HomeSocialEducatie

Cum să alegi corect profilul la liceu

Ziarul de Roman vă prezintă disciplinele care se studiază la profilele din domeniul real şi cel uman.

Sondajele şi statisticile realizate, în ultimii ani, în rândul elevilor care absolvă gimnaziul arată că cei mai mulţi dintre aceştia îşi doresc să urmeze cursurile de liceu la o specializare din domeniul real. Bătaia cea mai mare este pe matematică-informatică. Profesorii îi sfătuiesc, însă, pe viitorii boboci să se informeze bine înainte de a-şi alege liceul şi specializarea şi, mai ales, să-şi cunoască abilităţile şi aptitudinile.

Asta pentru a nu fi puşi în situaţia de a se transfera după câteva semestre de şcoală, fie pentru că nu se pot adapta cerinţelor profesorilor, fie pentru că nu-şi găsesc calea printre oportunităţile oferite de fiecare specializare în parte.

„În fiecare an, este bătaie mare pe matematică-informatică şi, în acelaşi timp, ne confruntăm, an de an, cu numeroase cereri de transfer de la profilele reale spre cele umane. Pornim în clasa a IX-a cu clase egale ca efectiv şi ajungem ca, în clasa a XII-a, balanţa să fie înclinată spre efectivele de la specializările din domeniul uman”, a spus profesoara Mihaela Tanovici, directorul Colegiului Naţional „Roman-Vodă”, liceu care are specializări din ambele domenii.

Specialiştii spun că există mai mulţi factori care determină acest lucru. „În primul rând, consider că este vorba despre lipsa de informare a elevilor şi a părinţilor, care nu ştiu prea bine ce se studiază la un profil sau altul şi nici elevii nu au, la această vârstă, o imagine clară asupra carierei lor viitoare. De asemenea, există şi o regulă nescrisă după care se iau numeroşi elevi şi părinţi, care era valabilă, poate, cu ani în urmă, nu astăzi, conform căreia cei mai buni elevi merg la matematică-informatică, acolo unde sunt şi cele mai bune clase, şi că acolo predau cei mai buni profesori. Avem clase foarte bune la ştiinţe sociale, de exemplu, important este ca elevul să se regăsească în ceea ce-i oferă studiul la acest profil. În ceea ce priveşte încadrarea, consider că la noi există un echilibru. Este firesc ca profesorii care sunt cunoscuţi cu dăruire pentru matematică, de exemplu, să predea la clasele care au matematică intensiv, iar cei care au rezultate foarte bune la istorie să aibă clase de ştiinţe sociale, unde se fac trei ore de istorie pe săptămână”, a spus directorul Mihaela Tanovici.

Absolvenţii de gimnaziu trebuie să ştie că, în primii doi ani de liceu, cunosc o repartizare egală a orelor pe materii în cazul profilelor matematică-informatică şi ştiinţele naturii. Cei care se pregătesc pentru aceste profile trebuie să ştie că vor avea, săptămânal, 14 ore de real (4 de matematică, 3 de fizică, 2 de chimie, 2 de biologie, una de informatică şi 2 de TIC – Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor), dar şi 14 ore din sfera umană (4 de română, 4 de limbi străine moderne, una de istorie, una de geografie, una de religie, una din aria socio-umană şi 2 de arte). La clasa a IX-a şi a X-a, la profilele filologie şi ştiinţe sociale, elevii se vor pregăti săptămânal pentru 19 ore de materii umaniste (4 de română, una de latină, 6 de limbi străine moderne, 2 de istorie, 2 de geografie, 2 de socio-umane, una de religie sau istoria religiilor, 1 de arte – muzică şi desen, alternativ) şi 8 de real (2 de matematică, 2 de fizică, una de chimie, una de biologie, 2 de TIC).

În clasele a XI-a şi a XII-a, la profilul matematică-informatică, numărul de ore de română scade cu una, la fel se întâmplă şi cu biologia şi chimia, iar artele şi TIC dispar complet din orar. În schimb, va creşte numărul de ore de informatică (la 4 pe săptămână) şi apare un număr de 4 până la 6 ore de curriculum la decizia şcolii. În cazul profilului ştiinţele naturii, numărul de ore de chimie şi biologie se păstrează în clasele XI – XII, ba, chiar, creşte, dacă luăm în considerare că cele 4-6 ore de curiculum la decizia şcolii vizează tot aceste materii. Dispar complet din orar artele şi TIC, iar numărul de ore de română şi matematică scade cu una.

Cei care se hotărăsc pentru filologie trebuie să ştie că, în ultimii doi ani de liceu, vor face cam 20 de ore de uman pe săptămână, fără opţionale. Apare o materie nouă, literatura universală. Se va păstra o oră de educaţie artistică pe săptămână, în timp ce matematica şi informatica dispar complet din orar. Cei de la Știinţe sociale nu vor face literatură universală, însă li se va mări numărul de ore de istorie şi vor trece prin studii sociale. Matematica rămâne cu două ore pe săptămână, identic cu TIC. Celelalte materii de real sunt, însă, complet absente.

Comentarii

WORDPRESS: 1