Prima paginăInedit

Surpriză aniversară pentru un aviator din al doilea război mondial

Dimensiune text

veteran 02Reprezentanţii Cercului Militar Judeţean Neamţ i-au făcut o surpriză unui căpitan de aviaţie, care, peste câteva zile, va împlini 92 de ani. Joi, 13 august, locotenent-colonel Mihai Bălţătescu, comandantul Centrului Militar Judeţean Neamţ, a mers acasă la romaşcanul Ioan Ursachi, căpitan în retragere, pentru a-i înmâna personal veteranului livretul militar, modificat în urma avansării în grad, în luna aprilie a acestui an. Ofiţerul a fost însoţit de primarul municipiului Roman, Laurenţiu Dan Leoreanu, reprezentantul administraţiei locale oferindu-i căpitanului o icoană şi o sticlă cu şampanie. „A fost un moment cu emoţii foarte multe. Căpitanul Ursachi mi-a povestit despre ceea ce a trăit în război şi a recitat poezii de Mihai Eminescu şi de Veronica Micle. A recitat o foarte frumoasă poezie despre veterani. Este un om energic şi cu voioşie, deşi vârsta îi mai istoveşte puterile”, a afirmat primarul Laurenţiu Dan Leoreanu.

veteran 03Șeful Centrului Militar a venit să-i înmâneze personal lui Ioan Ursachi livretul militar şi o diplomă de recunoştinţă, semnată de comandorul Marius-Mihai Oatu, comandantul Bazei 71 aeriene Câmpia Turzii, fiind impresionat de faptul că Ioan Ursachi a scris instituţiei cerând informaţii despre uniformă, întrucât voia să-şi realizeze una care să respecte toate regulile armei, dar şi cu alte ocazii, cerând mereu informaţii concrete.

Căpitanul Ioan Ursachi a povestit, pentru Ziarul de Roman, în luna mai, ce a trăit în timpul celui de-al doilea război mondial: „Îmi amintesc că ziua de 23 august 1944 m-a prins la Câmpia Turzii – făceam parte din Centrul militar de pilotaj Buzău, dar eu eram detaşat acolo. În acel loc am văzut moartea cu ochii, acolo am văzut morţi şi răniţi în jurul meu, atunci când ne-au atacat nemţii. Mi-aduc aminte şi acum de un soldat de la infanterie şi de o mamă care încercau să se refugieze. Imaginile acestea nu se şterg toată viaţa”. A continuat să vorbească despre experienţa sa, ca tânăr elev pus în faţa războiului, iar ochii lui căutau amintirile din urmă cu şapte decenii: „Am condus o formaţie de 11 avioane, de la Câmpia Turzii la Blaj, pentru a le ascunde. Nu mai zburasem singur niciodată până atunci, dar misiunea a fost un succes”.

veteran 04După ce ţara nu a mai avut nevoie de eroi, Ioan Ursachi s-a întors în Roman şi a trăit o viaţă împlinită, într-o casă pe care a construit-o cu mâinile sale. Acum a ajuns la vârsta la care are nevoie de ajutor, iar fiica sa este cea care îl vizitează zilnic.

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0