Taxele și impozitele locale pentru 2019 se pot plăti de miercurea viitoare

HomeSocial

Taxele și impozitele locale pentru 2019 se pot plăti de miercurea viitoare

 

 

Plata taxelor și impozitelor locale pentru anul 2019 se poate face începând cu data de 9 ianuarie, informează reprezentanții Primăriei municipiului Roman. Până atunci, la Direcția de Taxe și Impozite Locale se pot achita amenzile, taxele judiciare, precum și taxa pentru eliberarea cărții de identitate.

Persoanele care-și achită cu anticipație dările pentru anul 2019, până la data de 31 martie 2019, vor beneficia de o bonificație de 5% la plata impozitului pe clădiri, teren și autoturism. De asemenea, persoanele care dețin un autoturism hibrid sau integral electric sunt scutite de impozitul aferent autoturismului.

Conform HCL 241/2018, s-a aprobat reducerea cu 50% de la plata impozitului aferent anului 2019 pentru locuinţa de domiciliu şi terenul aferent acesteia a persoanelor fizice care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
– sunt beneficiari de ajutor de şomaj, ajutor social sau sunt pensionari;
– totalul veniturilor lunare pe familie (pentru membrii familiei care au acelaşi domiciliu cu petentul) să fie mai mici sau egale cu 1.450 lei;
– au o singură locuinţă proprietate personală;
– nu deţin mijloace de transport;
– nu deţin AF-uri, PF-uri sau societăţi comerciale;
– suprafaţa utilă a locuinţei să nu depăşească 100 de metri pătrați;
– suprafața de teren în proprietate să fie până în 1.000 de metri pătrați teren intravilan și până în 2.000 de metri pătrați teren extravilan.

Pentru ca o familie să beneficieze de reducerea cu 50% de la plata impozitelor, trebuie să depună la Direcţia de Impozite şi Taxe Locale Roman din cadrul Primăriei Municipiului Roman următoarele acte:
a) cerere tip pentru solicitarea scutirii de la plata impozitelor;
b) copie după actul de proprietate pentru persoanele care nu au mai beneficiat de aceasta facilitate;
c) dovada veniturilor lunare pentru toţi membrii familiei (adeverinţă de salariu, cupon de pensie, carnet de şomaj, pensie de asistenţă socială, alocaţie de stat pentru copii) din luna decembrie 2018;
d) declarație pe proprie răspundere că nu are alte venituri;
e) dovada că nu are datorii la bugetul local. Înştiinţarea organului fiscal se face în termen de 30 de zile de la data apariţiei oricăror modificări ale situaţiei existente la data acordării scutirii.

Reducerile de la plata impozitului pe clădiri și a impozitului pe teren se aplică, începând cu data de 1 ianuarie 2019, persoanelor care depun documente justificative la compartimentele de specialitate ale autorităţilor publice locale în perioada 10 ianuarie – 28 februarie 2019.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 1