HomeInedit

Și-a tăiat părul pentru a face peruci bolnavilor de cancer

O elevă din Roman a donat 30 de centimetri de păr pentru a ajuta bolnavii de cancer. O asociaţie din Anglia îl transformă în peruci, pe care le oferă, apoi, gratuit, celor mici atinşi de această boală teribilă. 

par1Gest emoţionant făcut de o adolescentă din Roman. Ioana Alexandra Călin, elevă în clasa a XII-a de la Colegiul Naţional „Roman-Vodă”, şi-a tuns părul pentru a se face din el peruci pentru bolnavii de cancer. În urma nobilului demers, ea a rămas fără 30 de centimetri din podoaba capilară, iar acum o asociaţie din Anglia transformă părul în peruci pe care le oferă, apoi, gratuit, celor mici atinşi de această boală teribilă.

Exemplul ei a fost urmat şi de alte tinere din Roman. În acest fel, adolescentele s-au alăturat iniţiatorilor proiectului, tinerii de la Societatea Studenţilor Medicinişti din Iaşi (SSMI), de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi. Acum, adolescentele încearcă să transmită mesajul lor la cât mai multe persoane, pentru a-i ajuta pe copiii bolnavi de cancer.

„Totul a pornit de la un filmuleţ cu o fetiţă care şi-a donat părul pentru producerea de peruci. La scurt timp, am văzut o postare pe Internet în care se vorbea despre iniţiativa Societăţii Studenţilor Medicinişti din Iaşi (SSMI), de la Universitatea de Medicină şi Farmacie «Grigore T. Popa». Am luat legatura cu Ioana-Maria Andrioaie (coordonatoarea campaniei) şi mi-a spus despre ce este vorba. De aici a pornit o colaborare, pentru că după ce am făcut donaţia de păr, am început să strâng codiţe de la alte fete din Roman. Părul nostru ajunge la o asociaţie din Marea Britanie, care se ocupă de confecţionarea perucilor. Acolo se strâng codiţele de păr şi se pun pe culori, urmând să fie tratate, spălate şi aduse toate la o lungime. Din câte am înţeles, pentru a confecţiona o perucă pentru un copil este nevoie de zece codiţe”, a spus Ioana Alexandra Călin.

„După ce îmi creşte părul, vreau iar să-l donez”

par2Tânăra a donat 30 de centimentri şi spune că nu-i pare rău. Mai mult, ea ar repeta oricând gestul şi chiar se gândeşte să-l lase iar să crească, pentru a face o nouă donaţie. Eleva consideră că părul oferit este mult mai important pentru un copil bolnav de cancer, deoarece le dă mai multă încredere în ei.

„Este un plus de încredere şi este important în dezvoltarea lor interpersonală şi personală. Voi încerca să conving şi alte fete să se alăture proiectului. Este un gest nobil şi merită făcut. Sunt încântată că am putut ajuta un pic aceste persoane care au atât de mult de suferit. Nu trebuie să stai pe gânduri când cineva îţi propune să ajuţi. În momentul acesta vorbesc pe unde pot şi încerc să mediatizez cât mai mult această campanie, pentru a putea convinge şi alte tinere să-şi doneze părul”, a mai spus Ioana.

Tinerele din Roman sunt aşteptate să-şi doneze părul

Cele care vor să doneze trebuie să aibă părul curat, uscat, în condiţii bune, să nu aibă firele despicate, de orice culoare naturală, chiar dacă este drept, cârlionţat sau creţ. Înainte de a fi donat, părul trebuie tăiat şi uscat, prins cu două elastice de păr, imediat sub tăietură şi la celălalt capăt, pentru a putea fi transportat mai uşor, organizatorii recomandând folosirea pungilor de plastic pen­tru a depozita părul imediat după tăiere. De asemenea, părul nu trebuie vopsit în culori stridente.

În Marea Britanie, campania este organizată de Little Princess Trust (LPT), iar la Iaşi este coordonată de Ioana-Maria Andrioaie, de la SSMI, numărul de contact pentru cei care doresc să doneze fiind 0744.818.685.

„Toate donaţiile vor ajunge la sediul LPT, în Anglia, de unde vor fi redirecţionate către o fabrică din China, unde părul va fi selectat fir cu fir şi din 5-7 donaţii se va confecţiona o singură perucă. Vom trimite primul pachet în Anglia la începutul lunii mai, dar plănuim desfăşurarea acestui proiect pe o perioadă mai lungă de timp, pentru a le oferi tuturor doritorilor posibilitatea de a se implica. Din păcate, nu există o fundaţie de acest tip la noi în ţară, de aceea am şi iniţiat proiectul în această manieră. Urmărim, totuşi, pe viitor, extinderea acestui concept. Chiar dacă aceste donaţii sunt trimise în Anglia, ele vor ajunge tot la copii care suferă teribil din cauza presiunilor la care au fost supuşi şi a tratamentelor dificile prin care au trebuit să treacă. Este important de menţionat faptul că membrii acestei fundaţii sunt voluntari, ca şi noi – membrii SSMI, iar perucile confecţionate sunt oferite copiilor, şi nu vândute”, a comunicat Societatea Studenţilor Medicinişti din Iaşi.

În paralel cu donarea de păr, este organizată şi o campanie de strângere de fonduri pentru cei care vor să sprijine financiar cumpărarea unor peruci.

Comentarii

WORDPRESS: 0