Ziarul de Roman

Preotul Vasilache, caterisit de BOR, a trecut la Biserica după Vechiul Calendar

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Preotul Vasilache, caterisit de BOR, a trecut la Biserica după Vechiul Calendar

Preotul Vasilache, caterisit de BOR, a trecut la Biserica după Vechiul Calendar
11 September
00:00 2013

Preotul Mihail Claudiu Vasilache a fost caterisit pentru comportamentul care nu făcea cinste unui preot ortodox. El a divorţat de două ori, a fost acuzat de nesupunere şi de practici interzise de BOR. Biserica privată pe care a construit-o în curtea casei prin Asociaţia “Sfânta Cruce – Secuiana” atrage oameni care cred că “li se deschide Evanghelia”. Vasilache este adeptul Bisericii Autonome Creştin Ortodoxe după Vechiul Calendar, pentru care declară vicariat în curtea casei. Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului spune că Vasilache nu are voie să slujească pe cuprinsul Patriarhiei Române, nici în celelalte Biserici surori.

Fostul preot de la Moreni, comuna Văleni, Mihail Claudiu Vasilache, caterisit de către Episcopia Roman, printr-o decizie definitivă aprobată de PS Eftimie Luca în anul 2006, slujeşte din nou. Nu numai în propria biserică, pe care a ridicat-o în Secuienii Noi, ci în cadrul Bisericii Autonome Creştin Ortodoxe după Vechiul Calendar, care are adepţi în Ucraina, Italia şi România. “În anul 2006, am înfiinţat o asociaţie independentă, care a devenit, de puţină vreme, şi sediul Vicariatului pentru România al Mitropoliei Cernăuţilor”, a spus fostul preot.

Prima acţiune din cadrul Asociaţiei “Sfânta Cruce – Secuiana” din localitatea Secuienii Noi a fost construirea în curtea casei fostului preot a unei biserici private care, în scurt timp, a devenit loc de pelerinaj pentru mulţi oameni creduli care îşi imaginau că “deschiderea Evangheliei” ar putea aduce rezolvarea problemelor de viaţă cu care se confruntă.

Claudiu Vasilache, uns “preot” de Biserica Creştin Ortodoxă după Vechiul Calendar

Preotul Vasilache şi-a construit o biserică privată în curtea casei

Preotul Vasilache şi-a construit o biserică privată în curtea casei

Membrii Sfântului Sinod al Bisericii Autonome Creştin Ortodoxe după Vechiul Calendar sunt ÎPS Onufrie Pop, arhiepiscop de Bergamo şi mitropolit primat în Italia, ÎPS Varsanufie Solopov, arhiepiscop de Cernăuţi, mitropolit al Herţei şi Bucovinei de nord şi exarh al Plaiurilor din Ucraina, şi ÎPS Gherasim Bratu, mitropolit pentru Europa de Est (România). Ambiţios, fostul preot Mihail Claudiu Vasilache aspiră la mai mult decât la a “sluji” în propria ogradă. El a fost hirotesit, după propriile declaraţii, “preot mitrofor” de către noua Biserică. “Am înfiinţat această entitate ortodoxă pentru că am fost asimilat de Mitropolia Cernăuţilor, activitatea mea fiind apreciată de aceasta”, a spus fostul preot ortodox.

Varsanufie Solopov este – scria ziarul “Ziua” în anul 2007 – unul dintre cei care au înfiinţat “Biserica Creştinilor Ortodocşi Tradiţionali de Pretutindeni” în Ucraina, ca o structură paralelă care să dubleze Biserica Ortodoxă Ucraineană.

preotul3Fostul preot Ioan Preoteasa, exclus din clerul Bisericii Ortodoxe Române (BOR) în 2005, a înfiinţat mitropolia din România a “Bisericii Creştinilor Ortodocşi Tradiţionali de Pretutindeni”. Anticipând decizia pe care avea să o ia BOR, acesta începe o colaborare cu Varsanufie Solopov, care “şterge” decizia BOR. După acelaşi scenariu a operat şi fostul preot Mihail Claudiu Vasilache. “Vrem să ne debarasăm de cutumele BOR, să întemeiem o biserică mai lejeră, cu respectarea tuturor dogmelor Răsăritului. Avem o mănăstire la Fălticeni, iar anul trecut am sfinţit locul în care se va construi un aşezământ social pentru bătrâni în satul Valea Bourei, din judeţul Suceava”, spune fostul preot.

Acesta speră ca tot mai mulţi preoţi ortodocşi să adere la Vicariatul de la Secuienii Noi. “Dacă preoţii ni se vor alătura, atunci ne vom extinde şi în afara ţării”, a spus Vasilache.

Biserică ridicată ca anexă gospodărească

Autorităţile locale de la Secuieni spun că fostul preot ortodox nu a solicitat sprijin de la Consiliul Local. “Pentru clădirea pe care o intitulează «biserică», a solicitat şi i s-a aprobat o autorizaţie de construcţie pentru anexă gospodărească. Fostul preot Vasilache mă ocoleşte pentru că ştie că dezaprob activitatea pe care el o desfăşoară în sat. Reuşeşte să atragă oamenii, inclusiv pe localnici, deşi în satul Secuienii Noi este numit de mai mulţi ani, de către Episcopia Roman, preotul Cătălin Creţu. La poarta lui Vasilache se pot vedea, în zilele în care «slujeşte», maşini sosite din toate colţurile ţării, dar modul în care îi convinge este inacceptabil”, a precizat Mihai Dorin, viceprimarul comunei Secuieni.

Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului a decis preotul4

În privinţa lui Vasilache, Arhiepiscopia Romanului şi Bacaului are o poziţie clară şi fermă. “Mihail Claudiu Vasilache a fost caterisit, iar decizia Episcopiei Romanului a fost definitivă. El nu este îndreptăţit să oficieze niciun fel de slujbă religioasă în nicio biserică din Patriarhia Română şi nici în celelalte Biserici surori”, a precizat preotul Constantin Gherasim, purtător de cuvânt în cadrul Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.

Consistoriul eparhial al Episcopiei Romanului, echivalentul Tribunalului din viaţa civilă, a decis, în şedinţa din 26 ianuarie 2006, cateririsirea preotului Vasilache Mihail Claudiu. Printre acuzaţiile aduse preotului Vasilache au fost cele cu privire la situaţia sa familială (divorţat de două ori), practici interzise de BOR, şi nesupunere pentru hotărârile luate împotriva sa de către reprezentanţii Episcopiei Romanului.

Comentarii

comentarii

Articole similare

ARHIVĂ

February 2016
M T W T F S S
« Jan    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29  

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Avocat Iasiavocat divort iasiconsultanta juridica iasi Promovare online Carucioare copii