HomeSocialEducatie

Sunt deştepţi, sunt harnici şi talentaţi şi merită sprijin pentru a reuşi în viaţă (VIII)

Proiectul burselor Marsat, un parteneriat derulat de SC Marsat SA Roman împreună cu Ziarul de Roman, a pornit din nou la drum. Societatea Marsat Roman, prin managerul Vasile Balcan, susţine performanţa şcolară şi interesul tinerilor pentru o carieră de succes, prin acordarea a zece burse şcolare, în valoare de câte 1.000 de lei pe semestru, şi în anul şcolar 2014 – 2015. Pentru desemnarea celor zece bursieri, a fost deschisă o nouă procedură de selecţie, la care pot participa atât elevii care au mai beneficiat de burse Marsat în anii şcolari trecuţi, cât şi orice alt elev care îndeplineşte condiţiile impuse de organizatori. 

Premiantă la şcoală și la concursuri de muzică

Milena Tanasă este elevă în clasa a VI-a A, la Şcoala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza”. A terminat clasa a V-a cu media 9,45 și a obținut premiul II la sfârșitul anului școlar. Milena este pasionată de muzică. Timp de trei ani, a urmat cursuri de chitară clasică la Școala de Muzică „Sergiu Celibidache” din Roman, apoi cursuri de canto la Clubul „Lucky Dance”. A urmat timp de șase ani cursuri de dans la Clubul „Art Vailan” , de la Casa de cultură și la Clubul „Lucky Dance”. În prezent, urmează cursuri de canto, chitară și clape la Școala de muzică „Oly”, cursuri plătite din salariul modest al mamei, care este bibliotecar. Milena locuiește doar cu mama sa, după c părinții s-au despărțit cu mai mulți ani în urmă. „Sunt solist începător care merge pe drumul muzicii rock. Cel mai aproape de sufletul meu sunt ghoticul, heavy și rockul alternativ.  Prima dată am urcat pe scena festivalului «Lucky Kids» Roman cu sprijinul instructorilor mei de la acea vreme, Mihaela Tertelici și Sergiu Rudich. Apoi, au urmat evoluțiile pe scena diverselor festivaluri: de la Moinești, Bușteni, Bacău”, a spus Milena. Ea are în palmares numeroase premii: mențiune și premiul de popularitate la „Lucky Dance”, mențiune la „Steluțele de vară”, locul III la Bușteni Summer Hits, locul II la Star Melody, mențiune la Music Factory, locul III la Festivalul Internațional „Volare”, mențiune la Festivalul „Neghiniță”, Trofeul Festivalului „November Music” din Ploiești și, cea mai recentă performanță, semifinalistă la talent show-ul „KidSing” de la KanalD. Încearcă să-și facă o trupă rock, cu sprijinul unor talentați interpreți locali și a cochetat, încă de anul trecut, cu postura de realizator de emisiuni TV, în care a abordat tematici diverse. Printre invitații emisiunilor sale au fost primarul Laurențiu Dan Leoreanu, chef Cornelia Ghișoi. Milenei îi rămâne timp și pentru voluntariat. A realizat picturi care au fost expuse și vândute la un târg caritabil, cu banii obținuți fiind cumpărate rechizite pentru centrul de zi „Episcop Melchisedec” și a inițiat primul „Târg de jucării”, unde copiii de la Școala de Vară au adus și vândut propriile jucării trecătorilor. Pe timpul vacanței de vară a lucrat ca voluntar la Centrul „Delfinul” al Asociației „Bethania”, pentru copii cu autism. Și-a propus să urmeze cursurile Liceului de Muzică din Bacău, la clasa de muzică ușoară și jazz și apoi Conservatorul din București.

Fata de aur a luptelor libere 

Ionela Condurat este elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Roman-Vodă”, profil filologie. Adolescenta îmbină cu succes disciplinele umaniste cu sportul. De şapte ani, Iuliana împarte pasiunea pentru sport cu sora ei, Ancuţa, fiind „surorile de aur” de la concursurile de lupte libere. Ionela are o colecţie de diplome şi de medalii obţinute în diverse competiţii. „Eram în clasa a IV-a, când antrenorul Dumitru Artenie a venit la şcoală să caute viitori practicanţi de lupte libere. M-am numărat printre cei selecţionaţi şi, de atunci, s-au adunat şapte ani de muncă continuă şi susţinută într-un sport dificil, dar frumos. Cele mai bune rezultate din acest an au fost locul II la campionatele naţionale de juniori II şi locul V la campionatele naţionale de juniori I”, spune Ionela.

Deşi competiţiile de lupte libere din acest an s-au încheiat, Ionela merge zilnic la antrenamente, după cursuri, între orele 15.00 şi 17.00. Efortul ei este unul mare, având în vedere că, zilnic, Ionela face naveta din comuna Ion Creangă, unde locuieşte împreună cu familia, la Roman. Plăteşte 130 de lei lunar pentru transport, din care i se decontează 40 de lei. Nu a fost niciodată într-o tabără, pentru că părinţii nu şi-au permis.

Adolescenta nu şi-a neglijat şcoala, în ciuda antrenamentelor zilnice foarte dure şi a numeroaselor concursuri aflate în programul competiţional. A absolvit clasa a X-a cu media 8,57 şi doreşte să urmeze Academia de Poliţie.

Elias vrea să-şi împlinească un vis

Elias Uscatu este elev în clasa a IX-a la Liceul cu Program Sportiv din Roman, profil handbal. Elevul locuieşte în Dulceşti şi provine dintr-o familie cu opt copii, şapte băieţi şi o fată, din care trei sunt elevi. Unul dintre fraţii lui Elias, în vârstă de opt ani, suferă de sindrom Down. Din banii pe care îi câştigă mama, ca asistent personal, trăieşte întreaga familie. Pentru a ajuta familia, tatăl lui Elias lucrează cu ziua.

Elias a demonstrat că poate obţine rezultate foarte bune la învăţătură, chiar dacă acasă există probleme de natură financiară şi de sănătate. A încheiat anul trecut şcolar cu media 9.91, obţinând premiul I. A câştigat  multe premii la diverse concursuri de matematică, de creaţie literară şi sportive şi a participat cu succes la olimpiadele cunoaşterii. „Îmi place foarte mult desenul, în special să proiectez case. Am vrut să urmez un liceu acest domeniu, dar ar fi fost prea greu pentru părinţi să mă susţină la un liceu din alt oraş”, a spus Elias.

Chiar dacă urmează Liceul cu Program Sportiv, Elias speră să construiască într-o bună zi casa visurilor sale.

Comentarii

WORDPRESS: 0