HomeActualitateRoman

Strategia serviciului de salubrizare este în dezbatere publică

Romaşcanii pot depune, până pe 26 septembrie, observaţii la strategia privind serviciul de salubrizare al municipiului. Acest document este unul obligatoriu pentru orice primărie, iar operatorul de salubritate trebuie să ţină cont de acesta. Strategia va trebui respectată şi de operatorul care va câştiga, în cadrul Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor, contractul de gestionare a deşeurilor pe Zona 2 a judeţului, adică în zona Romanului, cu punct intermediar staţia de sortare şi transfer Cordun.

Conform strategiei publicate spre dezbatere, în municipiul Roman colectarea selectivă a deşeurilor se realizează în 57 de eurocontainere din plastic de 1.100 de litri pentru deşeuri reciclabile, şi 51 de eurocontainere din metal de 1.100 de litri pentru deşeuri reziduale, amplasate pe cele 57 de platforme de colectare.

„Refolosirea şi reciclarea deşeurilor reprezintă soluţia pentru gestionarea cantităţii mari de deşeuri produse, soluţie ce rezolvă simultan mai multe probleme: se protejează resursele naturale, se reduce consumul de energie şi se micşorează cantitatea de deşeuri eliminate prin depozitare finală. La bază se regăsesc principii ale Uniunii Europene, introduse în legislaţia şi în strategiile comunitare. Ele au fost preluate şi de cadrul legislativ din România. Astfel, pentru operatorii economici – producători de ambalaje şi mărfuri ambalate sunt fixate obiective naţionale anuale de valorificare sau incinerare în instalaţii de ardere cu recuperare de energie, precum şi obiective de reciclare”, se precizează în documentul amintit.

Conform strategiei, municipiul Roman nu are un grad mare de colectare selectivă din cauză că populaţia nu este educată în acest sens, nu există suficiente ONG-uri care să fie active în acest domeniu şi unele containere sunt distruse de persoane care vor să ia deşeurile colectate selectiv şi să le valorifice.

Comentarii

WORDPRESS: 3
  • Mosu Lica 8 ani ago

    Punctele de colectare din mun. sa fie pazite si asistate ! Sunt atatia ,,beneficiari” de jutor de la Primarie care ar putea face acest lucru. Sau ,,mancatorii de seminte” sau alti infractori ce pot fi sanctionati cu ,,MUNCA IN FOLOSUL COMUNITATII ! Poate asa nu se mai distrug nici containerele si selectarea deseurilor ar fi mult mai buna !

  • Mosu Lica 8 ani ago

    Ce inseamna ,,ASISTAREA’la container. Persoana care pazeste indruma locatarii si ii ajuta sa puna deseurile unde trebuie. PS multi nu se uita unde arunca gunoiul, altii il pun chiar alaturi, pentru a le fi mai usor ,,recuperatorilor”sa-l ia pentru valorificare !

  • Tudorachi Vasile 8 ani ago

    Locuiesc in cart.N.Balcescu, eu si o parte din localnici predam separat saptamanal deseurile dar, ridicarea lor se face impreuna cu gunoiul menajer, este bine? Poate gasim o solutie. Legat de solutii va mai prezint un aspect: Gunoiul menajer se ridica pe strazi saptamanal dela adresa, depus la poarta in tot felul de improvizatii de recipienti,in saci ii rup cainii, si imprastie gunoiul,mai rau arata strazile urat.Am vazut multe localitati au asigurate pubele (chiar pe culori si strazi) la fiecare contractant.Multumim!