Vineri, 4 noiembrie, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) s-a întâlnit în şedinţă, pentru a analiza măsurile și pregătirile necesare pentru sezonul rece. Vestea bună este aceea că în toate cele 83 de localități din județ, autoritățile au făcut demersurile pentru a asigura deszăpezirea drumurilor, mai puțin în zece zone unde acum se perfectează contractele.
Contracte pentru deszăpezire
În această săptămână, dat fiind faptul că la nivel de țară mai există primării care vor fi luate prin surprindere de primii fulgi de zăpadă, premierul Dacian Cioloș a solicitat tuturor prefecților să se asigure că s-au luat toate măsurile necesare pentru a nu exista probleme. „La nivelul judeţului nostru, din calendarul de acţiuni pregătitoare s-a parcurs etapa aprobării planurilor operative de acţiune pe timpul iernii şi transmiterea lor la ISU pentru centralizare de date şi măsuri. Urmărim aprovizionarea bazelor cu carburanţi, conform specificaţiei din normativ adică 14 zile de funcţionare, aprovizionarea cu materiale antiderapante – în funcţie de necesităţi, acolo unde este cazul -, starea utilajelor proprii și/sau închiriate şi dacă se regăsesc în baze. Am actualizat, la data prezentă, situaţia contractelor de deszăpezire încheiate de autorităţile locale cu operatori economici, la nivelul judeţului. Respectând principiul transparenţei, această situaţie va fi publicată pe site-ul Instituţiei Prefectului, începând de săptămâna viitoare” a spus în intervenţia sa prefectul Niculina Dobrilă.
Conform raportărilor primite, dintr-un total de 83 UAT, 22 de UAT-uri au încheiat un contract de prestări servicii publice de deszăpezire. Dintre acestea, 4 au avut opţiunea ca o parte din activitate să se realizeze şi în regie proprie, 10 UAT-uri sunt în curs de perfectare a unui contract iar 51 de UAT-uri realizează serviciul de deszăpezire în regie proprie.
Măsurile pentru protejarea elevilor, persoanelor fără adăpost și bolnavilor
O altă problemă care a fost ridicată în cadrul acestei întâlniri a fost cea a comunicării între instituțiile statului pe toată această perioadă. „Avem în vedere actualizarea protocoalelor de colaborare pentru efectuarea schimbului permanent de informaţii pe perioada sezonului rece şi a celui pentru menţinerea viabilităţii drumurilor pe timpul iernii, între serviciul de poliţie rutieră şi secţia de drumuri naţionale, consiliul judeţean respectiv, consiliile locale” a mai precizat prefectul de Neamţ.
Cu acest prilej au fost amintite şi prevederile legale referitoare la producerea unor situaţii periculoase ce impun decizia de suspendare a cursurilor elevilor. Aceasta se poate lua, conform reglementarilor în vigoare, la cererea directorului şi cu aprobarea inspectorului şcolar general (sau la nivelul grupurilor de unităţi din acelaşi judeţ, la cererea inspectorului şcolar general, cu aprobarea Ministerului Educaţiei). „Vă rog să aveţi în vedere măsurile pentru protejarea elevilor pe timpul deplasării la şi de la unităţile şcolare, cât şi pe parcursul desfăşurării cursurilor, verificaţi şi vă convingeţi că aveţi stocurile necesare pentru încălzirea şcolilor” a mai spus prefectul Niculina Dobrilă.
Până în prezent, tot în domeniul pregătirilor pentru iarnă, a fost actualizată lista spaţiilor disponibile la nivelul autorităţilor administraţiei publice locale pentru cazarea persoanelor surprinse în trafic de fenomene meteorologice extreme, specifice sezonului rece; au fost operaţionalizate spaţiile pentru cazarea persoanelor fără adăpost; a fost întocmită situaţia persoanelor care au nevoie de dializă, cu datele de contact, pe zone ale judeţului, centre de dializă şi firme care asigură transportul acestora (în total 306 persoane); a fost elaborată evidenţa gravidelor care se înscriu cu data prezumtivă a naşterii în intervalul 15 noiembrie 2016 – 15 martie 2017 – evidenţa acestora fiind organizată pe medici, localităţi, zone expuse înzăpezirii și grad de risc.
Comentarii