HomeReligie

Arhanghelii Mihail şi Gavriil, conducătorii cetelor de îngeri

Biserica Ortodoxă îi cinsteşte duminică, 8 noiembrie, pe sfinţii arhangheli Mihail şi Gavriil, împreună cu soborul tuturor îngerilor. Vorbind despre îngeri, Biserica ne învaţă că sunt duhuri slujitoare, slugi credincioase lui Dumnezeu, trimişi de acesta să fie ocrotitori ai oamenilor. În popor, ziua de 8 noiembrie poartă numele de „vara arhanghelilor”.

mihai 02Arhanghelii sunt cinstiţi pentru că ei sunt păzitorii oamenilor de la naştere până la moarte. Sărbătoarea a început să fie cinstită de Biserică în veacul al V-lea şi s-a răspândit în tot răsăritul creştin. În ebraică, Mihail înseamnă „cine este Dumnezeu”. Arhanghelul Mihail este considerat căpetenia oştilor îngereşti, cel care va lupta cu diavolul la sfârşitul lumii. Despre el se spune că nu stă în rai decât în Vinerea Mare şi de Paşti, în restul timpului fiind în misiune pe pământ.

Gavriil înseamnă, în limba ebraică, „bărbat-Dumnezeu”. Gavriil este arhanghelul bunelor vestiri. El a vestit lui Ioachim şi Anei că o vor avea pe Maria. Tot arhanghelul Gavriil a fost cel care a vestit-o pe Fecioara Maria că îl va naşte pe Iisus. L-a înştiinţat pe Zaharia de naşterea fiului lui, Ioan Botezătorul, a vestit păstorilor că în Bethleem s-a născut Mesia. Sfântul Gavriil ocroteşte fecioarele, mamele şi pruncii şi duce rugăciunile la Dumnezeu. În folclorul religios românesc, arhanghelul Mihail este un personaj mai venerat decât Arhanghelul Gavriil. Oamenii spun că el poartă cheile raiului şi veghează la capul bolnavilor.

Lăcaşul de cult din Roman care îşi sărbătoreşte hramul este situat în centrul oraşului, cunoscut şi sub denumirea de Biserica Domnească sau Biserica Albă.

Comentarii

WORDPRESS: 0