HomeSocialSanatate

Țigările electronice au nicotină, dar nu sunt toxice

Aprecierea este făcută de experţi din Parlamentul European, care propune ca ţigările electronice să fie considerate medicament. Acestea se vor vinde în farmacii şi magazine specializate.

Parlamentul European are în dezbatere o propunere legislativă ce cuprinde măsuri care încearcă să ţină cetăţenii departe de fumat şi de ţigări, printre care cea mai importantă directivă este de a clasifica ţigările electronice drept medicament. Acestea ar urma să fie considerate produse medicinale, urmând să fie disponibile nu numai în farmacii, ci şi în alte magazine specializate.
Distribuitorii români de ţigări electronice sunt împotriva reglementării acestora ca medicamente. Asociaţia Industriei Țigărilor Electronice (AITE) a transmis o scrisoare deschisă deputaţilor români din Parlamentul European, solicitând reglementarea acestora ca produse din tutun. Potrivit estimărilor acestei asociaţii, în România sunt peste 300.000 de utilizatori de ţigări electronice şi peste 200 de magazine.

Țigările electronice au devenit populare mai ales după ce fumatul a fost interzis în locurile publice. În prezent, în Roman se comercializează ţigări electronice la toate magazinele mari care vând ţigări obişnuite, iar de curând s-a deschis un stand specializat şi în incinta magazinului Kaufland, unde se vând numai astfel de produse şi accesorii pentru acestea.

„Cred că este exagerat ca ţigara electronică să fie catalogată drept medicament. Până la urmă, nu este decât o alternativă a viciului fumatului obişnuit, nicidecum un tratament de lungă durată. Am avut, într-adevăr, pacienţi care au apelat la ţigara electronică atunci când au vrut să se lase de fumat, însă, după un timp, s-au plictisit şi de această ţigară şi au renunţat definitiv la acest viciu. Deşi aceasta nu are efecte nocive asupra organismului, eu recomand, totuşi, celor care vor să se lase de fumat să îşi stimuleze un pic voinţa şi să participe la câteva şedinţe de consiliere”, a declarat doctor pneumolog Silvia Ciubotaru.

Conceput să imite aspectul unei ţigări normale, acest dispozitiv constă într-un cartuş ce conţine nicotină lichidă şi o componentă de încălzire. Prin tragerea de la un capăt al ţigării, lichidul plin cu nicotină trece prin această componentă, fiind transformat în vapori vizibili care sunt inhalaţi şi, apoi, expiraţi. Procesul creează o senzaţie de relaxare, asemănătoare fumatului, dar, potrivit producătorilor, fără chimicalele cancerigene create de tutun.

„E adevărat, la ţigara electronică nu ai aceeaşi senzaţie ca atunci când fumezi o ţigară normală. Însă atenuează, într-o oarecare măsură, nevoia de a fuma. Cam într-o săptămână dispare nevoia continuă de a simţi acel fum în corp, dar nu definitiv. Însă, cu voinţă, sper că voi reuşi să renunţ şi la această ţigară”, povesteşte un tânăr care, după zece ani de fumat, de trei săptămâni utilizează ţigara electronică.

Cei care vor să se lase de fumat pot apela la ajutor specializat. Cabinetul de tabacologie din cadrul Spitalului Municipal de Urgenţă Roman, coordonat de medicul pneumolog Gabriela Popovici, este unul din cele două cabinete din Moldova care derulează programul „Stop fumat”, în parteneriat cu Institutul „Marius Nasta” din Bucureşti. Cei care vor să se lase de fumat trebuie să plătească o taxă de înscriere de 100 de lei. Ulterior, în cele trei luni, cât durează programul, pacienţii primesc medicaţie în valoare de 1.200 de lei.

Comentarii

WORDPRESS: 2
  • loboda 11 ani ago

    tigarile electronice = otrava curata!

  • Mama omida 11 ani ago

    Sunt tari in care este deja interzisă ..restul e doar reclama pentru țigări …in definitiv fiecare face ce vrea cu plamanii lui.