Anul trecut, cele mai importante sindicate din judeţul Neamţ au reuşit să obţină profit, după ce, în 2011, bilanţul contabil a fost negativ. Printre cele mai profitabile sindicate se numără Sindicatul Liber „Petrotub” sau Sindicatul Lucrătorilor din Învăţământ şi Cercetare.
A trecut vremea marilor formaţiuni sindicale din judeţ, cu mii de membri, care protejau interesele angajaţilor. Odată cu închiderea multor fabrici, aceste sindicate au dispărut, la fel ca şi posibilitatea angajaţilor de a fi apăraţi. În schimbul unei cotizaţii lunare, angajaţii beneficiau de diverse dreptul, cum ar fi acela de a fi reprezentaţi în instanţă de către avocaţii sindicatului sau de a primi bilete de tratament în staţiuni. Cu toate acestea, sindicatele care au mai rămas, dovedesc faptul că, inclusiv pe timp de criză, pot fi profitabile.
Un astfel de exemplu este cel al unuia dintre cele mai mari sindicate din judeţ, cum ar fi Sindicatul Liber Petrotub, cu peste 700 de membri, din cei 1.125 de angajaţi care lucrează la fabrica ArcelorMittal Roman. Conform bilanţului contabil, la sfârşitul anului trecut, sindicatul avea venituri din activităţi fără scop patrimonial în valoare de 360 de mii de lei şi cheltuieli de 264 de mii de lei, aici fiind incluse reprezentarea angajaţilor în instanţă, deplasări la mitinguri sau alte cheltuieli specifice. Profitul din activităţile economice a fost de 4.500 de lei, astfel că, la sfârşitul anului trecut, excedentul bugetar se ridica la peste 100 de mii de lei. Situaţia este remarcabilă, pentru că, în 2011, sindicatul raporta pierderi financiare destul de mari. La venituri fără scop patrimonial de 169 de mii de lei şi un profit de de activităţi economice de 108 mii de lei, sindicatul a înregistrat o pierdere de 66.198 de lei, diferenţa fiind dată de faptul că, în anul respectiv, cheltuielile au fost mult mai mari.
Sindicatul Roman Tub, tot din cadrul fabricii romaşcane, nu a mai actualizat bilanţul din 2011, când figura cu venituri din activitate fără caracater patrimonial de 78 de mii de lei şi o pierdere de opt mii de lei.
Sindicatul Liber Independent al cadrelor medicale sanitare medii din cadrul Spitalului Municipal de Urgenţă Roman a avut un an cât se poate de prost, ca, de altfel, întreg sistemul sanitar, pentru că a încheiat anul 2012 cu o pierdere de peste 20 de mii de lei, deşi a avut venituri din activităţi economice de 140 de mii de lei. În 2011, sindicatul asistenţilor medicali avea un profit de 13 mii de lei.
În cadrul instituţiei sanitare mai funcţionează şi sindicatul „Solidaritatea sanitară”, ce reprezintă personalul auxiliar. Pentru acest sindicat, anul 2012 a fost un an de supravieţuire, pentru că nu a înregistrat nici profit şi nici pierdere. Un alt sindicat din cadrul Spitalului, Sinmed, ce reprezintă medicii specialişti. a avut, anul trecut, venituri din activităţi economice de 15 mii de lei şi o pierdere de aproape trei mii de lei, spre deosebire de anul 2011, când a avut un profit de 800 de lei.
Sindicatul Liber al Lucrătorilor din Învăţământ şi Cercetare a avut, la finele anului 2012, venituri din activităţi fără scop patrimonial de peste 1,67 milioane de lei şi un profit de peste 11 mii de lei. Se pare că, pentru acest sindicat, anul 2012 a fost o mină de aur, întrucât, în 2011, raporta o pierdere 403 mii de lei. Sindicatul „Munca Elerom” a încheiat anul 2012 fără pierderi sau profit, asta după ce, în 2011, a înregistrat un profit de patru mii de lei. Alte sindicate, cum ar cele din morărit sau panificaţie, Poştă, industria lemnului sau alte domenii economice, fie au fost dizolvate, fie nu şi-au actualizat bilanţul contabil, neexistând informaţii financiare în acest sens.
Comentarii