Chiar dacă ziua de 1 aprilie este binecunoscută ca „ziua păcălelilor”, aceasta este data în care „Legea cashback” (Legea 209/2016) va intra în vigoare. Conform acesteia, toți comercianții persoane juridice care au o cifră de afaceri mai mare de 10.000 de euro anual trebuie să se doteze cu aparate POS pentru încasarea contravalorii mărfii prin mijloace electronice.
Prevederile prezentei legi au stârnit foarte multă rumoare în rândul comercianților mici, care consideră că efortul financiar pe care trebuie să-l facă pentru implementarea acestor aparate este foarte mare, în condițiile în care numărul utilizatorilor de carduri este mic.
Majoritatea băncilor percep, de la comercianți, pentru montarea acestor aparate POS, o taxă lunară de 50 de lei, la care se adaugă comisioanele pe tranzacții, ce variază între 0,7 și 1,5%, în funcție de banca de la care se operează tranzacția.
„Practic, legea obligă toți comercianții persoane juridice care au încasări zilnice mai mari de 125 de lei să instaleze astfel de aparate. Cea mai mare parte a comercianților mici nu agreează legea. Mai ales cei din mediul rural, unde posesorii de carduri sunt foarte rari. Oamenii se văd obligați să monteze astfel de aparate și să dea băncilor câte 600 de lei anual. Cu toate astea, sunt unități care, de frica amenzilor, au POS-uri instalate”, ne-a mărturisit Andrei R., specialist în soft-uri de gestiune.
De asemenea, operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publică, precum și instituțiile publice care încasează impozite, taxe, amenzi, dobânzi, penalități de întârziere, penalități și alte obligații de plată trebuie să accepte încasări și prin intermediul cardurilor de debit și al cardurilor de credit.
Opțional, comercianții pot oferi serviciul de avans în numerar la terminalele de plată în baza contractelor încheiate cu instituțiile acceptante și pot acorda avansuri în numerar. Aceștia trebuie să afișeze la loc vizibil semnul privind acordarea acestui serviciu, precum și informații privind costurile serviciului. Avansul în cauză se evidențiază distinct pe bonul fiscal și nu poate depăși suma de 200 de lei. Tranzacțiile privind avansul în numerar se asimilează retragerilor de numerar de la bancomate, iar comisioanele aferente tranzacțiilor se stabilesc conform contractelor în vigoare între părți. Comercianții pot percepe, de la titularul cardului, un comision care nu poate depăși 1% din valoarea avansului acordat.
Comentarii