HomeEducatieCultural

Ziua Națională a României a fost sărbătorită la Muzeul de Istorie

Elevii de la patru licee din oraş au participat, vineri, la un simpozion dedicat Zilei Naţionale a Românei, care a avut loc la Muzeul de Istorie din Roman.

simpozion 02Consiliul Judeţean Neamţ, Complexul Muzeal Judeţean Neamţ, Muzeul de Istorie Roman şi Primăria Roman, în parteneriat cu Liceul Teologic „Episcop Melchisedec”, Colegiul Tehnic „Petru Poni”, Colegiul Naţional „Roman-Vodă”, Liceul cu Program Sportiv şi Asociaţia pentru Antropologie Urbană, filiala Roman, au organizat vineri, 27 noiembrie, la Muzeul de Istorie Roman, simpozionul cu tema „1 Decembrie – Ziua Naţională a României”.

„Aceasta este o manifestare culturală în care muzeul, pe de o parte, îşi prezintă patrimoniul său, atât cel etalat în expoziţia permanentă, cât şi cel mai puţin cunoscut publicului, prin intervenţia muzeografilor. Pe de altă parte, prin manifestarea de astăzi se creează posibilitatea unui dialog între profesori şi elevi, în afara a ceea ce se întâmplă în mod curent la orele de clasă şi, chiar, în afara activităţilor specifice organizate de şcoli şi licee în incinta instituţiilor respective. De aceea, muzeul îşi asumă un rol de verigă a unui alt tip de discurs patriotic, având astăzi o menire de formator, de educator, cu prilejul celui mai frumos eveniment pe care îl celebrăm în fiecare an, Ziua Naţională a României”, a declarat Iulia Butnariu, muzeograf.

simpozion 03Profesorii coordonatori, parteneri în proiect, au fost profesor Mihaela Grapă – CNRV, profesor Monica Pescaru – Colegiul Thenic „Petru Poni”, profesor Carmen Elena Diaconu – Liceul cu Program Sportiv şi preot profesor Bogdan Ciobanu – Liceul Teologic „Episcop Melchisedec”.

Simpozionul a început cu intonarea imnului României de către membri ai corului Liceului Teologic „Episcop Melchisedec”, urmată de punerea în scenă a unei piese de teatru, numită „Cel mai iubit dintre oameni”, de elevi de la acelaşi liceu. În partea a doua, zece elevi de la cele patru licee participante au susţinut o serie de referate şi prezentări cu teme referitoare la Primul Război Mondial şi la Marea Unire, iar în final elevii participanţi au fost recompensaţi de instituţiile organizatoare cu câte o diplomă pentru meritele deosebite pe care le au prin învăţarea istoriei.

simpozion 04„Trebuie să îi felicităm pe cei de la Muzeul de Istorie pentru iniţiativă. În acest an, sărbătorirea Zilei Naţionale are loc într-o conjunctură specială, nu tocmai favorabilă. Se pare că trecem prin cea mai dificilă perioadă de securitate de la al doilea război mondial încoace. Pentru că Ziua Naţională coagulează energii pozitive, reuşeşte să mobilizeze şi să creeze o unitate spirituală, de trăire, de patriotism autentic, cred că este important să aducem mereu în faţa tinerei generaţii, şi nu numai, fapte, mărturii, a ceea ce s-a întâmplat în istoria noastră. Doar aşa, împreună, uniţi, reuşim să fim puternici, reuşim să ne putem proteja, să creăm o forţă care să fie una protectoare pentru noi. Această activitate ne bucură pentru că punctează în mod esenţial aspecte a ceea ce s-a întâmplat în istoria noastră. Vă urez sărbători fericite de Ziua Naţională”, a fost mesajul transmis de primarul municipiului Roman, Laurenţiu Dan Leoreanu.

Comentarii

WORDPRESS: 0