Marți, 14 iunie, autoritățile județene s-au întâlnit într-o ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) pentru lua măsuri în urma prăbușirii podului de peste râul Siret din zona localității Luțca, din comuna Sagna, de la finalul săptămânii trecute.
Conform prefectului județului Neamț, Adrian Niță, o anchetă la fața locului este în desfășurare, astfel că deocamdată nu se poate interveni pentru degajarea construcției prăbușite din albia Siretului. De asemenea, având în vedere că traficul spre comunele din zonă a fost deviat prin Gâdinți, în intersecția drumului național DN 15D cu drumul județean DJ 207D, din centrul acestei localități, va fi montat un semafor, pentru a fi evitate accidentele rutiere. În plus, prefectul a mai precizat, în urma ședinței CJSU, că este avută în vedere și situația altor poduri cu probleme din județ, unde, cel mai probabil, circulația pentru autovehiculele de tonaj mare va fi restricționată.
Declarațiile prefectului Adrian Niță
În privința podului de la Luțca: „În ceea ce privește podul prăbușit, nu au început lucrări de degajare acolo, deoarece ancheta Poliției și a Parchetului este în desfășurare. Am discutat cu cei de la Serviciul de Gospodărire a Apelor și, momentan cel puțin, în urma consultării previziunilor meteorologice actuale, nu pare să avem probleme din acest punct de vedere (n.r. – posibile creșteri ale debitului râului Siret, în urma precipitațiilor). Așteptăm să vedem ce se mai întâmplă, dar cert este faptul că, momentan, nu poate nimeni interveni acolo pentru a înlătura bucăți, componente, din vechiul pod. Cei de la Poliție ne-au transmis că, încă din weekend, a venit un expert – de la București, cred – și a început ancheta și s-au demarat expertizele acolo. Așteptăm rezultatele. Nu intervine nimeni, deci nu influențăm în niciun fel calitatea anchetei”.
Despre instalarea unui semafor la Gândiți: „Tot în ședința de astăzi, urmare a faptului că mulți cetățeni vor folosi ruta ocolitoare prin Gâdinți – și acolo există o problemă la acea intersecție, unde au fost semnalate mai multe accidente rutiere -, le-am solicitat celor de la Drumuri Naționale ca să ia în regim de urgență în calcul montarea semafoarelor în acea intersecție, ca să evităm eventuale accidente”.
Despre situația altor poduri din județ: „În ședința CJSU am adoptat câteva hotărâri. M-am consultat cu administratorii podurilor din județ, și aici mă refer cu cei de la Consiliul Județean și cei de la Secția Drumuri Naționale Neamț, împreună cu cei de la Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC), Sistemul de Gospodărire a Apelor și Inspectoratul pentru Situații de Urgență. După ce mi-au explicat care este situația podurilor din județ, le-am dispus să ceară un punct de vedere de urgență de la experți, în ceea ce privește podurile de la Tupilați, de la Girov și de la Pângărăcior – Preluca.
Înțeleg că există o expertiză valabilă încă pe podul de la Girov. Părerea mea este că acolo ar trebui cel puțin interzis accesul autovehiculelor de tonaj mare și permis doar autoturismelor și microbuzelor – fără accesul autobuzelor, adică undeva până în 7,5 tone, cu excepția autovehiculelor de intervenții ale Pompierilor, Salvare, Poliție, SMURD. Acolo au fost mai multe licitații și înțeleg că nu s-a înscris nimeni. Acum au umblat puțin la condiții și termene și doresc să facă mai atractiv acest proiect pentru eventualii ofertanți, urmează să fi încărcat pe SEAP și sperăm ca, în maxim 2-3 luni, să înceapă lucrările la pod. Înțeleg că acolo deja a fost proiectată și luată în calcul o rută ocolitoare chiar prin stânga podului, cu ieșire pe lângă stadionul de acolo din Girov. Dar, până atunci, probabil, se prefigurează ca măsură interzicerea în totalitate a autovehiculelor de tonaj mare și accesul doar pentru cele până în 7,5 – sau 3,5 tone, în funcție de opinia expertului, cu păstrarea limitării de viteză actuale de 30 km/h.
La Tupilați, probabil că se va ajunge la interzicerea în totalitate a circulației autovehiculelor de tonaj mare și semaforizată circulația, pe o singură bandă, doar pentru autoturisme și vehicule destinate intervențiilor. La Pângărăcior, datorită faptului că suntem în plin sezon, înțeleg că, în urma discuțiilor pe care le-am purtat astăzi, vor începe lucrările în partea de jos a podului, urmând ca, în toamnă-iarnă, să se urce și în partea superioară”.
Podul de peste râul Siret din comuna Sagna, de pe drumul județean DJ 207A, dintre localitățile Luțca și Sagna, s-a prăbușit în cursul zilei de joi, 9 iunie. Două autovehicule care treceau pe pod au fost prinse în incident, unul dintre șoferi fiind rănit. Podul a fost reabilitat anul trecut de Consiliul Județean Neamț, care a transmis că recepția podului încă nu a fost finalizată și că răspunderea pentru starea podului o au constructorul, proiectantul și cei care au dat soluțiile tehnice. Polițiștii au deschis dosar penal în acest caz, în vederea stabilirii modalității de realizare a reabilitării podului (detalii aici).
În același context, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a precizat că, din punctul de vedere al instituției, obiectivul de investiții nu a fost finalizat, întrucât nu a fost transmis Procesul Verbal de Recepție la Terminarea lucrărilor (detalii aici), iar premierul Nicolae Ciucă a cerut tragerea la răspundere a celor responsabili de surparea podului și a solicitat MApN să intervină în zona afectată (detalii aici). Totodată, Direcția Națională Anticorupție (DNA) a anunțat că a deschis un dosar penal referitor la împrejurările în care s-a reabilitat, modernizat și consolidat podul, precum și împrejurările în care s-a redeschis circulația rutieră pe podul de la Luțca, județul Neamț, de peste râul Siret, fiind începută urmărirea penală in rem (față de faptă), cu privire la suspiciunea de comitere a unor infracțiuni asimilate celor de corupție (detalii aici).
Comentarii