Chiar daca niciodata nu am fost o echipa de top, Romania are o istorie destul de bogata la turneele de fotbal, atat in ceea ce priveste turneele continentale, cat si cele mondiale. Probabil ca mai putina lume stie ca am fost prezenti si la prima Cupa Mondiala, in Uruguay, 1930, si chiar am invins Peru, pierzand mai apoi in fata gazdelor care aveau sa si castige turneul. La Euro am debutat insa mai tarziu, in parte datorita sistemului extrem de dificil de calificari. In primii 20 de ani, la turneul final ajungeau doar patru echipe, iar noi nu am fost niciodata chiar o forta.
Totusi, am ajuns si acolo de patru ori (cinci cu editia de anul acesta) si am facut cateva performante bune. Totusi, niciodata nu am atras atentia ca in acest an, cand vom juca meciul de deschidere al turneului, impotriva Frantei (pe 10 iunie 2016). Inainte de acest eveniment insa, nu ar strica sa vedem si ce altceva am mai facut la Euro in trecut, pentru ca nu strica niciodata sa iti faci temele inaintea unui turneu atat de important.
Franta 1984
Debutul Romaniei la un Campionat European a avut loc in 1984, dar a fost unul de poveste. Structura turneului se modificase si numarul de echipe crescuse la opt, asa ca am avut si noi sanse ceva mai mari sa ne calificam. Antrenor era Mircea Lucescu si in lot straluceau nume precum Andone, Rednic, Boloni, Camataru sau capitanul Costica Stefanescu. Grupa de calificare a fost insa una infernala, cu Cehoslovacia, Suedia, Italia si Cipru. In mod cert, nu eram favoriti, nu cu doua superputeri precum cehii si italienii (campioni mondiali), dar niciodata nu am fost, asa ca am putut sa realizam o surpriza, castigand intrecerea pentru calificare. Singura noastra infrangere a fost cu Cehoslovacia acasa, dar am invins Italia pe teren propriu. In rest, am mai facut doua egaluri si am trecut mai departe cu un punct mai mult decat Suedia.
Tragerea la sorti nu a fost insa una cu noroc, pentru ca am cazut cu Franta, Spania si Germania de Vest, o grupa imposibila pentru noi. Am facut un singur egal cu Spania (1 -1, gol Boloni), dar turneul nu a fost o umilinta, ci un mini succes pentru o debutanta. In plus, in calificari a debutat si Hagi, care, la Euro, avea sa ia pentru prima oara contact cu marea performanta. Peste inca 2 ani, Steaua avea sa castige Cupa Campionilor Europeni, iar o serie de jucatori aveau sa devina baza generatiei de aur care stralucea la Mondialele din 1990 si 1994. Cu toate acestea, am fost nevoiti sa mai asteptam un pic pana la urmatorul European, ratandu-le pe cele din 1988 si 1992.
Anglia, 1996
De numele lui Hagi se leaga si urmatoarele doua turnee finale de Campionat European, acesta fiind cel care a condus echipa noastra spre perioada ei de glorie. Este adevarat ca fotbalistii prezenti ajunsesera deja la maturitate, iar Gica Popescu, Dan Petrescu, Raducioiu, Lacatus, Dorinel Munteanu sau Belodedici jucasera deja la echipe foarte mari. Antrenor era, ca si acum, Anghel Iordanescu, iar o buna parte din jucatorii mai tineri (precum Adrian Ilie sau Galca) veneau de la Steaua, care domina autoritar campionatul intern si ajungea pentru prima data in grupele Champions League.
Romania a ajuns chiar destul de usor la Euro, castigand o grupa cu Franta, Slovacia, Israel, Polonia si Azerbaijan. Echipa a avut o singura infrangere, acasa cu Franta, dar, chiar si asa, nu a avut emotii pentru calificare.
Ajunsa in Anglia si cu sferturile de finala din Statele Unite, de la CM 94, echipa era considerata a fi una care putea sa realizeze surpriza. Grupa a fost insa destul de grea (din nou, cu Franta si Spania, dar si Bulgaria, extrem de puternica la acel moment) si experienta s-a transformat in una complet ratata. Din pacate, am pierdut toate meciurile (2 – 1 cu Spania, gol Raducioiu si 1 – 0 cu celelalte) si ne-am intors acasa fara niciun punct. Chiar daca s-a dovedit a fi cea mai slaba experienta din istoria nationalei la un turneu final, am invatat multe din ea si am reusit sa revenim mai puternici peste inca patru ani.
Belgia si Olanda, 2000
Primul turneu final gazduit de doua tari ne-a adus si cea mai mare performanta de pana acum. Hagi, Petrescu, Popescu, Belodedici sau Munteanu au ramas in echipa si, chiar daca antrenor a fost Boloni, cel care in 1982 marca singurul gol de la Euro, echipa s-a prezentat mai bine ca oricand. In plus, in echipa au aparut si nume noi, dar de mare valoare, precum Mutu, Chivu, Lobont sau Fl. Petre.
Calificarile s-au terminat tot cu noi pe primul loc, de aceasta data in fata Portugaliei, Slovaciei, Ungariei, Azerbaijan si Liechtenstein. Mai mult decat atat, am terminat turneul de calificare neinvinsi si cu doar trei egaluri, dar si cu numai trei goluri primite. Cu alte cuvinte, calificarea noastra a fost una triumfala si ne-a pregatit pentru grupa extrem de dificila care urma sa vina.
Am cazut cu Portugalia, Anglia si Germania, o grupa din care, in mod normal, nu am fi avut nicio sansa, dar ne-am descurcat. Am inceput cu un egal cu Germania (1 – 1, gol Dorinel Munteanu) si apoi am pierdut cu Portugalia, in minutul 94. Meciul cu Anglia era, asadar, decisiv pentru ambele echipe si l-am castigat cu 3 – 2, goluri Chivu, Munteanu si Ganea, din penalty, in minutul 89. Aceasta a fost, pana acum, singura victorie la un Campionat European si probabil punctul maxim al participarilor noastre.
In sferturile de finala am dat insa peste Italia, echipa care avea sa joace si finala si care ne-a invins cu 2 – 0 in ceea ce avea sa fie ultimul meci al lui Hagi pentru Romania. Cu toate acestea, obiectivul a fost indeplinit si ne-am intors acasa ca niste invingatori.
Austria si Elvetia, 2008
Dupa opt ani in care nu am ajuns la niciun turneu final, a fost in sfarsit timpul sa revenim. In echipa se mai gaseau inca Mutu, Chivu, Contra sau Lobont, la care se mai adaugau Radoi, Nicolita, Dica, Marica sau Tamas. Dupa ce a calificat echipa si in 2000, dar nu a antrenat in Belgia si Olanda, Victor Piturca statea, in final, pe banca. Ca de fiecare data cand ne-am calificat, am castigat grupa cu Olanda, Bulgaria, Albania, Belarus, Slovenia si Luxemburg. Am avut o singura infrangere, in Bulgaria, dar am invins si am facut egal cu Olanda.
In competitia principala am jucat, asa cum se intamplase si la ultimele doua editii, cu cealalta echipa trecuta de calificari, adica impotriva Olandei, dar si campioanei si finalistei mondialului, Italia si Franta. Asadar, o grupa infernala, din care am fost aproape sa ne calificam.
In primul meci am facut 0 – 0 cu Franta, apoi 1 – 1 cu Italia (gol Mutu, care a si ratat un penalty). Meciul cu Olanda devenea astfel decisiv, iar adversarii erau deja calificati. Cu toate acestea, am jucat foarte slab si am pierdut cu 2 – 0, ceea ce a adus ratarea calificarii. Pe de alta parte, am terminat deasupra Frantei, ceea ce in sine este o performanta.
Franta, 2016
Dupa 32 de ani ne intoarcem in Franta, dar, pentru prima oara, vom juca meciul de deschidere Euro 2016 Franta – Romania. Asadar, toti ochii vor fi tintiti asupra noastra. Si, din nou, pentru prima oara nu vom juca intr-o grupa in care nu se afla doar favorite la trofeu. Totusi, Elvetia si Albania sunt adversari periculosi, asa ca nu suntem chiar favoriti la calificare.
Cu o echipa tanara si fara prea mare experienta, dar, din nou, cu Iordanescu antrenor, sansele noastre sunt cam de 50/50 pentru calificare. Important este insa ca am ajuns la un turneu final dupa inca 8 ani de asteptare, asa ca vom vedea ce va fi. Cu siguranta insa, meciurile vor fi atractive, asa cum se intampla de fiecara data, si vor merita sa fie urmarite.
Vrei sa-ti incerci norocul in vara asta la Euro 2016? Acceseaza acum ofertele speciale exclusive puse la dispozitie de operatorii de Pariuri Online din Romania prin PariuriX.
Advertorial – PariuriX.com