HomeEducatie

Echipa Colegiului „Danubiana”, la o reuniune internațională

La întâlnirea științifică  au participat echipe din cele nouă ţări partenere într-un proiect Comenius. Scopul proiectului este promovarea în rândul elevilor a ştiinţelor şi de conştientizare a valorii muncii în echipe multinaţionale. 

Echipa a Colegiului Tehnic „Danubiana” Roman a participat la cea de a VII-a reuniune a proiectului Comenius multilateral „Science around us along history”, care s-a desfăşurat, în perioada  22-27 martie, în localitatea italiană Montalbano. Din echipă au făcut parte profesorii Leonard Vacaru, directorul Colegiului Tehnic „Danubiana”, Nadia Cîrcu, coordonatorul proiectului, Ionela Morăriţa și eleva Ana Alexia Avrinte Șchiopu.

Proiectul este finanţat cu sprijinul Comisiei Europene, în cadrul Programului de Învăţare pe Toată Durata Vieţii, prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale. La această întâlnire  au participat echipaje din cele nouă ţări partenere în proiect: Spania, Anglia, Franţa, Suedia, Polonia, Austria,  Turcia, Italia şi România. „Dacă în cadrul celorlalte reuniuni au fost dezbătute teme legate de implicarea ştiinţei în viaţa de zi cu zi, poluare și protecția mediului, tema acestei reuniuni a fost prezentarea statistică realizată în fiecare școală parteneră în proiect cu privire la calitatea aerului, apei și solului. O  altă temă dezbătută a fost stadiul realizării  modelului de cadran solar pe care fiecare echipă de proiect îl va realiza până la finalizarea proiectului”, a spus profesor Nadia Cîrcu, coordonatorul proiectului.

danubianaActivităţile desfăşurate în cadrul reuniunii au fost diverse şi atractive. „Am participat la prezentări ale elevilor pe tema propusă. Am vizitat Stația Spațială de Cercetări Geodezice «Matera», am asistat la o prezentare pe tema poluării în zonă şi a modalităţilor de monitorizare, am vizitat Institutului Național de Cercetări şi am vizionat prezentări despre energiile planetei – energii regenerabile – și studiile naționale privind calitatea mediului. Ne-am întâlnit cu primarul oraşului Nova Siri și am participat la dezvelirea oficială a cadranului solar realizat de școala din Italia. Pe parcursul acestei vizite am avut posibilitatea de a descoperi aspecte legate de istoria, cultura şi tradiţiile Italiei, vizitând  parcul arheologic Metaponto, orașul baroc de la Lecce și parcul cu Biserica rupestră din Sassi”, a spus profesor Leonard Vacaru, directorul Colegiului Tehnic „Danubiana”.

Echipele participante la reuniune au stabilit temele ce vor fi prezentate în cadrul următoarei întâlniri de proiect, găzduită de o şcoala din Polonia, în luna mai 2015.

Comentarii

WORDPRESS: 0