Ziua Mondială a Siguranței Pacientului, dedicată mamelor și nou-născuților la Spitalul Roman

HomeSanatate

Ziua Mondială a Siguranței Pacientului, dedicată mamelor și nou-născuților la Spitalul Roman

Cadrele medicale ale Spitalului Municipal de Urgență Roman au marcat Ziua Mondială a Siguranței Pacientului, stabilită în data de 17 septembrie, la nivel mondial, de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). În 2021, tema stabilită de OMS pentru această zi este „Îngrijiri medicale sigure pentru mame și nou-născuți”. Cu acest prilej, mămicile au primit trandafiri, baloane și plăcintă cu morcov, culoarea dedicată acestei zile fiind portocaliul.

La Spitalul Municipal de Urgență Roman, pentru nou-născuţii care necesită o îngrijire medicală deosebită după naştere, maternitatea are un compartiment de Terapie Intensivă de nivel II, dotat cu aparatură modernă: cinci incubatoare performante, patru monitoare cardio-respiratorii, cinci pulsoximetre, zece injectomate, glucometre, patru lămpi fototerapie atât cu lumină albă, cât şi cu lumină albastră, cinci baloane de resuscitare neonatală. În curând, maternitatea va dispune și de un sistem CPAP (Continuous Positiv Airway Pressure – presiune pozitivă continuă în căile aeriene) şi micro-analizor de gaze sanguine. Maternitatea are acces permanent la laboratorul clinic al spitalului cât şi la serviciul de radiologie.

Zilele acestea, Spitalul Municipal de Urgență Roman așteaptă să primească de la Ministerul Sănătății, din fonduri de la bugetul de stat, patru incubatoare hibrid închis-deschis utile și pentru transportul intraspitalicesc, un incubator deschis tip masă de reanimare și un incubator deschis performant, toate acestea în valoare de 657.000 de lei.

„Misiunea Spitalului Municipal de Urgență Roman este de a identifica şi a soluţiona nevoile pacienţilor, prin furnizarea unor servicii medicale de calitate, bazate pe competenţă, transparenţă, echitate şi eficacitate”, a afirmat medicul Maria Andrici, managerul Spitalului Municipal de Urgență Roman.

„Prioritatea majoră a secțiilor Obstetrică-Ginecologie și Neonatologie o reprezintă promovarea conceptului de siguranță în acordarea serviciilor medicale acordate mamei și nou-născutului în maternitatea noastră. Prioritară este asigurarea unor circuite care să fie corecte din punct de vedere epidemiologic, fapt deosebit de important în prevenirea infecțiilor nosocomiale. De asemenea, am fost preocupați de asigurarea standardelor de cazare pentru gravide și pentru mame și nou-născuți, în sistem rooming-in. Protocolul de funcționare al blocului de naștere respectă toate standardele în ceea ce privește sala de operație cezariene, sălile de pretravaliu, travaliul și naștere. Punem un accent deosebit pe terapia durerii la naștere, respectând protocoalele, și ne-am preocupat de factorii de risc identificați în activitatea curentă de obstetrică”, a afirmat medicul Laura Arvătescu, medic șef al Secției Obstetrică-Ginecologie.

Încă din anul 2008, Maternitatea Roman a primit și titlul de „Spital prieten al copilului“, ceea ce presupune încurajarea alăptării, acest lucru realizându-se prin contactul cât mai precoce dintre mame și nou-născuți, precizează reprezentanții Spitalului Municipal de Urgență Roman.

 

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0