HomeSocialSanatate

Un medic romașcan dezvăluie secretele durerii

Bogdan Tamba este medic la singurul institut din țară care studiază durerea. El spune că studierea durerii reprezintă un pas înainte pentru medici și pacienți.

Durerea face parte din viața noastră. O simplă durere de cap sau o durere de articulații poate trăda, însă, boli ascunse. Medicul romașcan Bogdan Tamba și-a dedicat viața studiului a ceea ce noi considerăm banal și ne tratăm cu analgezice sau ceaiuri. Bogdan Tamba, doctor în medicină, lucrează la singurul Institut de Cercetare al Durerii din România, care se află la Iași.

O viață dedicată durerii

Romașcanul Bogdan Tamba este autorul a numeroase lucrări de specialitate și studii într-un domeniu pe care unii l-ar considera cu valențe poetice, și anume durerea. Medicul romașcan spune că totul e cât se poate de real, iar activitatea de cercetare are numeroase implicații. „Eu am fost crescut de domnul profesor Ostin Mungiu, cel care a inițiat studiul durerii nu ca simptom, ci ca boală, în România. Am făcut doctoratul în domeniul farmacologiei și asta m-a făcut să continui în acest domeniu al durerii. Deși sunt tânăr, cred în ideea de școală și de tradiție. În urmă cu trei ani de zile, la un congres mondial de la Montreal, s-a cerut ca dreptul de a nu suferi, de a fi tratat împotriva durerii, să fie trecut în Carta Drepturilor Omului. Durerea poate deveni o boală în sine. Cea mai ușoară de înțeles e situația membrului fantomă, după amputația unui membru, când pacientul spune că îl doare piciorul sau mâna deși nu mai are acel membru. În mod obișnuit, durerea este utilă, are rol de semnal. Ne spune să ne păzim, că se întâmplă ceva rău. În toate țările europene, dacă te internezi într-un spital și după jumătate de oră spui că încă te doare, înseamnă că ai ajuns într-un spital prost. Durerea trebuie să ducă pacientul la spital, dar în momentul în care pacientul a trecut pragul spitalului, durerea și-a pierdut orice funcție utilă”, explică doctorul în medicină Bogdan Tamba. tamba02Specialistul spune că în anii comunismului nu existau mijloace complexe de diagnostic, iar durerea unui pacient aducea mijloace suplimentare de informații. La nivel european există o normă ca atunci când te prezinți într-un spital, într-o jumătate de oră, să nu mai simți durere. „Din păcate, mulți medici consideră că, dacă ești pacient, trebuie să te doară. Durerea în sine deteriorează funcțiile cognitive. Anumiți neuroni mor de la durere, pentru că sunt stimulați constant. De exemplu, în doi ani de durere cronică, 10% din masa neuronală dispare. De exemplu, când te doare o măsea, singurul lucrul pe care ți-l dorești este ca durerea să treacă. În urmă cu aproximativ o lună am avut Congresul național de durere, singura manifestare de acest gen din România. Este al 22-lea an când  avem acest gen de manifestare. Dacă reușim să convingem un medic șef de secție, care vede de trei ori mai mulți pacienți decât noi, de importanța durerii, atunci noi suntem mulțumiți”, a mai spus doctorul Bogdan Tamba, care este și membru al Asociației de Algeziologie din România.

Ajutor pentru medici

Acesta mai spune că, cel puțin în tratarea durerii cu medicamente performante, cum ar fi morfina, România este pe ultimul loc în Europa, pe cap de locuitor, în terapia durerii. „Dacă nici măcar morfină nu putem folosi, atunci nu ne gândim la medicamente care nu sunt autorizate în România. De obicei, la noi terapia se oprește la algocalmin, la un paracetamol sau un tramadol și cam atât.  Au trebuit mulți ani să schimbăm o lege, care data din ’64, ca să schimbăm legea utilizării medicamentelor din clasa opioidelor slabe. Fiecare medic era un fel de traficant neprins. Legea nouă spune că orice medic poate prescrie opioide, dar există rețineri. Vechea legea spunea că un singur medic pe județ putea să prescrie astfel de medicamente. Acum, există o scară a durerii, care îi dă medicului posibilitatea terapeutică, are condiții de a o trata durerea. Dacă în prima treaptă sunt analgezice ușoare, în treapta a doua sunt opioide ușoare, cum ar fi Tramadol, în treapta a treia sunt opioide puternice, cum ar fi morfina, iar în treapta a patra vorbim deja de intervenții miniinvazive, cum ar fi intervenții chirurgicale, care nu știu să se facă la noi în țară”, mai explică medic doctor Bogdan Tamba. În opinia acestuia, extrem de util ar fi tratamentul cu  medicamente care au la bază substanțe pe bază de canabis, așa cum se întâmplă în alte țări, cum ar fi Israel sau Cehia.

tamba03Romașcanul Bogdan Tamba mai militează și pentru introducerea, în fișa de evaluare a pacientului, a unei rubrici în care să se consemneze gradul de durere al pacientului, lucru care, în momentul de față, nu există. „Așa cum măsurăm pulsul sau tensiunea, la fel de puțin ne ia să măsurăm durerea. Putem vedea evoluția durerii, la fel cum se vede evoluția glicemiei. Ideal ar fi ca gradul de durere la ieșirea din spital să fie mai mic decât la internare. Este și un avantaj pentru colegii noștri medici din spitale, pentru că, indiferent cât de măiastră sau complicată a fost intervenția chirurgicală, evaluarea pacientului vine pe starea de bine pe care o resimte. Popular vorbind, când întrebi un pacient la ce medic se duce, el îți spune că se duce la un medic care îți dă o pastilă și îți trece durerea. Deși durerea este ultima grijă a medicului curant, este prima grijă a pacientului”, susține Bogdan Tamba. Acesta a mai dat ca exemplu problema cariilor dentare, care nu dor, însă durerea de dinți îi trimite pe pacineți la medicul stomatolog. „Pacientul își triază furnizorul de servicii medicale, în sensul că îl alege pe cel care pune capăt durerii. Introducerea în fișa pacientului a gradului de durere ar fi un lucru extrem de ușor și foarte benefic pentru medicul curant, pentru că, așa cum i-ar sări în ochi o tensiune ridicată, așa un grad ridicat de durere l-ar determina să acționeze pentru ca pacientul să se simtă bine”, a mai explicat medicul romașcan.

Bogdan Tamba este născut în anul 1980 și este, în prezent, șef lucrări la disciplina Farmacologie-Algeziologie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” Iași. Este cercetător în cadrul Centrului de de Testare a Medicamentului din cadrul aceleași universități și cercetător în cadrul singurului Centru de Studiu și Terapei a Durerii din țară. Este doctor în științe medicale, după ce a absolvit  Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa Iași”, și are numeorase studii publicate în reviste de prestigiu, lucrări, dar și granturi europene obținute în domeniul cercetării durerii.

Comentarii

WORDPRESS: 0