HomeRural

Urătorii au golit buzunarele primarilor

Ultima zi a anului a însemnat un tur de forță pentru primari și o cheltuială cu cei care le-au făcut urări de sărbători.

 

 

Ultima zi a anului 2011 a fost pentru edilii comunelor o zi încărcată. Dacă dimineața s-au ocupat cu festivalul datinilor și obiceiurilor organizat în fața sediilor administrative, după-amiază au mai ascultat o repriză de urători, de data aceasta în gospodăriile personale, pentru ca ultima parte a zilei, și cea mai spectaculoasă, să fie petrecerea Revelionului.

Deși nu se laudă cu salarii foarte mari, cînd a venit vorba despre urători, primarii au găsit resurse pentru a-i omeni pe toți cei care le-au trecut pragul. De exemplu, primarul comunei Bozieni, Doinel Grumezescu, a cheltuit cu urătorii suma de 3.000 de lei. Aceștia au fost contabilizați de edilul comunei ca la alegeri. „Acasă am avut 110 colindări de Crăciun, au fost 43 de grupuri cu «Steaua», 100 de urători, 100 de «capre», «urși» și «sorcove»”, spune primarul comunei Bozieni. Urătorii de la primărie au fost răsplătiți pe lîngă bani, cu 500 de colaci, dulciuri și încălziți cu o cantitate totală de 200 de litri de vin.

Nici primarul comunei Făurei nu a stat cu poarta închisă de sărbători. În spiritul tradiției, primul gospodar al comunei a primit urători, distracție care a însemnat golirea bugetului familiei de 2.000 de lei. Festivalul de datini și obiceiuri din comuna Ion Creangă, manifestare tradițională a comunei organizată la inițiativa primarului Petru Prichici, născută din dorința revigorării obiceiurilor locale de iarnă, a însemnat o cheltuială de 6.500 de lei. Cîștigătoarea ediției din acest an a fost formația de „capre” și „căiuți” din satul Stejaru, formată din 30 de persoane. Dacă organizarea și finanțarea festivalului a revenit Consiliului Local, spectacolul oferit de urători în curtea primarului l-a costat 800 de lei din bugetul personal.

Revelionul a fost petrecut de edilii comunelor după dorință și posibilități. Cei mai mulți dintre primari spun că au petrecut noaptea dintre ani acasă. Totuși, au existat și excepții. Dacă primarul comunei Boghicea, profesorul Eugen Mihai, a ales pentru trecerea în noul an, o pensiune din Luțca, edilul comunei Bozieni, Doinel Grumezescu, a petrecut revelionul la rude. „Am petrecut noaptea dintre ani cu o rudă, căreia i-am botezat doi copii. S-a întors de sărbători din Italia și ne-a propus să petrecem împreună„, a spus primarul comunei Bozieni.

Comentarii

WORDPRESS: 0