Ziua europeană a limbilor, la Biblioteca Municipală „George Radu Melidon”

HomeCultural

Ziua europeană a limbilor, la Biblioteca Municipală „George Radu Melidon”

 

 

Miercuri, 26 septembrie, la Biblioteca Municipală „George Radu Melidon” din Roman s-a desfăşurat activitatea de lansare a proiectului „Să cunoşti o altă limbă este ca şi cum ai avea încă un suflet”, inițiat de Liceul Tehnologic „Vasile Sav” Roman, la care au participat elevi din clasele a XI-a şi a XII-a, alături de colegii lor mai mici de la Şcoala „Alexandru Ioan Cuza” din Roman. Proiectul educativ va fi implementat în cursul anului şcolar 2018-2019, lansarea fiind aleasă pentru data de 26 septembrie, cu ocazia Zilei Europene a Limbilor.

Proiectul este coordonat de profesorii Marelena Ungureanu, Cătălina Mărdărescu, Daniela Dăscăliţa, Claudia Otea și Daniel Curpăn, având ca parteneri Biblioteca Municipală „George Radu Melidon” din Roman, Şcoala „Alexandru Ioan Cuza” Roman, Şcoala Letea Veche – Bacău, Colegiul Tehnologic din Chişinău și Thameside Primary School, Reading, Marea Britanie. În cadrul acestui proiect se va realiza o reţea internaţională de şcoli (România, Republica Moldova, Marea Britanie) pentru a desfăşura activităţi specifice scopului proiectului, cu scopul de a conştientiza beneficiarii direcţi şi indirecţi ai proiectului (elevi, părinţi, profesori, comunitatea locală) asupra faptului că diversitatea lingvistică şi culturală a Europei constituie un patrimoniu bogat.

Miercuri, la Biblioteca Municipală, elevii, îndrumaţi de profesor Cătălina Mărdărescu, au citit din poeziile marilor noştri poeţi atât în limba română, cât şi în engleză, franceză, spaniolă, italiană. Un alt moment al activităţii a fost cel în care elevii şi-au prezentat materialele de promovare a patrimoniului cultural şi turistic al ţării noastre, pe care le-au realizat în limbi de circulaţie europeană.

„Ziua Europeană a Limbilor a fost marcată într-un mod special, organizatorii activităţii alegând să prezinte un film documentar realizat de un colectiv de elevi şi profesori ai liceului – Parcursul European al unui principe moldav. Este vorba despre Dimitrie Cantemir, primul român care a împlinit un destin european. Tradus în principalele limbi europene, membru al Academiei din Berlin, apreciat de Voltaire, Dimitrie Cantemir îşi are încununarea deplină pe placa de marmură a Bibliotecii Sainte Genéviève din Paris, pe care numele său, de cetăţean al Europei, rămâne pe vecie săpat în piatră, alături de marii savanţi europeni. Colectivul bibliotecii a expus o serie de volume în limbi de circulaţie europeană şi i-a invitat pe elevi la lectură. La final, elevii au vizitat depozitul de cărţi al bibliotecii şi au admirat oraşul din turnul acesteia”, a afirmat directorul Bibliotecii Municipale „George Radu Melidon” din Roman, Cristina Panaite.

 

 

Tot miercuri, cu ocazia Zilei Europene a Limbilor, Biblioteca Municipală a fost gazda elevilor și profesorilor Şcolii „Alexandru Ioan Cuza” din Roman, în cadrul proiectului „Călătorie culinară europeană”, coordonat de profesorii Adriana Brumă, Mihaela Ghiga, Anca Robu și Cristina Tărîţă, în care partener este Biblioteca Municipală „George Radu Melidon” și la care au participat elevi ai claselor a IV-a A, a VII-a A, a VIII-a A, a VIII-a C şi a VIII-a D. Scopul proiectului îl reprezintă familiarizarea elevilor cu reţetele culinare în limba specifică fiecărui preparat, iar activitățile vor consta în expoziţii tematice cu materiale publicitare pentru promovarea preparatelor culinare europene, realizarea unei cărţi cu reţete prezentate în cadrul proiectului, precum și motivarea învăţării limbilor străine.