Funcţionari din cadrul Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc – Serviciul Teritorial Nord-Est au desfăşurat activităţi ilicite pe teritoriul judeţelor Neamţ, Botoşani, Suceava şi Iaşi, cu prilejul exercitării atribuţiilor de serviciu.
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată a 12 inculpaţi (opt persoane fizice şi patru societăţi comerciale), în legătură cu săvârşirea unor infracţiuni de corupţie în legătură cu organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, cu un prejudiciu estimat de peste 5 milioane de lei.
Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Suceava, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză. Procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) şi al Serviciului Român de Informaţii (SRI).
Din informaţiile obţinute şi din cercetările efectuate, s-a stabilit faptul că, în perioada 2013 – 2015, funcţionari publici din cadrul Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc – Serviciul Teritorial Nord-Est au desfăşurat activităţi ilicite pe teritoriul judeţelor Botoşani, Suceava, Iaşi şi Neamţ, cu prilejul exercitării atribuţiilor de serviciu, în scopul sprijinirii şi protejării unor societăţi comerciale care au ca obiect „activităţi de jocuri de noroc şi pariuri”, deţinute de importanţi oameni de afaceri din Botoşani, cu puncte de lucru în judeţele menţionate, în sensul favorizării acestora în timpul controalelor, astfel încât să nu fie sancţionaţi potrivit legislaţiei în vigoare.
„Societăţile în cauză, prin administratorii lor, au pus la punct un mecanism de fraudare a bugetului de stat prin folosirea unor echipamente de tip «Slot-Machine» fără licenţă şi autorizaţie de exploatare, nerespectându-se prevederile OUG nr. 77/2009 (ce reglementează jocurile de noroc). În vederea ascunderii originii ilicite a fondurilor rezultate a fost creată aparenţa legalităţii prin folosirea de aparate donate care au seriile de identificare şi soft-urile unor aparate licenţiate (aproximativ 60% din aparatele care funcţionează în mod ilegal, fiind donate). Activităţile ilicite desfăşurate de oamenii de afaceri s-au derulat atât în locaţiile declarate şi aflate în evidenţa Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc, cât şi în localuri de alimentaţie publică nedeclarate, preponderent în mediul rural”, precizează un comunicat al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
În cauză s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile şi mobile proprietatea inculpaţilor.
Comentarii