1.118 persoane din județ, vaccinate împotriva COVID-19 în prima săptămână

HomeSanatate

1.118 persoane din județ, vaccinate împotriva COVID-19 în prima săptămână

În data de 4 ianuarie 2021, a început Campania de vaccinare împotriva COVID-19 a lucrătorilor din domeniul sănătății și social din sistemul public și privat din județul Neamț – 7.300 de persoane. În județul Neamț sunt organizate trei centre de vaccinare: la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, la Spitalul Municipal de Urgență Roman și la Spitalul orășenesc „Sf. Dimitrie” Tîrgu Neamț.

În județul Neamț au fost primite 1.375 de doze de vaccin împotriva COVID-19, Pfizer BioNTech, în două tranșe. În perioada 4 – 9 ianuarie, în județul Neamț, au fost vaccinate 1.118 persoane, fiind raportată o singură reacție adversă generală minoră, informează Direcția de Sănătate Publică (DSP) Neamț.

În perioada 4 – 9 ianuarie, 1.093 persoane din județ s-au programat prin intermediul platformei informatice https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/ .

În această perioadă a început pregătirea pentru etapa a II-a de vaccinare: catagrafierea beneficiarilor din centrele rezidențiale și obținerea consimțământului informat al acestor persoane, constituirea echipelor mobile de vaccinare și evaluarea centrelor de vaccinare.

În această a doua etapă vor fi vaccinate următoarele categorii de persoane: populația cu grad ridicat de risc (adulți cu vârsta peste 65 de ani și persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate) și lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale (personal cheie pentru funcționarea instituțiilor statului – parlament, președinție, guvern, ministere și instituții subordonate acestora; personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale și a autorității judecătorești; personalul din sectorul economic vital – procesare, distribuție și comercializare a alimentelor de bază (panificație, lactate, carne, fructe și legume), uzine de apă, epurare, transport și distribuție apă, centrale electrice, producție, transport și distribuție curent electric, unități de producție, transport și distribuție gaze, unități de producție, transport și distribuție combustibili lichizi și solizi, unități de producție, transport și distribuție medicamente și materiale sanitare, transport de persoane și mărfuri, noduri feroviare, aeroporturi civile și militare, porturi esențiale, comunicații (serviciul de telecomunicații speciale, radio și televiziune naționale), personalul din unitățile de învățământ și creșe, personalul poștal și din servicii de curierat, personalul cultelor religioase, personalul din mass-media care desfășoară activități cu risc crescut de expunere la infecția cu SARSCoV-2 (ex: reportaje în unități medicale), personalul din domeniul salubrității și deșeurilor.

Persoanele din prima etapă a vaccinării – lucrătorii din domeniul sănătății și social – vor putea să se vaccineze în continuare, chiar dacă începe și etapa următoare a campaniei de vaccinare.

Programarea prin Platforma națională de programare pentru vaccinarea împotriva COVID-19

Programarea la vaccinare se poate realiza individual, direct în platformă, prin apelarea call centerelor direcțiilor de sănătate publică (DSP), operaționalizate de Ministerul Apărării Naționale (MApN), împreună cu Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), prin medicii de familie, precum și prin personalul din direcțiile de asistență socială ale consiliilor locale.

Pentru etapa 1, pentru persoanele incluse în categoria lucrătorilor din domeniile sănătății și social – sistem public și privat –, înscrierile se pot realiza astfel:
– prin intermediul angajatorului, pentru lucrătorii din domeniile sănătății și social – sistem public și privat;
– prin apelarea call centerelor, pentru persoanele care nu dețin certificat digital calificat sau nu sunt organizate ca persoană juridică având profil medical.

Pentru etapa 2, destinată persoanelor cu grad ridicat de risc și lucrătorilor care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale –, înscrierile se pot realiza astfel:
– prin intermediul angajatorului, pentru personalul care desfășoară activități în domenii cheie, esențiale;
– individual, direct pe platforma informatică, pentru persoanele care au vârsta peste 65 de ani (aplicația confirmă vârsta prin verificarea CNP-ului introdus la înregistrare);
– prin intermediul medicului de familie, pentru persoanele care au vârsta peste 65 de ani și pentru persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă;
– prin administrator, pentru persoanele cu grad ridicat de risc din centrele medico-sociale și rezidențiale;
– prin aparținători, pentru persoanele care au vârsta peste 65 de ani;
– prin apelarea call centerelor, pentru persoanele care au vârsta peste 65 de ani și pentru persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă;
– prin direcțiile de asistență sociale de la nivelul primăriilor, pentru persoanele care au vârsta peste 65 de ani și pentru persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă.

Pentru etapa 3 de vaccinare – destinată populației generale –, înscrierile se pot realiza astfel:
– prin intermediul angajatorului;
– individual, direct pe platforma informatică;
– prin apelarea call centerelor;
– prin intermediul medicului de familie;
– prin direcțiile de asistență socială de la nivelul primăriilor.

„În acest moment, programările în platforma https://programare.vaccinare-covid.gov.ro sunt disponibile doar pentru persoanele din etapa I – care își desfășoară activitatea în domeniile sănătății și social – sistem public și privat. În situația în care o persoană nu se prezintă la vaccinare la data planificată, programarea se anulează fără a mai fi nevoie de operațiuni suplimentare, fiind posibilă o nouă programare începând cu următoarea zi. De asemenea, sistemul permite ca persoanele înregistrate să anuleze programările efectuate deja, iar ulterior să realizeze programări pentru altă zi sau alt centru de vaccinare, după caz. Pentru a fi evitate pierderile de vaccin, recomandăm persoanelor care nu se pot prezenta la vaccinare, dar s-au programat prin intermediul platformei informatice, să anuleze programarea cu cel puțin 24 de ore înainte”, au mai precizat reprezentanții DSP Neamț.

Detalii suplimentare puteți obține accesând https://vaccinare-covid.gov.ro sau telefonic la call center-ul DSP Neamț 021.414.44.33.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0