Prima paginăSanatate

Spitalul se transformă în societate comercială

Dimensiune text

La mijlocul acestei săptămîni va fi lansat în dezbatere publică noul proiect de lege a Sănătății. Una din modificările esențiale se referă la modul de organizare a spitalelor, care vor funcționa asemeni unor societăți comerciale.

 

Deși, inițial, se dorea transformare spitalelor în fundații, s-a renunțat la această idee și s-a luat hotărîrea ca spitalele să devină instituții autonome, adică un fel de societăți comerciale, care vor putea chiar să desfășoare activități cu plată pentru pacienții care vor dori, intrînd, astfel, în competiție cu clinicile private. Medicii vor fi liber profesioniști și vor fi plătiți în funcție de performanță. Proiectul de lege are în vedere o propunere de reducere a taxei pe sănătate pentru angajator, de la 5,2%, cît este în prezent, la 2%. Persoanele vulnerabile, cu venituri sub salariul minim pe economie, vor beneficia de un pachet de servicii sociale de sănătate.

Serviciile medicale de urgență vor fi în continuare garantate pentru toată lumea, indiferent de calitatea de asigurat sau neasigurat. Schimbarea constă în faptul că plata serviciilor pentru ambulanță se va face din bani publici, de către Ministerul Sănătății, și nu din contribuțiile la fondul de asigurări de sănătate, așa cum este în prezent. „Dacă spitalul va funcționa pe baza principiilor unei societăți comerciale, problema va fi de stabilire a structurii acționariatului, care, probabil, va fi Consiliul Local. Unul din avantajele acestei schimbări este că, fiind societate comercială, TVA-ul este deductibil. În plus, se pot face angajări în limita posturilor și a bugetului disponibil, fără a mai depinde de acceptul ministerului„, a apreciat medicul Mircea Coadă, managerul Spitalului Municipal de Urgență Roman.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0