Sute de copii abuzați în județul Neamț. Numărul copiilor maltratați, în creștere

HomeSocial

Sute de copii abuzați în județul Neamț. Numărul copiilor maltratați, în creștere

Numărul copiilor din județul Neamț care au suferit diverse forme de abuz și maltratare a crescut semnificativ anul trecut, fiind înregistrate mult mai multe cazuri de abuz sexual sau de violență fizică asupra copiilor, informează Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Neamț.

Astfel, în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2021, în cadrul Serviciului pentru Copilul Maltratat din structura DGASPC Neamţ au fost sesizate 586 de cazuri de copii aflaţi în situaţii de maltratare, cu 80 mai multe decât în 2020.

Ca și în anul anterior, cele mai multe cazuri de abuz au fost neglijările, fiind 247 de copii în astfel de situații, cu 43 mai mulți decât în 2020. Creșteri semnificative au fost înregistrate și la abuzurile fizice – fiind 71 de cazuri în 2021, față de 58 în 2020 -, dar și la abuzurile sexuale, fiind înregistrate anul trecut 48 de astfel de cazuri, pe când în 2020 au fost instrumentate 29. Pe lângă aceste forme grave de maltratare, specialiștii DGASPC au mai instrumentat 148 de cazuri de abuz emoțional (134 în 2020), opt cazuri de exploatare prin muncă (6 în 2020), dar și 29 de cazuri de copii delincvenți (în 2020 au fost 27 astfel de situații).

Ca urmare a tuturor abuzurilor la care au fost supuși, 77 de copii au fost luați din familii, DGASPC Neamț instituind pentru aceștia măsuri de protecție specială în regim de urgență. Cei mai mulți dintre ei au ajuns în grija asistenților maternali sau în centrele rezidențiale, dar au fost dispuse și șase măsuri de supraveghere specializată în familie, precum și măsuri de protecție de urgență și pentru două cupluri mame-copii, mamele fiind minore.

În anul anterior, s-au instituit 44 de măsuri de protecție specială în regim de urgență, cei mai mulți copii ajungând de asemenea la asistenți maternali sau în centre.

„Lipsa de educație, degringolada morală, lipsa unor valori, consumul de alcool și situațiile de vulnerabilitate socială sunt, cel mai probabil, motivele din spatele acestor abuzuri. Este trist și revoltător, totodată, ceea ce se întâmplă cu copiii noștri. Creșterea numărului de abuzuri, gravitatea cazurilor și, mai ales, faptul că abuzatorii sunt aproape întotdeauna părinții ori persoane foarte apropiate copilului ar trebui să ne îngrijoreze și să determine pe fiecare dintre noi să intervenim și să semnalăm orice situație de acest fel. Faptul că tot mai multe persoane sunt informate, au încredere în noi și ne raportează cazurile de abuz reprezintă un semnal pozitiv, care demonstrează, totuși, că societatea este din ce în ce mai implicată și nu mai asistă pasivă la suferințele copiilor“, a declarat Cristina Păvăluță, director general al DGASPC Neamț.

Comentarii

WORDPRESS: 0