Prima paginăSport

Echipele de handbal și de fotbal CSM Roman s-au desființat

Echipele de handbal și de fotbal CSM Roman s-au desființat

Dimensiune text

 

 

Echipele de handbal și de fotbal ce evoluează sub sigla Clubului Sportiv Municipal (CSM) Roman au fost desființate, conform unui comunicat remis miercuri, 31 octombrie, de către conducerea Primăriei municipiului Roman. Conform documentului, decizia s-a luat ca urmare a rezultatelor slabe înregistrate în campionate de cele două echipe. Echipa de handbal CSM Roman ocupă ultimul loc în Liga Națională, cu niciun punct după primele șapte etape. Echipa de fotbal CSM Roman ocupă ultimul loc în seria I a Ligii a 3-a, cu trei puncte după primele zece etape.

Primarul Lucian Micu a declarat că lipsa performanței nu permite continuarea susținerii financiare a echipelor din bugetul local, astfel încât sumele se vor dedica sporturilor de masă, încurajându-se ca un număr cât mai mare de tineri interesați să facă sport să primească, de la bugetul local, și sumele care să-i ajute să evolueze.

Astfel, Consiliului de Administrație al CSM Roman a luat hotărârea, în ședința de marți, 30 octombrie 2018, de a pune binele întregii comunități înainte de toate și de a nu permite cheltuirea banului public pe rezultatele slabe pe care cele două echipe le-au avut pe parcursul întregului an, permițând ca susținerea financiară a celor două echipe etalon să fie preluată de orice agent economic care apreciază mișcarea sportivă romașcană și care are puterea economică de a investi în plata onorariilor jucătoarelor și a echipei tehnice. Conform comunicatului de presă, decizia Consiliul de Administrație al CSM Roman de a înceta activitatea echipelor de handbal și fotbal este completată de dorința, pe termen lung, a administrației locale de a investi în sportul de masă, oferind condiții optime și pentru cei care practică înot, șah, tenis de câmp, tenis de masă sau box.

„Toți cei care mă cunosc și cunosc evoluția celor două echipe știu că am fost tot timpul alături de mișcarea sportivă și mi-am dedicat timp și energie pentru a găsi soluții de a susține handbalul și fotbalul. În schimb, am cerut ca nivelul de implicare să fie unul care să merite alocarea unor sume importante de bani din bugetul local. Și în trecut, și în mai multe rânduri, consilierii locali au solicitat o analiză «la rece» a evoluției celor două echipe și am tot amânat decizia, sperând la revenirea sportului pe podium, recâștigarea titlului de ambasador pentru Roman. Acest lucru nu s-a întâmplat. Decizia nu este deloc ușoară, dar datoria mea și a celor care răspund pentru modul de alocare a banilor cetățenilor este de a pune pe primul loc atât imaginea orașului, cât mai ales dezvoltarea sa și efectele pozitive ale acesteia. În urma consultărilor, am decis să continuăm sprijinirea sportului romașcan, să-i susținem pe copii și tineri să facă mișcare, să le asigurăm condiții – echipament, antrenori și transport la competiții, astfel încât să le permitem ca, în timp, să facă performanță și în fotbal și handbal, dar și în alte ramuri ale sportului, cum sunt înotul, tenisul, șahul sau boxul. În acest fel, dăm șansa unui număr mai mare de tineri să facă performanță. Cred că această decizie este una bună față de cei care doresc cu adevărat să primească sprijin pentru a face sport și este una corectă față de jucătorii de la echipa de fotbal și jucătoarele de la handbal, care și-au atins pragul de evoluție și nu pot demonstra că pot face mai mult pentru Roman. Le mulțumesc celor care s-au implicat până acum în cele două echipe, le mulțumesc sponsorilor care ne-au sprijinit și contez pe continuarea colaborării și le mulțumesc suporterilor. Sper ca, în timp, să reconstruim o echipă care să merite pe deplin fiecare ban din bugetul local”, a declarat primarul Lucian Micu.

„Ca urmare a deciziei de marți, 30 octombrie 2018, a Consiliului de Administrație al CSM Roman și a retragerii din campionat a celor două echipe CSM Roman, contractele sportivilor și echipei tehnice ale ambelor echipe încetează conform regulamentelor celor două Federații, jucătorii și jucătoarele putând să se transfere la alte echipe. Persoanelor care au achiziționat abonamente pentru meciurile de handbal din acest tur li se vor restitui sumele pentru meciurile de acasă ce nu se vor mai disputa, în baza unei cereri ce se va depune la CSM Roman, a copiei după cartea de identitate și a abonamentului în original, emis de instituție”, se arată în comunicatul de presă remis redacției.

Istoricul echipei de handbal

Echipa de handbal din Roman a luat fiinţă în 2001, sub numele de HCM Roman, cu sprijinul direct al Primăriei Roman și al Consiliului Local Roman. La început, 80% dintre jucătoare erau sportive provenite de la LPS Roman, instituţie care avea baza sportivă, dar şi profesorii şi antrenorii necesari care s-au unit pentru a forma această echipă. Avându-i ca antrenori pe Ioan Holban şi Dan Moisii, echipa a promovat în Liga Naţională, în 2004. După promovare, din noiembrie 2004, echipa a beneficiat de construcția Sălii Polivalente, unde își dispută meciurile de pe teren propriu. Din 2016, odată cu înființarea Clubului Sportiv Municipal, echipa de handbal din Roman și-a schimbat denumirea în CSM Roman.

Performanțele echipei de handbal feminin din Roman

În Liga Națională:
– Ediția 2017-2018 – locul 8
– Ediția 2016-2017 – locul 5
– Ediția 2015-2016 – locul 5
– Ediția 2014-2015 – locul 5 după sezonul regulat, locul 4 în clasamentul final, după play-off
– Ediția 2013-2014 – locul 3 după sezonul regulat, locul 5 în clasamentul final, după play-off
– Ediția 2012-2013 – locul 7
– Ediția 2011-2012 – locul 9
– Ediția 2010-2011 – locul 5
– Ediția 2009-2010 – locul 7
– Ediția 2008-2009 – locul 8
– Ediția 2007-2008 – locul 10
– Ediția 2006-2007 – locul 7
– Ediția 2005-2006 – locul 5
– Ediția 2004-2005 – locul 9

În Cupa României:
– Ediția 2017-2018 – semifinalistă
– Ediția 2015-2016 – finalistă – a disputat și Supercupa României
– Ediția 2013-2014 – finalistă – a disputat și Supercupa României
– Ediția 2011-2012 – semifinalistă
– Ediția 2004-2005 – semifinalistă

În cupele europene:
– Sezonul 2017-2018 – Cupa EHF – turul 2
– Sezonul 2016-2017 – Cupa EHF – turul 2
– Sezonul 2015-2016 – Cupa EHF – optimi de finală
– Sezonul 2014-2015 – Cupa Cupelor – optimi de finală
– Sezonul 2006-2007 – Cupa Challenge – semifinale

Istoricul echipei de fotbal

Echipa de fotbal a fost înființată în 1954 și a evoluat, în cea mai mare parte, în Divizia C sau Liga a 3-a. Cele mai bune rezultate au fost înregistrate de Laminorul Roman la finalul anilor ’90 și începutul anilor 2000, când echipa a promovat în Divizia B – Liga a 2-a. Cea mai bună clasare a echipei a avut loc în sezonul 2000-2001, locul al patrulea în seria I a Diviziei B.

În 2001, cunoscutul om de afaceri Neti Meir a renunțat la echipă, astfel încât în perioada de până în 2008 Laminorul s-a îngropat din ce în ce mai adânc în datorii către statul român, acestea totalizând peste cinci miliarde de lei vechi la bugetul de stat. Acesta a fost momentul în care echipa a fost preluată de sub tutela Sindicatului Petrotub și transferată la administrația locală sub titlul SCM Petrotub Roman, evoluând în Liga a III-a. În vara anului 2016, clubul și-a schimbat denumirea din Petrotub Roman în CSM Roman, odată cu înființarea Direcției CSM Roman în cadrul Primăriei Roman, care are în atribuții și organizarea competițiilor sportive.

Locul ocupat de echipa de fotbal din Roman în ultimele sezoane în Liga a 3-a:
– 2017 – 2018 – locul 4
– 2016 – 2017 – locul 6
– 2015 – 2016 – locul 4
– 2014 – 2015 – locul 5
– 2013 – 2014 – locul 3
– 2012 – 2013 – locul 7
– 2011 – 2012 – locul 3

 

 

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 8
 • junker 2 ani

  Bine ca se gasesc bani pentru toate kitchurile alea….in fiecare saptamana sunt zilele nimicului, in care vedem aceeasi comercianti blazati si aceeasi tigani dupa furat…

  • acs 2 ani

   S-au marit impozitele ca sa aiba bani de spectacole. In rest nu s-a facut nimic in oras in acest an.

 • sergiudan 2 ani

  bravo

 • Pavel bogdan 2 ani

  Sportul este cel m-ai bun ambasador al unui oras,a unei tari asa ca nu mai aude nimeni de orasul roman,dupa desființarea csm roman

  • Cristi 2 ani

   Astă e adevarul. Unde mergeam prin țară și spuneam că sunt din Roman, lumea lauda echipa de handbal feminin.

  • Pavel bogdan 2 ani

   Ar fi trebuit normal si firesc,sa de-a bani la csm roman si brandurile astea kaufland,lidl,profi,etc,pentru sustinerea echipelor.Multumesc.

  • iulian 2 ani

   decat sa se auda de Roman ca este ”ciuca batailor” ,prima din coada si la handbal si la fotbal…mai bine fara asfel de ”ambasadori”’…din cauza acestor echipe ”saci fara fund ” au fost marginalizate alte sporturi…putem avea ambasadori si la tenis ,sah,box……

 • Dan Z 2 ani

  Supărarea e mare. In orice variantă de lipsuri financiare si de rezultate sportive mai putin bune, desființarea nu trebuia sa se producă . Sunt doua premiere istorice ! Întreb, ce mai urmează?