HomeRoman

Evreii din Roman, o minoritate care dispare

Ajutorarea evreilor în vârstă și fără posibilități materiale a fost una dintre problemele discutate de președintele Comunității Evreiești din Roman cu Aurel Vainer, președintele Federației Comunităților Evreiești din România, aflat, recent, în vizită la Roman.

 

 

„Numărul evreilor din Roman este în scădere. Suntem 30 de persoane, majoritatea oameni în vârstă. La întâlnirea cu deputatul Vainer s-au ridicat probleme legate de ajutorarea persoanelor vârstnice și fără venituri. Sprijinul constă în bani și medicamente. Din cauza numărului în scădere al evreilor se oficiază rar slujbe, tradiția impunând un minim de zece persoane pentru constituirea unei comunități religioase numite minian”, a spus Iancu Wexler, președintele Comunității Evreiești din Roman.

Întreținerea cimitirelor evreiești este o altă problemă a comunităților evreiești. „Cu sprijinul Federației, al Secretariatului de Stat pentru Culte și al Primăriei Roman am reușit repararea sinagogii și s-au putut face lucrări de reparații la cimitirul din Roman. Noi avem trei cimitire, unul la Roman și două rurale, la Bâra și Ruginoasa. O problemă generală a cimitirelor evreiești este întreținerea lor, situație care ține tot de diminuarea numărului evreilor”, a spus președintele Comunității Evreiești.

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • in vara acestui an am mers la vatra dornei si am plins cind am vazut in ce ruina se afla moscheea de acolo .Chiar nu veve nimeni aasa o cladire de mare si impunatoare care se degradeza sub privirile celor in drept sa i-a masuri urgente?

    va rog salvati si cladirea de la vatra dornei .mare pacat sa lasi o asa cladire de izbeliste.