HomeActualitateRural

Prostituatele duc primăriile la faliment

Primăria Valea Ursului are de încasat 400.000 de lei din amenzi de la prostituate, hoți de lemne și șoferi neatenți. Cu această sumă ar putea achiziționa un buldoexcavator. Primăria Bahna așteaptă ca o prostituată să achite 100.000 de lei, datorați bugetului pentru că a fost amendată în mod repetat.

În cazul administraţiilor publice locale, recuperarea datoriilor din amenzi reprezintă o problemă care adânceşte şi mai mult blocajul financiar în care se află. Amenzile datorate de localnici depăşesc aproape în fiecare comună suma 400.000 de lei. Dacă aceste sume ar fi recuperate de la datornici, administraţiile publice locale ar avea o gură de oxigen asigurată pentru a supravieţui pe timp de criză. Cele mai multe amenzi au fost primite de cetăţenii care au încălcat legislaţia în domeniul silvic, al circulaţiei pe drumurile publice, al ordinii publice sau al bunelor moravuri. „Cea mai mare sumă pe care o avem de încasat este de aproximativ 100.000 de lei şi ne-o datorează o tânără localnică de etnie rromă care practică prostituţia prin ţară”, a precizat Cristian Liviu Ploşniţă, primarul comunei Bahna.

Pădurea din satul Țuscanii din vale, aflată în proprietatea privată, are o suprafață de 370 de hectare, dar ţiganii au rărit-o în repetate rânduri. Deşi localnicii au încheiat contracte cu ocolul silvic pentru paza pădurii, furtul de vegetaţie lemnoasă nu s-a eradicat, cei prinşi asupra faptului fiind sancţionaţi cu amenzi. Valoarea amenzilor nu-i descurajează pe cei certaţi cu legea. „Le trimitem somaţii de plată, dar noi ştim că nu pot plăti amenda pe loc. În cazul multora dintre localnici, sunt slabe speranţe să le plătească vreodată. Până acum, nu s-a trecut la executare silită, pentru că mulţi dintre datornici nu au niciun fel de venit sau bunuri prin care să poată acoperi sumele în cauză. Un ţigan a fost prins de poliţişti că vindea ilegal aproape 200 de ţigări. I s-a dat amendă, cu confiscare de marfă. Din cei 20.000 de lei, care reprezintă valoarea amenzii, plăteşte, din când în când, câte 1-200 de lei”, a explicat primarul comunei Bahna.amenzi1

Și în comuna Stăniţa, furtul de material lemnos aduce amenzi la bugetul local. În teorie, deoarece, în practică, aceste sume sunt greu de recuperat. Pentru a recupera o parte din amendă, autorităţile locale recurg la o formă de constrângere. „De regulă, de la datornici reuşim să recuperăm 20% din valoarea amenzii. Am încercat o formă de constrângere, în sensul că cel care solicită o adeverinţă de la primărie şi are de plătit o amendă nu primeşte documentul pe care îl solicită, dar asta nu ajută la recuperarea totală a amenzii”, a spus Laurenţiu Bebi Todireanu, primarul comunei Stăniţa.

Amenzile neplătite pe care Primăria Valea Ursului trebuie să le încaseze sunt de 400.000 lei. „Din suma totală, nu reuşim să recuperăm decât o treime. Sunt amenzi de încasat din infracţiunile silvice, accidentele de circulaţie şi de la fetele certate cu bunele moravuri care îşi fac veacul în ţară şi în străinătate. Dacă suma de 400.000 de lei din amenzi ar fi intrat în conturile primăriei, atunci autorităţile locale ar fi întâmpinat iarna cu un buldoexcavator nou”, a precizat Viorel Smeria, primarul comunei Valea Ursului.

Munca în folosul comunităţii pentru cei care nu pot plăti amenda nu este de natură să-i îndrepte, spun autorităţile locale, pe cei certaţi cu legea. Ca urmare, cei mai mulţi dintre cei care au săvârşit infracţiuni sancţionate cu amenzi nu se înghesuie să le plătească, deoarece ştiu că se vor prescrie după cinci ani de la data la care au fost aplicate.

Articol nou
Articol mai vechi

Comentarii

WORDPRESS: 11
  • bas............... 10 ani ago

    Si pe primari ii duc la faliment ?

  • mama omida 10 ani ago

    da,da..contruiti-va bugetele locale dupa numarul de putori pe care le aveti in localitate…incepeti numaratoarea cu prostituatii(tele) politici!

  • florin 10 ani ago

    Daca primariile spera sa-si rezolve blocajele financiare din amenzile date prostituatelor si hotilor de lemne, am ajuns o tzara de risul lumii !! Pe de alta parte, ma intreb ce fel de cunostinte economice are autoarea articolului, daca poate sa scrie ca „administratiile publice locale ar avea o gura de oxigen asigurata pentru a supravietui pe timp de criza „, daca s-ar achita aceste amenzi… Si daca nimeni nu mai fura lemne, iar prostituatele isi muta „job-ul” la Paris, primariile se vor sufoca din lipsa „gurii de oxigen” ?! Asta miroase, de-a dreptul, a lipsa de profesionalism…

  • Practicanta 10 ani ago

    Dupa ce ca practicam meseria mai mult pe degeaba,la pret de criza,mai ne salta si caralii,si ne pun amenzi de trebuie sa muncim 2-3 luni degeaba,asa ca mai bine nu le platim si gata.Si apropo mai sunt altii, care dupa ce ne pun amenda, NE IA SI BANII,SI MAI VOR SI UN SCURT.

  • FELICIA 10 ani ago

    De ce nu le puneti sechestru pe bunurile din dotare,case ,masini ,atelaje cu tractiune animala ,etc…la cei care detin proprietati domnilor primari?

  • Codosu 10 ani ago

    Asta-i cea mai buna propunere :sa-i puna unei curve sechestru pe cel mai personal bun pe care il are in dotare si daca se poate sa faca si munca in folosul comunitatii.Genial !

  • matusa 10 ani ago

    Poate sa plateasca direct primarilor …………ar fi o solutie si ar rezolva mai multe treburi deodata…………………

  • moldovean 10 ani ago

    Ziarul de roman abunda de titluri deocheate ,care n-au nicio legatura cu realitatea!Primariile oricum sunt falimentare ,dar din cauza prostiei ,a dezinteresului si a hotiilor de tot felul.Ar fi dezonorant ca o comunitate sa se dezvolte pe seama prostituatelor locale.Numai daca primariile vor avea bordel propriu!Ceea ce-i aproape imposibil!!!

  • De nu erau aceste infractiuni,ce se facea primaria? o singura intrebare :
    De ce nu este amendat si fostul sef de post al com. V-Ursului care a tinut de ,,sase „la carutasii care au furat lemnele si au ras padurea! ,,Vezi d-le acea masina? este din padure de la V-Ursului”! Si vezi doamne ca sant amenzi de recuperat….

  • asta-i culmea ,sa-ti faci buget de pe bunul personal ,al prostituatelor…….

  • MONA 10 ani ago

    SA FIE ANGAJATE LA PRIMARIE SI ASA VIN VENITURI LA PRIMARIE!
    SA TREACA IN NOMECLATOR: PROSTITUATA!