Proiectul burselor Marsat, un parteneriat derulat de SC Marsat împreună cu Ziarul de Roman, pornește din nou la drum. Societatea Marsat Roman, prin managerul Vasile Balcan, susține performanța școlară și interesul tinerilor pentru o carieră de succes prin acordarea unor burse școlare în valoare de câte 1.000 de lei pe semestru, pentru zece tineri, pe perioada anului școlar 2014 – 2015. Pentru desemnarea celor zece bursieri a fost deschisă o nouă procedură de selecție, pentru care s-au înscris atât elevi care au mai beneficiat de acest sprijin cât și orice alt elev care a îndeplinit condițiile impuse de organizatori: venituri mici, cel puțin media 8,50 și dorința de autodepășire. Vă prezentăm în continuare poveștile tinerilor care intră în acest an în cursa pentru obținerea unei burse Marsat.
„Nu vreau să fiu doar o elevă şi atât”
Alexandra Dobrea este elevă în clasa a X-a la Colegiul Tehnic „Petru Poni”, la profilul economic. Se numără printre cei mai studioşi elevi din clasă şi nu are absenţe nemotivate, chiar dacă face în fiecare zi naveta de la Băluşeşti. Ca să poată ajunge la prima oră, se trezeşte în fiecare zi la ora 5,40 şi ajunge din nou acasă după ora 15. „Ar fi mult mai bine pentru mine să stau la cămin, dar nu ne putem permite cheltuiala”, spune Alexandra. Nici unul dintre părinţii ei nu lucrează şi trăiesc cultivând pământul de pe lângă casă. Alexandra s-a implicat în toate activităţile propuse, a participat la proiectul „Cafeneaua publică”, la activităţile ecologice, la olimpiadele de limba română şi de geografie. „Îmi place să mă implic, să aflu mereu lucruri noi, nu să fiu doar o elevă din clasa a X-a şi atât”, spune Alexandra.
„Vreau să fiu omul lui Dumnezeu”
Emanuel Purcaru este elev în clasa a IX-a la Liceul Teologic „Episcop Melchisedec” şi vine din comuna Zemeş, judeţul Bacău. Emanuel este orfan de tată, mama sa este pensionară şi mai are încă cinci fraţi mai mari. Încă din anii de gimnaziu şi-a descoperit aptitudinile pentru studiul religiei şi a ales să vină să studieze la Roman, chiar dacă fraţii mai mari au încercat să-l atragă spre domeniile în care ei s-au format. Chiar dacă abia a început cursurile, Emanuel ştie că a făcut alegerea corectă şi că a venit la liceul cel mai potrivit pentru el. „Am fost foarte mândru când am îmbrăcat tunica ce reprezintă uniforma liceului. Era primul semn că voi fi un om al lui Dumnezeu. Nu am avut preoţi în familie, dar am avut întotdeauna o aplecare aparte spre studiul religiei, mereu mi-am pus întrebări şi am căutat răspunsuri”, a spus Emanuel Purcaru.
Navetistă şi premiantă
Maria Moşneguţu este elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Roman Vodă”, la profilul ştiinţe sociale. Clasa a IX-a a încheiat-o cu media 8,63, fără absenţe nemotivate şi cu nota 10 la purtare. Face în fiecare zi naveta de la Tămăşeni, unde locuieşte cu mama sa, care este pensionară. „Maria este o elevă foarte bună, cu un intelect deosebit, capacitate de memorare şi foarte creativă. Am remarcat întotdeauna la ea faptul că manifestă iniţiativă pentru a participa la activităţile extraşcolare şi că este gata oricând să înveţe ceva nou”, spune despre Maria, profesorul Doru Butelcă, dirigintele Mariei.
Comentarii