HomeEconomie

Subvenții europene pentru locuri de muncă şi stagii de ucenicie

Patronii vor primi bani europeni, lunar, dacă pun la dispoziţie locuri de muncă tinerilor în vârstă de până la 25 de ani. Cei care angajează tineri vor primi o subvenţie de 200 de euro şi 500 de lei pe lună, pentru fiecare salariat, pe o perioadă de un an. 

Comisia Europeană vine în sprijinul tinerilor care nu au un loc de muncă, prin stimularea financiară a patronilor. Mai exact, angajatorii vor primi subvenţii de sute de euro dacă angajează tineri şi fac stagii de ucenicie. Programul Garanţia pentru Tineret 2014 – 2015, lansat miercuri, 8 aprilie, prin care se obţine finanţarea, urmăreşte să se asigure că toţi tinerii cu vârsta sub 25 de ani care îşi pierd locul de muncă sau care nu găsesc un loc de muncă după terminarea studiilor primesc o ofertă de muncă, în decurs de patru luni de la înregistrarea la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă sau la centrele de garanţii pentru tineret.

De exemplu, cei care angajează tineri vor primi o subvenţie de 200 de euro şi 500 de lei pe lună, pentru fiecare salariat, pe o perioadă de un an. Angajatorii au obligaţia să păstreze locul de muncă cel puţin 18 luni. După trecerea celor 18 luni, angajatorii care menţin locul de muncă vor fi scutiţi de plata contribuţiei la ajutorul de şomaj pentru o perioadă de 24 de luni. Pentru cursurile de ucenicie, angajatorii vor primi 250 de euro şi 300 de lei pe lună, pentru o perioadă cuprinsă între unul şi trei ani, iar pentru stagiile speciale – 300 de euro şi 750 de lei pe lună. De asemenea, vor exista şi fonduri de dezvoltare pentru start-up-uri, prin pachete integrate în valoare de până la 30.000 de euro de persoană.

„Oamenii de afaceri vor apela la acest program”

Pentru tineri, programul reprezintă o adevărată bulă de oxigen, o şansă să aibă un loc de muncă. „Asemenea proiecte intră în suita de măsuri benefice economiei. Reprezintă un avantaj pentru fiecare cetăţean şi o posibilitate de a creşte locurile de muncă. Practic, cade în sarcina acestui program ceea ce cădea în sarcina angajatorului. După foarte mulţi ani de bezmetism în plan economic, suntem în situatia benefică în care patronii şi tinerii primesc un real sprijin. Oamenii de afaceri vor apela la acest program, deoarece este vorba de o sumă importantă acordată pentru fiecare angajat. Deşi, prin noul Cod Fiscal, se va trece la reducerea fiscalităţii la angajator, o asemenea măsură este binevenită, deoarece ajută la dezvoltarea firmelor particulare şi la crearea unor noi locuri de munca”, a spus Ioan Asaftei, vicepreşedinte al Uniunii Naţionale a Patronatului Român.

Programul se derulează în trei trepte – consiliere, înregistrare şi angajare – şi presupune sprijin financiar şi îndrumare competentă pentru fiecare dintre cele trei etape. Sprijinul constă în finanţarea uceniciei şi a stagiilor, prime de mobilitate şi prime de instalare, granturi acordate angajatorilor, finanţare pentru start-up. Programul beneficiază, începând din acest an, de o finanţare europeană de 343 milioane de euro, restul până la 470 milioane euro fiind finanţat de statul român.

Când se depun proiectele? 

Alocarea financiară specială din Iniţiativa „Locuri de muncă pentru tineri” trebuie angajată prin proiecte eligibile până la sfârşitul anului 2015. În acest sens, Ministerul Fondurilor Europene intenţionează lansarea cererilor de propuneri de proiecte pentru tinerii NEETs (care nu au un loc de muncă şi nu urmează o formă de învăţământ sau de formare profesională) începând cu a doua parte a lunii mai 2015, iar Ghidurile solicitantului vor fi supuse consultării publice în luna aprilie 2015. Programul are deja un site dedicat şi va începe o campanie de promovare intensă care se va desfăşura mai ales în mediul online, pe site-ul www.garanţiapentrutineret.ro, pe Facebook şi Youtube, dar şi pe site-urile de angajare Ejobs şi Bestjobs.

Comentarii

WORDPRESS: 0