HomeEducatieInedit

Un romaşcan este cel mai bun tenismen din istoria Universității Chicago State

Sergiu Mureşan a fost elev al Colegiului Naţional „Roman-Vodă”. A început să joace tenis cu antrenorul Dorin Harabagiu, de la Tenis Municipal Roman. Sergiu a câştigat o bursă la Chicago State University, unde studiază Criminalistica şi activează în echipa de tenis a universităţii.

Romaşcanul Sergiu Mureşan studiază Criminalistica la Chicago State University, ca urmare a unei burse de studii obţinute de fostul elev al Colegiului Naţional „Roman-Vodă”. Rezultatele bune obţinute la tenis în ţară i-au dat şansa lui Sergiu de a „puncta” şi în Statele Unite. Universitatea din Chicago l-a vrut în echipa sa de tenis, acolo unde, la finalul lunii septembrie a acestui an, a devenit tenismenul cu cele mai multe victorii din istoria universităţii.

„În Statele Unite se pune foarte mare accent pe activitatea sportivă şi competiţională. Fiecare universitate are echipe de volei, fotbal american, tenis, care se întâlnesc în meciuri în fiecare weekend. Pe lângă un clasament al universităţilor în funcţie de calitatea ştiinţifică a pregătirii, există şi un clasament al universităţilor în funcţie de rezultatele în competiţiile sportive”, a spus Sergiu Mureşan.

Tânărul a fost un elev remarcabil al liceului romaşcan, din promoţia 2011, obţinând un rezultat de top la bacalaureat. Bacalaureatul „românesc” l-a trecut cu media 9,36, iar bacalaureatul american l-a trecut cu 23 de puncte din 32 (echivalentul unei note cuprinse între 8 şi 9). Testul TOEFL nu a fost un obstacol de netrecut.

Sergiu a cochetat cu tenisul de la şapte ani, avându-l ca antrenor pe profesorul Dorin Harabagiu, de la Tenis Municipal Roman. „După 13 ani în care am practicat acest sport, pot să spun că tenisul este unul dintre cele mai complete sporturi, implică foarte multe calităţi fizice şi, obligatoriu, calităţi psihice”, a spus Sergiu.

Tânărul a profitat de o şansă, aceea a unei burse de studiu oferite de universitate, cu condiţia de a juca tenis în echipa universităţii. În cadrul universităţii a reuşit să îmbine fericit studiul cu tenisul, participând la numeroase turnee în care s-a făcut remarcat.

„Toate aceste turnee mi-au dat posibilitatea să văd locuri în care nu am crezut niciodată că voi ajunge. Cel mai important lucru pe care l-am realizat au fost relaţiile pe care am reuşit să le stabilesc cu colegii, atât cu cei din echipa de tenis, cu care am reuşit să formăm o familie, cât şi cu cei de la curs. Colegii din echipa de tenis sunt şi ei veniţi din afara Americii şi vor să profite de această şansă pe care o au, de a trăi «visul american»”, a spus romaşcanul.

Sergiu a început să joace tenis la iniţiativa părinţilor, care căutau o metodă să-l mai scoată din casă. Cea mai bună clasare a sa în România a fost în primii 20 pe ţară, la categoria 14 ani. La categoria seniori, la care concurează acum, a vrut să se întreacă pe sine. Dorinţa de a fi cel mai bun şi pe terenul de tenis şi pregătirea cu care a venit de acasă l-au făcut pe Sergiu cel mai valoros jucător de tenis din istoria Chicago State University. Recordul de 47 de victorii a fost atins pe 27 septembrie, după ce sportivul romaşcan l-a învins pe Jorge Alfonso, component al echipei Tennessee Tech, cu scorul de 3-6, 6-4, 10-8, la un turneu organizat de universitatea Purdue, din statul Indiana.

„Întotdeauna mi-am dorit să dau totul pe teren pentru echipă”

sergiu 02Sergiu Mureşan a acordat un interviu la postul WCIU din Chicago, la începutul lunii octombrie. Moderatorul emisiunii, Kenny McReynolds, a stat de vorbă cu Sergiu şi cu antrenorul principal al echipei de tenis a Universităţii Chicago State, Jack Barton.

„Antrenez de opt ani şi nu mai am lucrat cu cineva care să se implice atât de mult ca Sergiu. Fiecare victorie pe care a obţinut-o s-a datorat unei munci susţinute. Există studenţi care tratează cu lejeritate unele capitole, dar Sergiu nu este unul dintre aceştia: munceşte foarte mult în toate privinţele”, a afirmat antrenorul Barton.

„Deocamdată, cred că e prea devreme să îmi dau seama ce înseamnă să fiu jucătorul cu cele mai multe victorii din istoria universităţii. Încă nu realizez cât de important este sau cât de important va fi în viaţă sau cariera mea viitoare – chiar dacă nu va fi vorba despre tenis. Nu mi-am imaginat că voi ajunge aici, dar tot efortul pe care l-am depus a dat rezultate. Eu şi colegii mei de echipă muncim foarte mult la antrenamente, vrem să fim mai buni la fiecare game, la fiecare meci”, a afirmat Sergiu Mureşan.

Aflat în an terminal la universitate, romaşcanul afirmă că nu doreşte să continue cu o carieră în tenis la nivel profesionist. „Nu îmi doresc acest lucru în mod deosebit. Acum mă concentrez pe studiu, îmi doresc să urmez un master după aceea. Cât despre tenis, mă gândesc să aplic pentru un post de antrenor secund al unei echipe de tenis – îmi doresc să fie la universitatea la care am învăţat, iar dacă nu va fi posibil aici, poate voi încerca la alte universităţi”, a mai declarat Sergiu în cadrul interviului.

Interviul la postul american de televiziune îl puteţi vedea integral accesând acest link, după minutul 17.

Fotografii:

Chicago State Tennis,

Chicago State University Athletics

Comentarii

WORDPRESS: 0