HomeSocialEducatie

Școala din sufragerie

Copiii cu grave probleme de sănătate pot face cursuri la domiciliu, cu profesori şi învăţători plătiţi de şcoală. În acest an şcolar, în judeţ au fost înregistrate 12 asemenea situaţii.

 

În fiecare zi de marţi şi de joi, sufrageria Elenei Damian se transformă într-o sală de clasă. Aproape ca într-o şcoală adevărată. Cu tablă, pe care doamna învăţătoare scrie probleme de matematică şi ortograme, cu orar, cu note trecute în carnet. „Clasa” are un singur elev. Ionuţ are 24 de ani şi este elev în clasa a III-a la Școala „Mihai Eminescu”. Are un diagnostic sever, tetrapareză spastică, cu alte afecţiuni asociate, care îl ţin imobilizat într-un cărucior şi care nu i-au permis niciodată să ducă o viaţă normală. Este as în calculatoare, a învăţat limba engleză de unul singur – pentru că trebuia să se descurce cu informaţiile de pe internet – şi, de trei ani, este elev „de acasă”.

sufragerie03„Ionuţ a fost, cred, în Roman, primul elev care a fost înscris pentru cursuri făcute la domiciliu la o şcoală normală. Am făcut pionierat în acest domeniu, pentru că nu ştiam care sunt paşii de urmat şi pentru că nici legislaţia de atunci nu era clară în acest domeniu. Toate evaluările pe care le-a făcut Ionuţ au arătat că are un coeficient de inteligenţă superior mediei celor de vârsta lui. Când Ionuţ era de vârsta şcolară, nu a putut fi integrat într-o şcoală normală şi nu am fost de acord să îl las într-o şcoală specială sau într-un cămin pentru copii cu handicap. Am ales varianta de a face şcoală la domiciliu, chiar la această vârstă, pentru că îmi doresc să îşi poată valorifica abilităţile şi calităţile. Chiar dacă nu merge la şcoală zi de zi, Ionuţ are colegi de clasă, care au venit cu doamna învăţătoare la serbările pe care noi le-am organizat cu diverse ocazii în cadrul Asociaţiei de Sprijin a Copiilor cu Handicap Fizic”, a spus Elena Damian, mama lui Ionuţ.

Tot şcolar la domiciliu este şi Bogdan. Are acelaşi diagnostic sever şi, până în clasa a V-a, a mers la şcoala normală zi de zi. A renunţat, pentru că părinţilor le era foarte greu să-l ducă în fiecare zi la şcoală şi pentru că mulţi dintre colegi nu-l înţelegeau şi se purtau urât cu el. În acest moment, în judeţul Neamţ, 12 copii cu grave probleme de sănătate, de cele mai multe ori de natură locomotorie, care fac imposibilă prezenţa lor la şcoală zi de zi, fac cursuri acasă cu profesori şi învăţători plătiţi de şcoală. Opt dintre aceşti copii sunt din Roman. Cursurile sunt posibile datorită unei prevederi noi a Legii Educaţiei.

sufragerie01„Aceşti copii sunt înscrişi în catalog cu avizul Inspectoratului Școlar Judeţean, la şcoala cea mai apropiată de domiciliul lor. Ei fac cursuri acasă, la disciplinele cele mai importante, numărul de ore fiind stabilit de Ministerul Educaţiei. Toţi cei care sunt acum în evidenţă au diagnostice severe. Există şi posibilitatea de a face cursuri la domiciliu pe o perioadă limitată de timp, pe perioada convalescenţei sau a recuperării, dar nu am primit astfel de solicitări”, a spus psiholog Melania Pleşa, director al Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) Neamţ.

Pentru a beneficia de şcoală la domiciliu, părinţii trebuie să se adreseze CJRAE, însoţind solicitarea de un dosar medical care să dovedească problemele medicale ale copilului. Cazul este evaluat de către membrii Serviciului de Evaluare şi Orientare Școlară şi Profesională, care hotărăşte dacă situaţia impune şcolarizarea la domiciliu, şi solicită inspectoratului şcolar înscrierea în catalog. Astfel de solicitări se pot face indiferent de perioada anului şcolar.

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • Un Man 11 ani ago

    Tot respectul pentru acest copil.Felicitari!Cunosc persoana in cauza si o felicit(si pe mama lui,pt. efortul depus).Pacat ca nu se ia initiativa pe plan local si national.Un semnal de alarma….pentru cine????????????….pentru nimeni.De ce? spun tot eu……nimeni nu face nimic fara sa obtina un profit(dar in media se dau tari si mari,in realitate…e cu tot altceva).Sa auzim numai de bine.!