Dr. Lucian Iacob, medic specialist Chirurgie vasculară, Arcadia
Tehnicile endovenoase au fost dezvoltate din dorința de a scurta recuperarea postoperatorie a pacientului, precum și pentru a face intervențiile chirurgicale pentru vene varicoase accesibile în afara sălilor de intervenții chirurgicale. În practică, doar unele dintre aceste tehnici sunt cu adevărat realizabile în afara sălilor de intervenții chirurgicale, întrucât rămâne necesar în cazul majorității acestor tehnici ca ele să fie realizate într-un mediu steril.
Tehnicile chirurgicale endovenoase termice implică închiderea trunchiurilor venoase superficiale principale prin lezarea peretelui interior. Lezarea se realizează aplicând căldură generată de diverse tipuri de catetere (instrumente chirurgicale ce se introduc în vase). Se pot efectua sub anestezie locală, rahianestezie (anestezie „în coloană”) sau anestezie generală („adormire”). Anestezia locală implică aproximativ 15-20 de injecții la nivelul venelor ce trebuie tratate.
- Laser sau radiofrecvență: aceste tehnici distrug peretele venos prin căldura generată. Ele reușesc închiderea cu succes a trunchiurilor venoase principale pe termen scurt și lung, având rezultate comparabile cu tehnica deschisă (95% din rezultatul celei clasice, deschise, cu o recurență după 5 ani de sub 5%, adică mai puțin de 1 din 20 de pacienți tratați). Este recomandată pentru vene cu diametru de până la 20 mm. În practică, numeroși chirurgi vasculari nu le recomandă pentru diametre venoase mai mari de 15 mm.
- Abur sau microunde: metode nou folosite și, prin urmare, nu avem date în ceea ce privește recurența venelor varicoase după mulți ani. Deși ele par a da rezultate bune, comparativ cu tehnicile laser sau radiofrecvență, lipsa datelor pe termen lung nu le poate recomanda ca principale metode de tratament pentru vene varicoase la momentul actual.
Ablația mecano-chimică presupune distrugerea trunchiurilor venoase superficiale prin lezarea mecanică a peretului, precum și chimică, utilizând o substanță cu efect sclerozant. Comparativ cu tehnica laser, rezultatele sunt cu 20% mai slabe, iar eficiența scade și mai mult pentru diametre ale venelor peste 8 mm. Avantajul acestei tehnici este faptul că nu necesită anestezierea membrului inferior.
Ablația cu cianoacrilat implică închiderea trunchiurilor venoase utilizând o substanță chimică cu proprietăți adezive, folosită anterior în tehnici chirurgicale de embolizare arterială (închiderea definitivă a unui vas de sânge numit arteră, în scop terapeutic). Tehnica nu necesită anestezie. Ea are rezultate comparabile cu metodele prin laser sau radiofrecvență, fiind folosită și pentru diametre până la 20 mm ale venelor tratate. S-a notat însă eficiența mai scăzută în cazul venelor de peste 8 mm, precum și o listă de posibile complicații, ce este încă sub investigație.
Scleroterapia implică introducerea unei substanțe cu rol sclerozant în vena de tratat, fie în formă lichidă, fie sub formă de spumă, adesea sub control ecografic sau prin intermediul unui cateter. Eficiența spumei este superioară formei lichide, însă, comparativ cu metodele laser sau radiofrecvență, eficiența este de maximum 70% pentru venele de până la 6 mm diametru, putând scădea chiar și la 25% în cazul venelor peste 8 mm.
Venele varicoase sunt tratate în siguranță în Spitalul Multidisciplinar Arcadia.
Comentarii