Home

Aur, argint și bronz romașcan la naționale

Cinci medalii au luat atleții romașcani la întrecerile campionatului național de aruncări lungi. Podiumul a fost sută la sută ocupat de sportivii de la LPS și Clubul Atletic, la aruncarea ciocanului, copii C1.

 

 

Școala romașcană atletică, la aruncări lungi, are tradiție în performanță, dar și viitor. Emilian Floroiu (foto), Lucică Cucoș, Carmen Iederan și Cristina Buzău sunt antrenorii care aduc Romanul în prim plan, când vine vorba de aruncarea ciocanului și a discului, în special, dar și la aruncarea suliței sau la aruncarea greutății. Cinci medalii au luat atleții romașcani de la LPS și Clubul Atletic la întrecerile campionatului național de aruncări lungi rezervate categoriilor juniori III și copii, grupele C1, C2 și C3, desfășurat pe arena „Iolanda Balaș” din București, în 30 și 31 martie 2013.

Podium sută la sută romașcan a fost cel de la aruncarea ciocanului, categoria copii C1. Vlăduț Gabriel Căuș (LPS), elev al Cristinei Buzău, este campion național. A avut cea mai bună aruncare, de 50,28 metri, din a cincea încercare, cu care s-a distanțat și mai mult de colegii săi. Aruncase, până atunci, 48,34 metri, respectiv 47,83 metri, concurând cu sine pentru un rezultat cât mai bun. Spre exemplu, al patrulea clasat, născut tot în 2000, a aruncat ciocanul undeva la jumătatea distanței reușite de Căuș. La 12 metri în spatele lui Gabriel,  cu o treaptă mai jos pe podiumul premianților, s-a situat Ștefan Casian (LPS), elev al lui Lucică Cucoș, cel care a trimis bila de concurs la 38,32 metri, de la marginea suprafeței de lansare. Marius Aionesei, de la Clubul Atletic, pregătit de Carmen Iederan, a completat tripleta medaliaților romașcani în proba specialitate a casei, cea mai lungă încercare a sa având măsura 35,10 metri.

Juniorii III romașcani au completat palmaresul cu două medalii, una de argint și cealaltă de bronz. Cosmin Cârlig (CA) a aruncat ciocanul la 43,76 metri, îndeajund pentru a deveni vicecampion național. Tot el s-a clasat pe locul al cincilea, la aruncarea discului, cu 36,79 metri.

Mircea Bostan, sportiv cu dublă legitimare, la Școala nr. 3 Adjud și Clubul Atletic, a ocupat locul al treilea la aruncarea suliței cu 45,22 metri.

Rezultate bune la întrecerile campionatulu național au mai reușit Andreea Butnaru (LPS) – locul al patrulea la aruncarea discului la categoria C1, Diana Filip (CA) – locul al cincilea la aruncarea ciocanului și Roxana Ghiroagă (CA), la aruncarea discului, juniori III.

 

„A fost un concurs bine organizat, frumos și populat, în special la categoria copii. Despre rezultatele sportivilor noștri pot spune că sunt acceptabile, pe măsura forței lor la acest nivel de vârstă. Au fost 175 de copii de la 40 de cluburi din țară ceea ce nu poate decât să ne bucure. De aici se vor ridica marile valori. Este o pepinieră care ne dă speranțe nouă, antrenorilor din atletismul românesc care se ocupă de aruncările lungi. Copiii medaliați au avut și bucuria de a fi premiați de campioana olimpică Gabriela Szabo. A fost un alt prilej de încurajare către performanță a micilor atleți. La ora actuală, spun cu durere, majoritatea tinerilor și chiar a copiilor au alte preocupări în afară de mișcare, de sport. Nici pățrinții acestora nu se mai gândesc la sănătatea odraslelor. Practicarea unui sport în cadru organizat este benefică pentru organism. M-a bucurat, deși am o vârstă și o experiență, să văd emulația din rândul copiilor. Fiecare este cu personalitatea sa, cu dorința de dovedi că este mai bun, cu «răutatea» lui. Pe de altă parte, din cauza banilor puțini, nu mai putem participa așa cum am dori, la cât mai multe concursuri, astfel că mulți copii talentați, cu perspectivă în performanță, nu mai ajung să-și atingă acel mare vis de a deveni campion”, a declarat Emil Floroiu, șeful Catedrei de Atletism de la LPS Roman, cel care a pregătit-o pe Nicoleta Grasu, spre exemplu.

[sam_ad id=”127″ codes=”true”]

Comentarii

WORDPRESS: 0