Prima paginăRoman

Vând cartoane pentru a-i ajuta pe cei săraci

Dimensiune text

Asociația „Vincențiu de Paul”, din Roman, sprijină nevoiașii din oraș, indiferent de religie sau etnie. Fondurile provin din donații și din vânzarea maculaturii.

 

 

Începând cu acest an, săracii din orașul Roman, dar și din zonele învecinate au un nou sprijin. Înființată în primăvară, asociația caritabilă „Vincențiu de Paul” funcționează în cadrul parohiei „Sfânta Tereza” și are ca scop ajutorarea tuturor celor aflați în dificultate, indiferent de religie sau etnie. Potrivit lui Paul Demișcă, președintele asociației, în prezent se derulează mai multe proiecte care au ca scop sprijinirea săracilor și a bătrânilor. Fondurile provin din donații, dar și din vânzarea de maculatură colectată de membrii asociației.

 

Alături de nevoiași

 

Potrivit lui Paul Demișcă, președintele asociației „Vincențiu de Paul”, totul a început în primăvara acestui an, când 28 de mebri fondatori au înființat asociația. De atunci și până acum, ei au încercat să ajute diverse familii care întâmpină fie dificultăți financiare fie probleme de sănătate. „Activitatea noastră este exclusiv caritabilă. Există o diferență între caritate și filantropie. Filantropie poate face oricine, ajutând ocazional pe cineva, însă noi suntem dedicați carității, pentru că vedem în semenii noștri chipul și asemănarea lui Isus Cristos. Pentru noi nu contează religia sau etnia. Ajutăm atât catolici, cât și ortodocși, rromi și pe oricine apelează la noi. Suntem ajutați și de persoane din alte țări, cum ar fi Belgia sau Anglia”, spune Paul Demișcă.

Potrivit acestuia, una din principalele surse de venituri ale asociației este vânzarea de maculatură, banii obținuți fiind folosiți pentru a ajuta persoane care au datorii la întreținere sau probleme de sănătate. „Noi nu colectăm numai maculatură. Anul acesta am primit ajutor din partea unei femei de 78 de ani, din Belgia, care a adunat un camion cu ajutoare pentru nevoiașii din Roman. Când a plecat înapoi în țara ei, noi am colectat nouă saci de rafie plini cu tot felul de capace de plastic. Ei topesc aceste capace în Belgia și fac tot felul de obiecte, cum ar fi cotiere pentru scaune. Într-un alt caz, al unei fetițe care avea un defect de deplasare, am fost sprijiniți de persoane din Anglia, și am reușit să intermediem o operație mai complexă la Chișinău”, a povestit președintele asociației „Vincențiu de Paul”.

Paul Demișcă spune că de sprijinul fundației beneficiază și persoane din mediul rural. „Un simpatizant de-al nostru, care are o mică afacere, s-a deplasat la un moment dat, în Rediu. A văzut pe drum câțiva copii mai necăjiți și le-a dat niște bani. Ulterior, în cadrul întâlnirilor noastre obișnuite, a fost prezentat acest caz și ne-am gândit ce am putea face pentru ei. Soluția propusă a fost să luăm legătura cu patronul unui magazin alimentar din sat și, în contul unei sume de bani pe care o vom da, copiii să-și poată lua de mâncare. Săptămânal, colectăm sute de kilograme de hârtie, pe care o vindem și, astfel, ne finanțăm activitatea. Până acum, aproximativ zece persoane au beneficiat de sprijinul nostru. Fiecare dosar este analizat cu foarte mare atenție, pentru că există și persoane care încearcă să profite de noi”, mai spus Paul Demișcă.

Pe lângă implicarea în cazurile sociale, asociația a mai pus bazele unui club al seniorilor, în cadrul căruia bătrânii singuri sunt invitați să socializeze, și a reușit să deschidă prima capelă romano-catolică de la Spitalul Municipal de Urgență Roman.

COMENTARII

WORDPRESS: 0