HomeCultural

Max Blecher a fost ”îngropat” sub zidurile casei

Casa în care marele scriitor, apreciat pe alte meridiane ale lumii, a creat marea sa operă, a fost demolată. Proprietarii aveau autorizație emisă de Primăria Roman din decembrie 2012, dar au uzat de acest drept săptămâna trecută. Graba de a șterge urmele celui supranumit Kafka al României are justificare imobiliară.

Vineri, 12 iulie, istoria literaturii române poate consemna ștergerea ultimelor urme materiale ale marelui scriitor Max Blecher, supranumit de critici și exegeți din țări care-și respectă valorile drept Kafka al României. Proprietarii au solicitat și obținut de la Primăria Roman autorizație de demolare încă din decembrie 2012, dar s-au folosit de acest drept săptămâna trecută, la câteva zile după ce pe la poarta casei în care s-au născut unele dintre scrierile apreciate mai mult în străinătate au trecut asistentul universitar Doris Mironescu, autorul unei teze de doctorat dedicate lui Max Blecher și traducătorul brazilian  Fernando Klabin, care l-a făcut cunoscut pe scriitorul romașcan cititorilor de limbă portugheză, venit la Roman pentru a vedea casa în care scriitorul Max Blecher a creat mare parte din opera ce l-a consacrat. Trebuie făcută precizarea că romanele lui Max Blecher sunt traduse în nouă limbi, iar o casa-muzeu dedicată scriitorului ar fi fost o șansă de lansare a Romanului în circuitul internațional al culturii. Administrația locală și parlamentarii romașcani s-au angajat să obțină și sprijinul Ministerului Culturii, al unor oameni de afaceri iubitori de cultură, astfel încât casa de pe strada Cezar Petrescu să fi obținut această destinație. Inițiativa Ziarului de Roman a fost susținută de asistentul universitar doctor Doris Mironescu – autor al tezei de doctorat “Viața lui M. Blecher. Împotriva biografiei”, cel care s-a oferit să organizeze seminarii și conferințe la care sute de iubitori de literatură din toată lumea ar fi participat și ar fi animat Romanul.

Valoarea imobiliară-mai mare decât valoarea culturală

N-a fos să fie, ar spune fataliștii. Lupta cu inerția s-a dovedit perdantă, față de sfântul simț practic al proprietarilor casei și terenului de la numărul 2 al  străzii Cezar Petrescu. Zădărnicie sau rea voință, ar mai putea consemna iubitorii de literatură înzestrați și cu ceva urme de patriotism local, uitându-se la casa Max Blecher transformată în moloz. ”Era foarte veche și grav afectată de trecerea anilor, iar valorificarea prin reabilitare ar fi fost foarte costisitoare. În plus, proprietarii nu doreau să o înstrăineze, își făcuseră cu mult timp în urmă planuri pentru o nouă construcție. Este dreptul lor și a trebuit respectat, chiar dacă astfel dispare o clădire cu valoare spirituală și emoțională, ce ar fi adus un statut cultural aparte Romanului. Sunt situații care exced sferei de competență a administrației locale sau chiar și a noastră, ca specialiști”, a declarat  arhitect Ana Maria Alexe, șefa Serviciului de urbanism din cadrul Primăriei Roman, care avea sarcină de la primarul Laurențiu Dan Leoreanu să facă demersuri pentru evaluarea și eventuala preluare a casei Max Blecher de la actualii proprietari. Nu ne rămâne decât să fim pelegrini la simpozioane dedicate marelui scriitor Max Blecher pe alte meridiane ale lumii, ori să ne mulțumim cu dezbateri măsurate de clepsidră, în stil neaoș românesc, în vreun restaurant-gazdă de nunți, în săli ornate cu baloane și în care se simte aroma bucatelor ce încheie festinul…literar.

Comentarii

WORDPRESS: 11
  • Foarte bine, Romanul n-are nevoie de cultura. Lasati romascanii sa fie prosti in continuare!

  • Daniel 11 ani ago

    Sarut-mana D-na Alexe! Sunt Daniel, proprietarul, si in sfarsit citesc o remarca adevarata si realista despre casa. Va multumesc.

  • marcelin 11 ani ago

    bai fratilor cu banii de restaurarea a casei se pot face alte lucruri pt oras si pt cei nevoiasi(spitale,azile si asa mai departe)sar fi investit foarte multi bani in acea casa si pe nimeni nu iar fi interesat.asa ca mai lasati vrajeala asta de doi bani.cineva ar fi castigat foarte multi bani de pe urma acestei finantari daca ar fi fost aprobata.

  • Mdaaaaaaa… S-a dus şi astaaaaaaa, din păcate! ce păcat, ce mareeeee păcaaat!!! sincer, simt că am sărăcit, însă nu-i mirare deloc de vreme ce toate eceste valori aproape că nu mai contează pentru trecătorii obosiţi şi ignoranţi de pe uliţa veacului… Romanul, prin pleiada de personalităţi culturale, una şi una, putea să fie un ORAŞ UNICAT al României, puteam să trăim din turism cultural dacă ar fi fost o concentrare de forţe şi de fonduri care să readucă în actualitate tot ce se leagă de aceste personalităţi, asta fără a mai pune la socoteală reţeaua de beciuri, cetatea de la Gîdinţi, localităţi precum Dulceşti sau Miron Costin încărcate de istorie sau situl dacic de la Văleni şi cred că nu am atins toate aceste obiective… Păcat, păcat, păcaaaaaat!!!

    • asta se cere 11 ani ago

      Mare adevar! Era un oras cu enorm potential, dar securistii, care inca sunt la putere, nu vor cultura, vor ca lumea sa ramana la stadiul primitiv. Oamenii lipsiti de educatie si de bani sunt masa de manevra. O tara condusa prin promisiuni…

  • Romascan 11 ani ago

    Primarul Leoreanu declara luna trecuta ca „Deosebită ideea, valoros proiectul, încântat să pot, încă o dată, face dovada apartenenței mele la comunitate, să pot reconfirma intenția mea ca Romanul și romașcanii să fie apreciați, admirați și, de ce nu, urmați ca modele. Este o obligație morală, în primul rând, să recuperăm istoria culturală a Romanului și pe cei, cum este marele scriitor Max Blecher, care au contribuit prin operă la recunoașterea noastră pe alte meridiane ale lumii. Găsim soluții financiare și demarăm acest proiect cultural deosebit, care va promova Romanul pe harta culturală a lumii”
    http://www.ziarulderoman.ro/40980/max-blecher-urca-romanul-pe-harta-culturala-a-lumii/

  • cert 11 ani ago

    Este adevarat am pierdut ffffff mult pt. orasul nostru – poate cei care sunt de acord cu demolarea sunt de acord si cu prioectele care se fac pentru rromi ca doar asta stim sa investim in cei care FURA SI NE FAC DE RUSINE MEREU IN TOATA LUMEA.
    AU MAI SPUS SI ALTII – CARUL CU PROSTI NU S A RASTURNAT LA ROMAN!-

  • cultura de porumb 11 ani ago

    Imi place ca articolul e trecut la rubrica timp liber

    • User 11 ani ago

      Practic articolul este trecut la Cultural, insa aceasta rubrica fiind pusa sub Timp liber, asa apare in headline.

  • user2 11 ani ago

    Atata tam-tam pentru un jidan?

    • revolutia_continua 11 ani ago

      Sper ca, comentariul tau sa fie unul ironic, daca nu, din pacate nici „tam-tam” nu se face, nici nu cred ca s-a pus vreodata ideea de „tam-tam” in demersurile salvarii culturii. Promovarea in Romania inseamna „andreea tonciu”, „bianca dragusanu”, „alex velea” etc.