Reprezentanţii Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane speră în implicarea societăţii civile. La nivelul judeţului Neamţ nu există un adăpost pentru victimele traficului de persoane.
Victimele traficului de persoane trebuie să fie protejate de societate, pentru că instituţiile statului nu oferă toate serviciile de care aceste persoane au nevoie pentru a se integra în societate. Aceasta este concluzia la care au ajuns membrii echipei interinstituţionale împotriva traficului de persoane, echipă ce s-a reunit, miercuri, la Prefectura Neamţ, pentru a identifica proiecte care să vină în sprijinul acestor victime.
Echipa antitrafic este alcătuită din reprezentanţi ai serviciilor publice, structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi ai organizaţiilor neguvernamentale şi este coordonată de Centrul Regional Bacău al Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane (ANITP).
Pentru a avea un contact cât mai autentic cu cetăţenii, grupul judeţean antitrafic Neamţ va include în componenţa sa şi reprezentanţi ai cultelor, între care Protopopiatul Piatra Neamţ, „Fundaţia Solidaritate şi Speranţă” – Filiala Săvineşti şi Fundaţia „Episcop Melchisedec” din Roman. Reprezentanţii acestor entităţi, dar şi preotul Penitenciarului de Minori şi Tineri din Bacău, au fost prezenţi la întâlnirea de la Prefectura Neamţ.
În cadrul şedinţei de lucru s-a realizat o prezentare a situaţiei actuale a fenomenului, precum şi priorităţile pe termen scurt şi mediu. Unul din proiectele de interes ar fi realizarea, în judeţul Neamţ, a unui adăpost pentru victimele traficului de persoane. „Un asemenea adăpost nu există în judeţul Neamţ. Este nevoie de aşa ceva, pentru că victimele nu pot integrate, de multe ori, în mediul familial. Statul oferă servicii gratuite, cum ar fi servicii medicale, consiliere psihologică şi consiliere juridică, dar victimele traficului de persoane au nevoie de mai mult de atât. Au nevoie de un adăpost care să le ofere echilibru psihologic pentru o perioadă, un loc în care să se simtă în siguranţă. Aceste persoane se învinovăţesc, nu au cu cine discuta, simt, uneori, că nu au cum ieşi din această situaţie. Și noi am întâlnit cazuri în care famailia nu era un suport, ci dimpotrivă”, a afirmat Daniela Aniţei, reprezentant al Centrului Regional Bacău al ANITP.
Statisticile arată că, în primele şase luni ale anului 2014, au fost exploatate 281 de victime în industria sexului şi pornografiei, 141 de victime au fost exploatate prin muncă, 19 victime prin obligarea la cerşetorie şi trei victime au fost exploatate prin obligarea la furturi. Din cele 281 de victime aflate în evidenţa ANITP, 19 sunt din judeţul Neamţ. Cifrele nu reflectă, însă realitatea, pentru că multe persoane care au fost traficate refuză să accepte ajutorul autorităţilor, de frica de a nu fi stigmatizate de societate.
Comentarii