Stimulatorul cardiac: indicații de implantare și beneficii

HomeSanatate

Stimulatorul cardiac: indicații de implantare și beneficii

Dr. Ursaru Andreea-Maria, medic specialist Cardiologie, Arcadia

Stimulatorul cardiac sau pacemakerul este un dispozitiv electronic de dimensiuni reduse, care se plasează de obicei la nivelul toracelui, subclavicular. Acesta intervine prin generarea de impulsuri electrice atunci când ritmul cardiac este lent sau există pauze în activitatea cardiacă.

Când este indicată implantarea unui stimulator cardiac?

Implantarea unui pacemaker este indicată în cazul frecvenței cardiace scăzute simptomatice, manifestate prin: amețeală (vertij), palpitații, oboseală accentuată, senzația de lipsă de aer (dispnee), stare de confuzie/leșin, pierderea temporară a conștienței (sincopă) sau chiar stop cardiac.

Bradiaritmiile și sincopele de cauză cardiacă nu pot fi tratate medicamentos, singura soluție terapeutică eficientă fiind implantarea unui stimulator cardiac. Indicația de implant se face de către medicul cardiolog ținând cont de ghidurile actuale, foarte importantă fiind simptomatologia pacientului.

Pacienții care beneficiază de implant pot fi divizați în categorii:

  • pacienții cu necesar de cardiostimulare în urgență: intervenția are loc în perioada imediat următoare prezentării, având în vedere riscul iminent de deces;
  • pacienții cu indicație de intervenție electivă: pacienți care se prezintă la consultul cardiologic fiind simptomatici sau sesizează puls scăzut la măsurarea cu pulsoximetru sau tensiometru. Aceste ritmuri cardiace lente, numite tulburări de conducere, pot fi obiectivate prin ECG sau monitorizare Holter ECG 24 de ore. Rareori este necesară montarea unor dispozitive implantabile care monitorizează activitatea cardiacă pe termen lung (până la 1-2 ani), așa cum este cazul pacienților cu sincope repetitive la intervale mari de timp, aparent fără cauză, dar care sunt datorate de fapt pauzelor în activitatea cardiacă, pauze cu frecvență temporală scăzută.

Pe lângă indicațiile absolute, există și indicații relative; de exemplu, alternanța de ritmuri rapide cu ritmuri lente, care nu permite adminstrarea medicației necesare (bradicardizante) fără suportul unui pacemaker care să protejeze pacientul de ritmurile lente.

Beneficiile implantării unui stimulator cardiac

Beneficiile implantării unui stimulator cardiac constau în îmbunătățirea calității vieții și prevenirea complicațiilor asociate tulburărilor cardiace de conducere/ritm:

  • creșterea capacității de efort, ameliorarea sau dispariția unor simptome precum durerea toracică, dispneea, amețeala (vertij), confuzia, palpitațiile;
  • prevenirea sau evitarea recurenței unor simptome precum leșinul/sincopa (pierderea conștienței);
  • evitarea unui stop cardiorespirator cauzat de pauzele în activitatea cordului.

La Spitalul de Cardiologie Clinică și Intervențională Arcadia, cea mai mare și mai modernă unitate monodisciplinară de profil din regiunea Moldovei, specializată în prevenția, diagnosticul şi tratamentul afecțiunilor cardiovasculare, se pot implanta, interoga și programa stimulatoare cardiace.

Pentru programări, pacienții au la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0