În primele opt luni ale acestui an s-au înregistrat 210 infracţiuni comise între rude. În urma acestora, trei persoane şi-au pierdut viaţa, iar 273 de părinţi şi-au abandonat familiile.
În ultimii ani, violenţa în familie a ajuns la cote alarmante. Consumul de alcool, sărăcia şi promiscuitatea au făcut ca numărul femeilor sau rudelor din familie agresate să crească de la un an la altul. Și numărul copiilor care sînt prinşi la mijloc între conflictele dintre părinţi şi care suferă din această cauză a crescut îngrijorător. Statisticile Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Neamţ confirmă sute de agresiuni, maltratări ale copiilor sau abandonuri de familie.
Familia, în zodia violenţei
În vara acestui an, Ondina Păun, din Valea Ursului, pe fondul consumului de alcool, a ucis-o în bătaie pe mama concubinului cu care trăia de mai multă vreme. A încercat să-şi ascundă crima şi, împreună cu concubinul său, s-a grăbit s-o îngroape. Fapta a fost descoperită de către poliţişti, iar Ondina Păun se află după gratii, unde îşi aşteaptă sentinţa pentru omor. Tot în acest an, un bărbat de 51 de ani, din Roman, orbit de gelozie şi alcool, şi-a înjunghiat soţia şi pe un bărbat despre care bănuia că este amantul soţiei.
Acestea sînt numai două din cazurile grave de violenţă domestică ce s-au petrecut în zona Romanului în acest an, însă numărul exact al agresiunilor nu poate fi stabilit, pentru că multe dintre victime nu de pun plîngere la Poliţie. Potrivit subcomisarului Cătălina Bădeanu, purtătorul de cuvînt al IPJ Neamţ, în primele opt luni ale acestui an au fost sesizate 210 infracţiuni între rude, la Legea 217/2003 privind violenţa domestică. Din numărul total de infracţiuni, trei au fost omoruri, şase – tentative de omor, 194 au fost infracţiuni de lovire sau alte violenţe, şase – vătămări corporale şi o infracţine de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte.
„Violenţa în familie este cel mai prezent fenomen în societatea de azi şi, totodată, factorul ce favorizează multe alte comportamente sau evenimente negative: agresivitate, absenteism, fuga de acasă, sinucideri chiar, rezultate şcolare slabe. Violenţa domestică este considerată, conform Legii 217/2003, o încălcare gravă a drepturilor omului. Tot pe parcursul acestui an, s-au înregistrat alte 369 de alte infracţiuni la Legea 217. Printre acestea se numără 76 de ameninţări, 273 de abandonuri de familie, nouă infracţiuni de rele tratamente aplicate minorului şi 11 infracţiuni de nerespectare a măsurilor de încredinţare a minorului. Toate acestea sînt numai infracţiunile care au fost sesizate Poliţiei„, a precizat subcomisar Cătălina Bădeanu.
În acest context, în data de 27 septembrie, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii au organizat o acţiune pe linia prevenirii violenţei intrafamiliale. Grupurile ţintă vizate au fost elevii claselor V – VIII de la Școala cu clasele I – VIII din satul Moreni, comuna Văleni, şi părinţii acestora. Poliţiştii au transmis informaţii cu privire la consecinţele faptelor cu violenţă asupra dezvoltării pe plan social şi moral a minorilor, iar în cadrul lectoratului cu părinţii
au fost prezentate filme de informare şi de prevenire şi au avut loc discuţii pe tema prevenirii violenţei domestice, precum şi aspecte legate de identificarea unor soluţii la problemele cu care se confruntă adolescenţii. Activităţile s-au bucurat de sprijinul partenerilor Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Neamţ: Serviciul de Probaţiune de pe lîngă Tribunalul Neamţ şi Grupul de Acţiune Comunitară Văleni.
Partenerii invitaţi la activitate au accentuat aspectele legate de formele de manifestare a violenţei domestice: violenţa fizică, psihologică, sexuală, economică, socială, şi consecinţele ce decurg – traumele fizice şi emoţionale suferite de victimele acestui tip de infracţiune.
Comentarii