic de Iaşi, mort în anul 1951, în închisoarea din Sighetu-Marmaţiei.

Mai multe detalii despre ceremonie, pe site-ul Episcopiei Romano-Catolice de Iași: http://www.ercis.ro/actualitate/viata.asp?id=201809120.

 

Foto front: Provincia OFMConv. din România – Fr. Andrei Marius

Albume foto – – www.facebook.com/ProvinciaOfmconvRomaniaAlbumul IAlbumul IIAlbumul IIIAlbumul IV

 

 

 COMENTARII

WORDPRESS: 0