HomeActualitateRural

Noi demersuri pentru protecția podului de la Ion Creangă

Divergenţele între autorităţi, care au durat mai mulţi ani, i-au determinat pe cei aproximativ 20.000 de cetăţeni care locuiesc în cinci comune de pe malul stâng al Siretului să nu mai spere la o investiţie care să îi ferească de inundaţii şi să protejeze podul de la Ion Creangă.

Însă luni, 2 noiembrie, reprezentanţii Administraţiei Bazinale „Siret” Bacău au semnat un contract cu o firmă de specialitate, pentru realizarea unui studiu de fezabilitate. „Se va face o apărare de mal a râului Siret, pe malul stâng al râului, pe o lungime de 900 de metri liniari, şi o recalibrare de albie a râului Siret, pe 1.200 de metri liniari. Acolo, din cauza viiturilor repetate, s-a produs o eroziune foarte puternică a malului stâng, s-a modificat, practic, traseul râului şi s-a pus în pericol podul de la Ion Creangă. Noi ne-am angajat să facem această lucrare şi să rezolvăm problema”, a afirmat Georgiana Cernat, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Bazinale „Siret” Bacău.

Banii pentru studiul de fezabilitate vin de la bugetul de stat. „Noi am făcut o notă de fundamentare. Această notă de fundamentare se verifică şi noi cerem bani de la bugetul de stat, prin Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor. Din studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic se va stabili exact ce fel de apărare de mal se va realiza”, a adăugat Georgiana Cernat.

Nu este exclus ca, în urma identificării soluţiei tehnice, să fie promovată o hotărâre de Guvern pentru rezolvarea chestiunii terenului pe care ar trebui să se intervină.

Autorităţile judeţene au executat, anul acesta, mai multe lucrări la podul de la Ion Creangă. Aceste intervenţii nu sunt, însă, suficiente şi vor trebui completate de alte lucrări, atât la pod, cât şi la mal. În ceea ce priveşte lucrările pe malul Siretului, acestea pot fi făcute doar după ce Consiliul Judeţean ajunge la un consens cu Romsilva. În luna mai, ministrul Mediului susţinea că totul se va rezolva într-o lună. Autorităţile judeţene susţin, însă, că lucrurile sunt la fel.

„Situaţia efectivă nu s-a schimbat. Din punct de vedere al Consiliului Judeţean (CJ) Neamţ, noi am încheiat, în mare parte, lucrările care au fost necesare. Am acţionat la pilele podului, am făcut acele protecţii pentru pod. Din cauză că nu există încă o soluţie clară din punct de vedere al proiectantului, nu am creat un prag să atenueze presiunea apei asupra picioarelor podului. Discuţiile cu Romsilva sunt legate de calibrarea malurilor şi a râului, pentru a proteja podul. La un moment dat, s-a ajuns, în prealabil, la o înţelegere, dar nu mai ştiu acum care este, cu precizie, stadiul negocierilor sau rezultatul final al acestora”, a precizat Dan Manoliu, vicepreşedintele CJ Neamţ.

CJ Neamţ vrea să defrişeze 12 hectare de pădure tânără de pe malul Siretului, pentru a face lucrări de consolidare a malului, dar Romsilva s-a împotrivit de mai multe ori acestui demers.

Comentarii

WORDPRESS: 0