Sfîntul Vasile cel Mare, prima sărbătoare a noului an

În prima zi a noului an, Biserica Ortodoxă Română îl sărbătorește pe Sfîntul Vasile, una dintre cele mai mari personalități ale lumii creștine, un mare învățat, un ascet cu înaltă viață duhovnicească, un vrednic duhovnic și un mare filantrop.
Lăcașul de cult din Roman care își serbează hramul este situat între Spitalul Municipal și corpul B al Colegiului Național „Roman-Vodă”.

 

 

Sfîntul Vasile s-a bucurat de o cinstire deosebită din partea credincioșilor, bogata sa activitate pe plan teologic, pastoral și social conferindu-i supranumele de „cel Mare”. Sfîntul Vasile cel Mare s-a născut în jurul anului 330, în Cezareea Capadociei, într-o familie evlavioasă. De la o vîrstă fragedă, Sfîntul Vasile a primit o educație creștină aleasă. Iubitor de învățătură, Sfîntul Vasile și-a îmbogățit cunoștințele învățînd în școlile din Cezareea, Bizanț și Atena. A dus o luptă aprigă, prin scris și cuvînt, luminînd creștinătatea și apărînd dogma Sfintei Treimi.

Pentru a înțelege mai bine tainele vieții monahale, Sfîntul Vasile cel Mare a călătorit în Siria, Palestina, Egipt și Mesopotamia. La întoarcerea din acest pelerinaj, în anul 358, alături de mănăstirea de maici întemeiată de sora sa, Macrina, Sfîntul Vasile a pus bazele unei mănăstiri de călugări. Sfîntul Vasile a fost hirotonit preot în anul 364, iar șase ani mai tîrziu a devenit episcop al Cezareei Capadociei, funcție pe care o deține timp de nouă ani, pînă la trecerea la cele veșnice, la 1 ianuarie 379, la vîrsta de 50 de ani. De-a lungul întregii sale vieți, Sfîntul Vasile s-a remarcat prin opera sa filantropică. Dovadă stau numeroasele instituții de asistență socială pe care le-a înființat.

Sărbătoarea este dominată de practici și ritualuri magice și păstrează și astăzi unele semnificații mistice, asociate cu începerea unui nou ciclu de viață. În tradiția populară, Sfîntul Vasile apare ca unul dintre sfinții care au făcut minunile cele mai mari, fiind păzitor de duhuri rele.

Pe 1 ianuarie, își sărbătorește hramul Biserica „Sfîntul Vasile cel Mare” din Roman, situată între Spitalul Municipal și corpul B al Colegiului Național „Roman-Vodă”.


COMENTARII

WORDPRESS: 0
error: Content is protected !!