HomeSocialEducatie

„Viitorii matematicieni”, tabără cu tradiţie pentru copiii talentaţi

La Roman a fost organizată cea de-a cincea ediţie a taberei de vară „Viitorii matematicieni. La cursuri au participat 60 de copii, cursurile fiind ţinute de profesori consacraţi în concursurile de gen.

La Colegiul Naţional „Roman-Vodă” s-a desfăşurat cea de-a cincea ediţie a taberei de vară de matematică „Viitorii matematicieni”, organizată de Societatea de Știinţe Matematice din România, filiala Roman, în parteneriat cu Colegiul Naţional „Roman-Vodă”. Timp de o săptămână, elevi talentaţi la matematică, din şcolile din oraş, au avut posibilitatea de a lucra cu profesori a căror calitate a fost deja dovedită prin rezultatele obţinute în concursuri. La cursuri au participat 60 de copii, din clasele a III-a – a VII-a. Cursurile au fost ţinute de profesorii Mihai Gavriluţ, preşedintele filialei Roman a Societăţii de Știinţe Matematice din România, asistent universitar Alexandru Negrescu, de la Universitatea Politehnică din Bucureşti, profesorul Constantin Apostol, din Buzău, şi profesorul Neculai

Roman din Iaşi, un profesor specializat în probleme de geometrie. Copii au lucrat pe trei secţiuni, clasele a III-a – a IV-a, clasa a V-a şi clasele a VI-a – a VII-a. „Această tabără de matematică adună elevi capabili de performanţă din şcolile romaşcane. Aşa cum elevii care dovedesc înclinaţii

pentru latura sportivă sau pentru latura artistică sunt îndemnaţi de profesorii de specialitate către cursuri care să le dea posibilitatea de a-şi dezvolta potenţialul, noi facem acelaşi lucru pentru elevii care, încă de mici, dovedesc aptitudini deosebite pentru studiul matematicii. La cursurile din tabăra de vară se abordează probleme care depăşesc programa obişnuită la clasă, de genul celor care se lucrează la olimpiadele şcolare, la faza judeţeană şi la faza naţională. Încă de la prima ediţie a taberei, am încercat să nu lucrăm cu profesorii obişnuiţi de la clasă, pentru a nu transforma aceste cursuri în meditaţii, şi să invităm profesori care şi-au făcut un nume în concursurile de matematică. Unul dintre cei care şi-au legat numele de tabăra noastră a fost regretatul profesor Dan Brânzei, preşedintele Societăţii de Știinţe Matematice din România, care a fost invitat şi a predat la primele ediţii ale taberei de matematică de la Roman”, a spus profesorul de matematică Mihai Gavriluţ, iniţiatorul evenimentului.

Profesorul de matematică Mihai Gavriluţ

Profesorul de matematică Mihai Gavriluţ

Ca porice tabără de specialitate, şi tabăra „Viitorii matematicieni” s-a încheiat cu un concurs. Premianţii au fost: clasa a III-a: Tudor Chiriluţă, de la Școala „Vasile Alecsandri”, premiul I, Alexandru Balaşcă, Andrei Moroi, Ioana Hăisan şi Naiana Samson, toţi de la Școala „Alexandru Ioan Cuza”, Nichita Husaru, de la Școala „Vasile Alecsandri”, şi Alexia Truş, din Galaţi, premiul II, Amalia Nicolau, Matei Ghimpu şi Adrian Niţă, de la Școala „Alexandru Ioan Cuza”, toţi cu premiul III. La clasa a IV-a, cele mai bune punctaje au fost obţinute de Ioana Leancă, Școala „Vasile Alecsandri”, premiul I, Răzvan Hanghicel şi Maria Bostan, de la Școala „Calistrat Hogaş”, premiul II, Ioana Vacaru, de la Școala „Vasile Alecsandri”, Richard Vitan, de la Școala „Calistrat Hogaş”, şi Andreea Petrea, de la Școala „Mihai Eminescu”, toţi cu premiul III. La clasa a V-a, premiul I a fost obţinut de Tudor Bursuc, urmat de Radu Ghiţă şi Diana Huşanu, premiul II, şi de Octavia Hriscu, premiul III, toţi de la Colegiul Naţional „Roman-Vodă”. La clasa a VI-a, premiul I a fost obţinut de Maria Begu, de la Școala „Vasile Alecsandri”, premiul II de Armand Pălăncianu şi Flaviu Crăciun, de la Colegiul Naţional „Roman-Vodă”, iar premiul III de Rareş Grumezescu, de la „Roman-Vodă”, şi de Cosmin Lăpuşneanu, de la Școala „Vasile Alecsandri”. La clasa a VII-a au fost acordate un premiu I, pentru Laura Cozma, şi două premii II, pentru Lorena Păun şi Anamaria Puşcaşu, toate de la Școala „Vasile Alecsandri”. Festivitatea de premiere a câştigătorilor va avea loc în luna septembrie, după începutul anului şcolar.

Comentarii

WORDPRESS: 0